Milliyet Sanat » Yazarlar
Diğer Yazıları
- “Bir orman gibi kardeşçesine…”.
- “Mutlu yaşam, sakin yaşamla mümkün olur”.
- Sessiz şehirde vitray kampı.
- Bir kadının serinkanlı varoluş hikâyesi.
- Sanatın iyileştirici gücü SSM’de.
- “Deniz Batur diye bir yazar görülmüyor”.
- Bestelerine kavuşan dizeler.
- Hayatı Cahide Sonku’dan öğrenmek.
- İstanbul Modern’de bir gün.
- Ölümcül kadın.
- Abu Dabi Kitap Fuarı izlenimleri.
- Her başarı mutluluk getirmez.
- Bir kitaplık ‘inci’si.
- Brezilya’nın “Kadının Adı Yok”u.
- Bornova’da bir cennet replikası.
- “Pal Sokağı Çocukları”nı okuyan çocuk kötü olmaz!.
- Eve geri dönmek için.
- Has edebiyat tutkunlarına bir bahar dalı.
- Rüya gibi bir buluşma.
- Bir “Yuva”nız olsun.
- Füruzan olayı devam ediyor.
- ‘Acılar duyarlılık adına yansıtılmaz’.
- Önce bir yaşatalım sonra tedavi ederiz.
- Türk edebiyatına ‘harika’ bir kadın geldi.
- ‘Dağ yapılı sanatkâr’, Folkart Gallery’de.
- Adınızla bin yaşayın Erol Bey!.
- Afife Jale’nin bir mezar taşı olmasın mı?.
- Hayat genişleten sergi.
- 1 Ocak’ı nasıl alırsınız?.
- Dergiciliğin büyük sınavı.
- Zanaatla sanatın büyük aşkı.
- Arlin Çiçekçi adını not edin derim.
- Kitap, güneş ve ben, bahtiyarım!.
- Kadına şiddet karanlığı.
- Ekranlar aniden kararırsa….
- Kirli çamaşırlar.
- Yetenekli çocuğun dramı.
- Bir kitabın 30 yıllık arka planı.
- Özgürlük fikirdedir!.
- Okuru alt üst eden şahane bir kitap!.
- 100 yaşına ne kaldı ki?.
- Bir ozanın tarihçesi
- İnsan insanın ağusunu alır
- Sevdaya dahil bir ayrılık
- Hikâye anlatma günleri
- Papadiamantis ile tanışıyor musunuz?
- Öteki kim?
- Rodin yaz tatilinde Antalya’da
- Kendimizi nasıl gerçekleştiremeyiz?
- Okuma ve yazma iştahı açan kitap
- “Ne de olsa kışın sonu bahardır”
- Düşen ‘aile’ uçağının kara kutusu
- Hayata ‘hayır’ diye haykırmak
- ‘Mimozalı Kadın’la göz göze gelmek
- Kalemimle sana ‘yeni’ bir ses verebilseydim eğer…
- Bugün hediyenin adı ‘kitap’
- Seyirci koltuğunda hayatın hakkı verilemiyor
- “Çok iyi gelecek” garantili kutlama
- Billur avizenin ışığında sergi
- “Keder, zalim bir eğitim türü”
- Siz çirkin değilsiniz!
- Kelimeleriniz hangi yola revan?
- Oyunculuklarını sese döküyorlar
- Zekâmız, kendini kibrin harlı ateşinden korusunİhsan Oktay Anar sekiz yıl aradan sonra “Tiamat”ı yayımladı. Anar kitapta ana katmanı felsefi içerikle çeşitlendirip çok daha büyük bir hikâye yazıyor.
- O sesi bulmak zorundayız!
- Yepyeni bir “Moby Dick” deneyimi
- Bir sınıf mesafesi
- Yazarın sahte kimlikle imtihanı
- Kadının adı Seçkin
- Bana Bergman verin tüm vizyon sizin olsun!
- Ozon sizin bakışınızı nasıl etkileyecek?
- “İşimiz bu, yaşamak”
- Taksi şoförleri için hediye kitap
- İhtiyaca binaen sevmek
- ‘Hayat kâfi gelmiyor çok kısa sanat için’İzmir Folkart Gallery’de açılan “Türk Resminin Bohem ve Asi Fırçası” adlı sergide, İbrahim Çallı’nın atölye etüdleri, portreleri, natürmort ve manzaraları, Mevleviler’i ve manolyalarının da bulunduğu toplam 80 eseri sergileniyor.
- Diana’nın Spencer olma mücadelesi
- “Gülmek bir halk gülüyorsa gülmektir”
- “Zihnimin özgürlüğünü engelleyecek hiçbir kilit yoktur”
- Az daha ağlayacaktım
- Mutsuz olalım, canımız çok sıkılsın
- “Korkunç bir zekâ, anlayan kadın”
- İyi ki yapmış(lar)
- İlk defa güneşe çıkmış gibiydim
- 80 yaş bilgeliği
- Baba oğlu buluşturan kitap
- Sartre izlese ağlardı
- Beynin efendisi Prof. Dr. Talat Kırış
- “Yazmak, vazgeçmemektir”
- Büyük bir romanı beklerken…
- Feminizm adına topyekûn mücadele
- O yas tutulmalı!
- “İnsan, yaşamı tek başına karşılamak zorunda”
- Herman Hesse’den mutluluğun iksiri
- Zor olan iyi günde dostluk yapabilmek
- Hayatınızdan memnun musunuz gerçekten?
- Türkçenin edebiyatla bestelendiği öyküler
- İktidar hırsının çarpıcı bir portresi
- Toni Morrison’ın “Yuva”sında hasret gidermek
- Gelin, bugün “Cimri”yi provadan izleyelim
- İyi yazar, kötü insan çelişkisi
- Yola revan olmak
- Orhan Veli'yi tanımak
- “Var mısınız?” yasınızı kitapla tutmaya
- “Canımın içi Marianne…”
- Eugenie Grandet’nin dramıCan Yayınları yeni bir roman serisine başladı. Adı “Klasik Kadınlar”. Bu seride “Dünya edebiyatının usta kalemlerinden, toplumsal yaşam dinamiklerine ve kadına bakışı değiştiren hikâyeler” yer alıyor.
- Nezaketle davranmalı insan kendineİnsanın içinde biriken olumsuz duygulara çeşitli mekanizmalarla boşalım sağlandığını söyler ve ekler Prof. Dr. Engin Geçtan: “Bu mekanizmalardan biri de kızgınlık duygularının insanın kendi üzerine çevrilmesidir ki bunun sonucu yaşanan duruma depresyon denir”.
- Düşmekten korkarken dimdik ayakta"Yaklaşık son iki yıldır evden dışarı çıkamıyorum, yine de yazmadan duramıyorum. Yazmak, su içer gibi içimden geliyor hep" demişti Adalet Ağaoğlu, geçtiğimiz nisan ayında yaptığımız söyleşide.
- Sanatçının yalnızlıkla imtihanıLa diva Turca Leyla Gencer’in külleri Boğaz’ın sularına karışalı 10 koca yıl geçti. Ölümünün 10’uncu yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Prof. Yekta Kara’nın küratörlüğünü yaptığı ‘Leyla Gencer: Primadonna ve Yalnızlık’ adlı sergiyle Gencer’i anıyor.
- Ayın on dördü gibiBazı kadınlar vardır, hayatı kana kana su içer gibi yaşarlar. Yaz kış demeden soğuk, buz gibi sulardır içtikleri. Herkesten biraz daha fazla yanmıştır içleri, fazla anlamaktan sebep.
- Gorki, Tolstoy’u anlatıyorMaksim Gorki’nin, Tolstoy’un ağır hastalığı sırasında onunla ettiği sohbetleri aktardığı ‘Tolstoy’dan Anılar’ Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. Anlatan Gorki, anlatılan Tolstoy olunca, tarifsiz bir edebiyat lezzeti kaçınılmaz...
- “Deniz için Elif’i yazar mısın?”16 Eylül 2012. Bostancı’dan Heybeliada’ya giden bir motor. İçinde 42 yaşında hayatını kaybetmiş genç bir kadının tabutu.
- ‘İnsan evrende yüreği kadar yer kaplar’2015’in Şubat ayında ayrıldı aramızdan Yaşar Kemal. Cenazesinde binlerce okuru, eşi, dostu “Yaşar Kemal onurumuzdur” sözüyle Teşvikiye’den Osmanbey’e, Şişli’ye sel olup aktı.
- Salatalık turşusu ve aşkYaşar Kemal’in ‘Demirciler Çarşısı Cinayeti’ adlı romanı 1973’te Cem Yayınevi’nden yayımlanır. Roman çıktıktan sonra, hayli kızmış bir halde yayınevine gelir Yaşar Kemal. “Romanda büyük yanlış var” diyerek...
- Benzemez kimse sana…Bu hafta 16 Temmuz’da 100 yaşına girdi Müzeyyen Senar. Şarkılar onu söyledi, huysuzluğu tartışılır o tatlı kadını. Kadın gibi kadını…
- ‘İnsan kendini bir kitapçıda asla yalnız hissetmez’Çocukken ettiğim dualardan biri Konfüçyüs’ün meşhur duasıydı: “Tanrım bana kitaplarla dolu bir ev, çiçeklerle dolu bir bahçe ver”. Duam kabul oldu. Uzun yıllardır kitaplarla dolu bir evde yaşıyorum. Kitaplarla dolu her yeri sevdim ben. Ama en çok da kitapçıları.
- Taşrada genç olmakGenç olmak zor. Ergenlik ayrı bir sıkıntı. Sınavlarla geçen ortaokul lise yılları ayrı... Üniversitede hafif bir soluklanma... Ama en zoru da mezuniyet sonrası.
- Her neyse…R’leri söyleye-meyen Özdemir Asaf için Can Yücel, şairin ölümünün ardından yazdığı ‘Cenaze Dönüşü’ adlı şiirinde şöyle der: “Anlaşıldı bu/R’lerin intikamı/Onlar yuttu Özdemir Asaf’ı.”
- Geç kalmamak için...Hayatın anlamını sorgularken uğradığım kitap duraklarının en görkemlilerinden biri de hiç kuşkusuz Tolstoy’un ‘İvan İlyiç’in Ölümü’ydü. Roman, yüksek rütbeli bir yargıç olan İvan İlyiç’in ölüm döşeğinde hayatıyla yüzleşmesini, hesaplaşmasını anlatır.
- Trafik kilitleyen müzeİstanbul Modern, 2004 yılında 4 numaralı Gümrük Antreposu’nda açıldığında büyük heyecan duymuştuk. Zira açılan, Türkiye’nin ilk modern sanat müzesiydi. Aradan geçen 14 yılda heyecanımızı boşa çıkarmadı.
- Sevme sanatıGülten Akın “Ah kimselerin vakti yok / Durup ince şeyleri anlamaya” dizelerinin yer aldığı “Kırmızı Karanfil” kitabını çıkardığında yıl 1971’di. Aradan 47 yıl geçti. Bugün hâlâ ve yazık ki çok daha büyük oranda bir ince şeyleri anlama vakitsizliği var.
- Kedi annesi olmakKendimi bildim bileli hep mesafeli bir ilişkim oldu kedilerle. Uzaktan sevdim. Uzaktan sevmek mümkünmüş gibi…
- Çocuklara müze sevgisiUzun yıllar önce dünya müzelerini ziyaretlerimde en sevdiğim manzaralardan biri, bir salonda yere oturmuş, elinde resim defterleri, karşısında gördüğü resmi çizmeye çalışan çocuklar olurdu...
- Gerçek hikâyenizi biliyor musunuz?Geçtiğimiz hafta Psikolog Mine Özgüzel’in ‘kendi hikâyemize dönüş yolunu bulmak için’ verdiği ‘Ayıptan Özgürlüğe’ adlı seminere katıldım. 12 yaşında annesiyle yaşadığı bir hikâyeyle başladı Özgüzel.
- Sınanan iyilik haliİnsan bir sır yumağı... Kimse ne tam siyah ne de beyaz. Tekinsiz bir grilik hali. Bu grinin içinde neler yok ki...
- Rowling başarısızlığı anlatıyorÇocukluğumuzdan itibaren başarılı olmaya programlanıyoruz. Anne babalarımız bunun için uğraş veriyor. Ödevler ve sınavlarla geçen gençliğin başarılı olma stresi, iş hayatına başladıktan sonra da devam ediyor.
- Türkü önyargısı ve Burcu GüneşChopin’in çello ve piyano için bestelediği sonatı Maria João Pires ve Pavel Gomziakov’dan dinledim, çok sevdim. Tom Jones’un ‘Delilah’sının yeri ayrıdır bende.
- Kardeş olmakKardeşlik güzeldir. İçinde sağlam bir dostluk vardır hem de daha fazlası. İnsanın hayatla ilgili derdine tasasına kafa tutarken yanındaki en önemli müttefiklerdir.
- ‘Kendinize ait bir odanız olsun’Kadın ve kurmaca ilişkisini ele aldığı ‘Kendine Ait Bir Oda’ adlı kitabında Virginia Woolf, yazar olmak isteyen kadına iki öğütte bulunur: Para kazanın ve kendinize ait bir odanız olsun.
- Tehlikeli ilişkilerErkek taifesinin en tehlikeli modellerinden biri, yüksek egolu, narsistik yaralanmaya açık olanlar hiç kuşkusuz. Genelde işlerinde başarılıdırlar.
- Uğur böceğinin ilk satırlarıYaş almanın en güzel yanı, geçen yıllar içinde tuttuğum notlarla dolu bir hayat bilgisi defterimin olması. Başım sıkıştığında, sayfaları zihnimden kalbime açılan bu deftere bakıp nasıl bir yol izleyeceğimi kolayca buluyorum.
- Belkıs’ın hazin hikâyesiHavaya kalkan tek kaş. Müstehzi gülümsemeler. Aleni bir aşağılama hali. Hep bunlarla kulağıma çalındı Benli Belkıs’ın adı...
- Kordelya’nın siyah incisiBu hafta İzmir Karşıyaka, eski adıyla Kordelya, gerdanındaki nadir bulunan mücevherini, siyah incisini toprağına kattı. Türkiye’nin önde gelen psikiyatr yazarlarından Prof. Dr. Engin Geçtan, büyülü dansını bitirip hayatın sahnesinden indi.
- ‘Cingo’ ve çocuk kitaplarıBugünün anne babalarının en büyük sorunlarından biri de çocuklarına uygun kitabı seçmek. Benimsedikleri eğitim sistemine, düşünce yapısına uygun kitaplar olsun istiyorlar.
- Minik Serçe ve ÇınarMinik Serçe, bir çınarın dallarına konarsa ne olur? Sorunun cevabı, bu hafta DMC Müzik’ten çıkan Muazzez Abacı’nın yeni albümü ‘Sezen’imin Şarkıları’nda saklı.
- Cepten düşen maskelerAhize büyük- lüğün- dekinden akıllısına, cep telefonları geçirdikleri evrimin sonunda sadece bir haberleşme aracı olmaktan çıktı. Boş zamanlarınızı nasıl geçirirsiniz sorusuna verilen ilk cevap onlar.
- ‘Daha’ ne olsun?Bazı erkek çocukları yaşamak için hiç anlaşamadıkları babalarının ölmelerini bekler. Fiziksel ölümden çok babanın karanlık imgesini öldürmekle ilgilidir bu beklenti. Bazısı başarır bunu ama bazısı o kadar güçlü değildir.
- Zühal’in mektubuZühal... Annesinin ölümünün başını bekleyen genç bir kadın. Bir Ege sahil kasabasında...
- Seni seviyorum Mr. Yalom!Bazen kalan ömrümü Irvin Yalom’un kitaplarını okuyarak geçirebileceğimi düşünürüm. Hayattaki üç önemli referansım; edebiyat, psikoloji ve felsefe... Üçü de var onun yazdıklarında. Ama kitapların şehveti malum...
- “2018 partilerle geçsin”Milliyet Gazetesi Hafta Sonu Ekleri olarak yeni yılı çocuklarla birlikte kutladık. Etfal Hastanesi Onkoloji servisinde yatan dünyalar güzeli çocuklarla yeni yıla gülümseyerek girelim istedik. Başlıktaki sözler dokuz yaşındaki Ela Nur’un: “2017 benim için biraz kötü geçti. 2018’in partilerle geçmesini istiyorum”
- Biraz daha sevdim Cemal Süreya’yıHüseyin Cengiz, ‘Yalnızlığın Başkenti / Bir Cemal Süreya Romanı’nda Cemal Süreya’nın tüm hikâyesini, bir roman kurgusu içinde ayrıntılarıyla anlatmış. Bir solukta okunuyor
- Kalp kırığını Zeki Müren ile tamir eden gençlikMemlekette genç kuşak erkekler, abilerinin, amcalarının aksine, erkekliklerine halel gelir korkusu duymadan, sevgiliye “Gitme sana muhtacım” diyerek Zeki Müren’e eşlik edebiliyor. Sevinebilir miyiz acaba?
- Beyoğlu’nun harcına bir avuç çimentoMilliyet Sanat Kitap Günleri Social İstanbul’da başladı. Türkiye’nin önde gelen yayınevleri, herhangi bir kitap fuarına katılmanın ötesinde bir anlam taşıyan bu projeye destek verdiler
- 50 yaş kadını ve aşkJuliette Binoche'un yıllanmış şarap tadındaki oyunculuğuyla hayat bulan Isabelle, 50 yaş sularında aşkı arayan, çoğu mutsuz kadınlara bir örnek 'İçimdeki Güneş' filminde
- ‘Martı’yı uçurdularBugüne kadar görmediğimiz bir Çehov yorumu söz konusu. Absürt komedi olarak karşımıza çıkan Pürtelaş Tiyatro'nun ‘Martı’sı, tiyatro aşkı ekseninde bol bol gülümsetiyor izleyiciyi. Ama içten içe de üzüyor
- “Filiz hiç üzülmesin…”Sabahattin Ali'nin en güzel şiiri, kızı Filiz Ali'nin neşeli bir üslupla, güzelliği tarifsiz bir Türkçeyle acılarını ve meydan okuyuşlarını anlattığı 'Yok Bi'Şey, Acımadı ki...' Yapı Kredi Yayınları'ndan çıktı
- Babalar ve kızlarıSavaşın yıkıcı karanlığını aydınlatan ayın etrafındaki halenin ışıltısı gibi Ayla ile Süleyman’ın hikayesi
- Hayat dolu şiirlerHayatla hemhal oluyorsunuz Akif Kurtuluş’un şiirlerinde. Bunu şiirle yapmanın verdiği özgürlükle. Edebiyatla sınanmış, arınmış has sözcüklerle
- Pervin HanımPervin Sevinç öğretmenliğe değer katan, yüzlerce çocuğa edebiyatı sevdiren çok özel bir eğitimciydi. Hayat bilgisi kuvvetliydi. Nişantaşı Kız Lisesi öğrencilerinin rol modellerinden biriydi
- Sait Faik’e hak vermek…Naif, sıcak bir film Nihat Durak’ın yönettiği ‘Babam’. Kıvamında oyunculuklar… Abartısız
- Geçtan, insanı anlatmaya devam ediyor!'Orada Bir Arada'yı yazarken meslek hayatının farklı dönemlerinde, 30 yılı aşan grup psikoterapi deneyimlerinden esinlenmiş Geçtan
- Beyoğlu’na hediyeSadece 'Akdeniz Heykeli' değil,Yapı Kredi Kültür Sanat Binası'nın tamamı Beyoğlu’na verilmiş bir hediye
- Borges’le sohbet etmekGenel kanının aksine, çok fazla kitap okumaktan yana olmadığını hemen her sohbetinde vurguluyor Borges. Daha çok, eskiden okuduklarını yeniden okumak şeklinde bir tutum izlemiş
- İstanbul’un gerdanındaki mücevherAltı mekanda gerçekleşen İstanbul Bienali, birbirine komşu mekanların mikro ölçekteki komşuluğunun evrensel anlamda makro ölçekteki komşuluklara ilham vermesini hedefliyor
- Bir prensesten daha fazlasıÖlümünün 20. yıldönümü nedeniyle hazırlanan “Prenses Diana’nın Gizli Dünyası” belgeselinde hiç görmediğimiz kadar eğlenceli, komik, doğal bir Diana var
- En güzel karın ağrısıOyunculuk kariyeriyle tanıdığımız Stanley Tucci'ni yönettiği 'Final Portrait', ünlü sanatçı Alberto Giacometti üzerinden yaratım sürecinin güzelliğine ve karın ağrısına dair nefis bir film
- Bir ansiklopedi dolusu kuruyemişHayatımızın hemen her köşesine nüfuz etmiş kuruyemiş. Overteam Yayınları’ndan çıkan “Kuruyemiş Ansiklopedisi”, kuruyemiş üzerine ilginç hikayelere tanık olacağınız dört başı mamur bir kitap
- Teyzem, Yalom ve ölümÖlüm çok yakınıma gelmedikçe, bir kavram gibi duruyor galiba. Kabul ettiğim -öyle olduğunu sandığım- ama düşüncesini ötelediğim bir gerçek. Sürekli ölümü düşünerek yaşamak da mümkün değil zaten
- Çocuklar için Frida KahloHayatı fiziksel ve ruhsal acılarla geçmiş bir kadın, hem Meksika’nın en önemli ressamı olmuş hem de ülkesi için mücadele etmişti. Ondan vazgeçmemeyi öğrendim. Nota Bene'den çıkan 'Frida Kahlo' ile çocuklar da onu tanıyacak
- Tarkan’ı niye seviyoruz?“Azar coşar deli gönül, bu gözler ah neler görür” diyor Tarkan… Dev koro, hiç detone olmadan eşlik ediyor. Onlar Tarkan’ın samimiyetini nasıl hissediyorlarsa, Tarkan da onlarınkini hissediyor
- Ingrid Bergman’ı nasıl bilmek istersiniz?Hem anne olup hem özgürce yaşanamaz mı? Mümkün tabii. Örneği de çok. Bencil bir anneymiş, lafı geveleme dedi içimden bir ses. Bir diğeri insanın ne kadar karmaşık bir varlık olduğunu, bazen kendisinin bile anlayamadığını zihninin kalbiyle kurduğu ilişkiyi
- "Hayatta ben en çok babamı sevdim"Hayatının merkezine kitapları koymuş biri olarak okuduğum en özel kitaba gelince... 40'ımdan sonra fark ettim ki, o, babamdı. Ömrüm onu okumakla geçti, anlamaya çalışmakla
- Bir bilmecem var...Angelika Overath'ın Alfa Yayınları'ndan çıkan kitabı 'Bilmeceler', edebiyat, resim, müzik, sinema, tiyatro ve tasarım dünyasının kahramanlarının hayatlarını küçük ipuçlarıyla veriyor
- Zebercet'in ömrü 500 yıl uzadı!'Anayurt Oteli'ni yıllar sonra yeniden izlediğimde, bir insanın hayatının un ufak oluşundaki acılı süreci, insan psikolojisindeki o gayya kuyusunu daha derinden hissettim
- Bir doğum hikayesiEminim yarım asra yaklaşan İKSV var oldukça kültür sanat hayatında daha da iyi bir hale geleceğiz
- Ölüm ve yarım kalmakItalo Svevo'nun ölümüyle yarım kalan son romanı 'Duygusal Kısa Yolculuk', 1984 Yayınevi'nden Fuat Sevimay çevirisiyle çıktı
- Teşekkürler Nermin Mollaoğlu!Kalem Ajans'ın kurucusu Nermin Mollaoğlu, Türkiye'nin kadın kahramanlarından biri. 2009'dan bu yana Türkiye'nin tek uluslararası edebiyat festivali olan İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali'ni düzenliyor
- En son ne zaman şiir okudunuz?Edip Cansever’in 1958 Yeditepe Şiir Armağanı’na layık görülen 'Yerçekimli Karanfil'inin 1957 yılında yapılan ilk baskısındaki Orhan Peker’e ait özgün kapak tasarımı kullanılmış. İnsan dokunmaya kıyamıyor
- 'Kapan'ın çıkardığı yangınAnkara Uluslararası Film Festivali'nde gösterilen, Korhan Günay'ın yönettiği kısa metraj 'Kapan', kısıtlı sürede yüzlerce sayfalık bir roman duygusu veriyor
- Üç erkekPsikiyatrist Fatih Altınöz, 'İktidarsızlar'da üç erkeğin erkekliğe bakışını çarpıcı bir biçimde, bir romancı kurgusuyla anlatıyor
- Yeni bir hayat mümkün mü?Hermann Hesse'nin YKY'den çıkan 'Klein ve Wagner' adlı psikolojik anlatısı, her şeyden önce bir hesaplaşma metni
- Erdal Öz'ü özleyenlere..."Yaşamayı Nasıl Özledim Bilsen!" bir kadına ve edebiyata duyulan aşkın romanı. Kitap, Erdal Öz'ün şair Türkan İldeniz'e yazdığı mektuplardan oluşuyor
- Görünür olmakSeray Şahiner'in Can Yayınları'ndan çıkan romanı 'Kul'un kahramanı Mercan, Türkiye'deki kadın gerçeğinin en tipik örneklerinden biri. Ustalıkla kurgulanmış, hiçbir ayrıntısı atlanmamış, müthiş bir karakter
- Anlamak, anlaşılmak...Bir insanla yaşanan doğru iletişimin nasıl şifa verdiğini görmenin hazzı var 'Manchester by the Sea'de
- Kadın isterse...'60'larda NASA'da siyah ve kadın olmanın zorluklarını anlatan 'Hidden Figures / Gizli Sayılar', kadınların zekalarıyla ve kararlılıklarıyla, üstesinden gelemeyecekleri hiçbir şey olmadığını gösteriyor
- Bir kadının varoluş mücadelesiAnnabel Abbs'in Hep Kitap'tan çıkan, James Joyce'un kızı Lucia Joyce'un hayatını anlatan kitabı 'Joyce'un Kızı', son dönemlerde okuduğum en etkileyici romanlardan
- Şefkat ve kitapÇanakkale Rehabilitasyon ve Yaşlı Bakım Merkezi'nde bir kütüphane kurmak için bize başvuran Mehmet İsmail Sezen'in çabalarıyla merkezin kitap sayısı 1000'i bulmuş
- Selçuk Demirel'in yüzünden...Selçuk Demirel'in Milliyet Kitap eki için çizdiği portrelerin de içinde olduğu yeni kitabı çıktı Yapı Kredi Yayınları'ndan: 'Yazarların Yüzünden'. Kitapta tam 73 edebiyatçının çizgi-portreleri var
- Hayatı taşıyan valizYanınızda Sezen Aksu’nun sesi, sözü ve besteleriyle dolu bir valiziniz varsa hayattan korkmayın. Kırk yıldır olduğu gibi
- Lezzetli kültür kasesiBir cep kitabı 'Kuş Eppeği'. İçinde öyle uzun boylu portreler yok. Küçücük paragraflarda anlatmış Levent Cantek Türk edebiyatının usta isimlerini, sinemamızın unutulmazlarını, ses sanatçılarını, çizginin kahraman kalemlerini
- Hayal ve gerçekBu ara sıra sertleşen gerçeklikler içinde ilerlerken 'La La Land', bir müzikal sahne başlıyor bizi gerçek dünyadan masalsı dünyaya götürüyor. İnsanın içi açılıyor. Kendi yarıda kalmış hayallerimizi düşündürüyor
- Kayıt altına almakArter, Türkiye'de kavramsal sanatın öncülerinden Nil Yalter'in İstanbul'da bugüne kadar açılmış en kapsamlı sergisine ev sahipliği yapıyor: "Kayıt Dışı"
- Kâğıt kesikleriElmas'la Şehnaz, hayatın çok içinden karakterler olmakla birlikte, bu hafta vizyona giren Yeşim Ustaoğlu'nun ‘Tereddüt’ filminin kahramanları aslında
- Simenon'u Tahsin Yücel çevirisiyle okumak'Katil'i Simenon öyle güzel yazıyor, Yücel öyle müthiş çeviriyor ki, Kuperus'un ruhsal dünyasında girip çıkmadığımız köşe kalmıyor.
- Ali'nin adalet mücadelesiÇocuk masumiyeti perspektifinden büyüklerin hakim olduğu dünyanın kurallarına, adalet ve demokrasi anlayışına incelikli bir yorum getiren güzel bir film 'Mavi Bisiklet'
- Mutlu eden sergiTürkiye İş Bankası Yayınları'nın hikâyesini anlatan '60 Yılın Sergisi' Kibele Sanat Galerisi'nde
- Sözün sultanıYıllar geçip giderken birer ikişer, Sezen Aksu'yla kurduğum ilişki, bir hayran-sanatçı ilişkisinden çıktı. Bundan 10 yıl önce, ‘Eksik Şiir’ adlı bir kitapla çıkageldi şairim
- Feridun’la tokalaştınız mı?Çağan Irmak 'Benim Adım Feridun'da yüzleşmek için her zaman kendine kapanıp kapkara, acı çekmek zorunda kalınmadığını gösteren renkli bir atmosfer çizmiş
- Kendine yalandan tarih yazmakFazla konuşkan olmayan ama çok şey söyleyen, benzerlerine çok sık rastlamadığımız, iyi bir ilk film 'Albüm'
- "Babalar alınlarımıza yazılmış yalnızlıklardır"Hasan Ali Toptaş, 'Kuşlar Yasına Gider'de hikâyesini anlatırken, Anadolu'nun simgelerinden, yerel dilinden, türkülerinden, batıl inançlarından, insanlarının yaşantılarından, değerlerinden de yararlanıyor
- Çiçek'in şarkısıHüzünlü bir film, Nejat İşler'le Serenay Sarıkaya'nın başrollerini paylaştığı ‘İkimizin Yerine’. Ama hüznü kıvamında, incelikli...
- Neden ambulans çağırmadın?Aslı Özge'nin 'Ansızın'ı, iyilik ve kötülük karşıtlığı üzerinden bir ambulans çağırma/çağırmama ikilemine bakıyor
- Uzaktan sevmekYasemin Özcan'ın .artsümer'de açılan sergisi 'Saadet Çıkmazı', hak, hukuk, adalet, eşitlik kavramlarını sorgulatıyor
- Kendimizi deliliğe vurmakartnivo Project Space'te açılan 'O Zaman Renk' sergisi, içinde bulunduğumuz delilik haline gönderme yaparken, bu durumla mücadele çabamızı karikatürize ediyor
- Biz en son ne zaman güldük?İlk filmi “Çoğunluk”un başarısı yüzünden beklentileri artıran Seren Yüce, ikinci uzun metrajlı filmi 'Rüzgarda Salınan Nilüfer'de bekleneni fazlasıyla veriyor
- Annem elimi tutsun diyeBütün yazarlık kariyerini siyahların sorunları üzerine inşa etmiş, acıyı da sevinci de satırlarına kanaviçe gibi işlemiş usta yazar Toni Morrison, 'Tanrı Çocuğu Korusun'da 'Bir çocuğa ne yaptığınız önemlidir' temasını işliyor
- Eşyanın anlattıkları'80'li yıllarda dolaşımda olan nesnelerden oluşan SALT Galata'da açılan 'Tek ve Çok', eşyanın üretimi ve dolaşımıyla ilgili muazzam bir sergi
- Yarım kalmış aşk daha mı güçlüdür?Woody Allen'ın yeni filmi 'Cafe Society', filmografisinin güçlü bir parçası olmasa da aşka dair değerli sorular sorduruyor
- Hüzün de uzun yaşamaya dahilOkuma alışkanlığını çocuk yaşta kazanmak süreklilik açısından çok önemli. Basılan birbirinden güzel kitaplardan biri de Sabahattin Ali’nin 'Üç Öykü'sü
- Zev'in zorlu yolculuğuAtom Egoyan'ın yeni filmi 'Remember/Hatırla', hafıza, hatırlamak, unutmak, kendinle ve gerçeklerle yüzleşmek kavramlarıyla ilgili bildiklerimizi temize çektiriyor
- İyi insan olmakCharles Dickens'ın 'Bir Yılbaşı Şarkısı', dar zamanlara ilaç niyetine bir klasik
- Üç kadın kahramanGüzel bir aşk hikâyesinin, kadınsı kıskançlığın katman katman aktığı 'Havva'nın Üç Kızı'nın belki de en önemli sözü: “Ne aşkı, ne inancı abartmamalı. Hiçbir şeyi putlaştırmamalı”
- Gözleri ne anlatıyor?Modern İran edebiyatının kurucularından Bozorg Alevi'nin 'Gözleri' adlı romanı zarif, hüzünlü bir aşk hikâyesi. Pehlevi döneminin ünlü ressamı Makan Hoca'nın sürgünde yaptığı tablonun sırrını araştırıyor
- Torun yarası ve babaanneSerkan Özarslan'ın yönettiği 'Babaannem', Meral Çetinkaya'nın ustaların ustası yorumuyla güçleniyor
- Püfür püfür psikolojiGülcan Özer’e göre yok öyle ‘evliliklerinde son güne kadar aşık yaşadılar’ hali… “Ömürlük aşk için evleniyorsanız, evlilik günün sonunda filmin kötü kahramanı olacaktır,” diyor
- Kurşuni'den Lacivert'e...Adalet Ağaoğlu'nun eşi Halim Ağaoğlu'na yazdığı tüm kitap ithafları Everest Yayınları’nın yayımladığı “Halim’e İthaflar” adlı kitapta bir araya getirildi
- Birbirine âşık kelimeler ve notalarNeredeyse her biri 40 yıllık Talu-Kibar şarkıları hiç eskimedi. Birlikte yaptıkları yüzlerce şarkı içinde en çok sevilenler ise Erol Evgin’in söyledikleri oldu kuşkusuz. Efsanevi bir aşkın efsanevi sesiydi
- 1001 gece dinlenir bu hikâyeBir kadın romanı ‘Gözyaşı Konağı’. Erkeklerin baskısının gölgesinde, korkarak da olsa direnmeye çalışan kadınların romanı
- Nesrin nasıl kurtulur?'Ana Yurdu'nu izlerken sormadan edemiyoruz: Nesrin nasıl kurtulur? Annesini bir güzel silkeleyip, gözünün yaşına bakmadan kapıyı çarpıp çıksa... Ya da onu kaptığı gibi bir psikiyatra götürse?
- İyi ki doğdunuz Duygu HanımDuygu Asena’nın en yakınlarından Şadan Maraş Öymen, 'Orada Kadınlar Var Mı?'da Asena'nın dört başı mamur bir portresini çiziyor
- Koku cennetiKokular önemlidir. Peşlerine takılan anıları, insanları, mekânları getirirler yanlarında. Hatırlamamıza yardım ederler. Koç Üniversitesi ANAMED'de açılan 'Koku ve Şehir' sergisi onların önemini daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor
- 'Artık yeter' demeden önceGörkem Yeltan’ın ilk yönetmenlik denemesi “Yemekteydik ve Karar Verdim”, patlamaya hazır bir bombanın piminin çekildiği bir aileyi anlatıyor
- 'Misafir'i anlamakKerem Yücel'in fotoğrafladığı, Serdar Korucu'nun metinlerine imza attığı 'Misafir', misafirperverken misafir olmak zorunda kalan bir halkı, Suriyeli mültecileri anlatıyor
- Ahde vefa eden, ahde vefa bulur‘Ahde Vefa’nın sıkıntılı ve zorlu şu zamanlarda bir nebze de olsa içinizdeki kara bulutları dağıtmasını, yüreklerinizi aşkla doldurmasını temenni ediyorum,” demişti Tarkan. Dediği oluyor velhasıl
- Yolu açık olsun‘Annemin Yarası’, her şeyden önce bir savaş filmi. Savaşın açtığı yaraların kabuklarını kaldırma cesaretinin... Sonra aşk filmi
- Hayat öğretirBir dergide ya da belki bir katalogda gördüm o deseni. Evde duvarıma, işyerinde masama kesip yapıştırdım. Hatta bir de söz verdim kendime: Bir gün bu desenin romanını yazacağım diye
- Bir oyunculuk şöleniTek göz odaya kapatılmış bir anne-oğul üzerine kurulu 'Gizli Dünya / Room', Brie Larson ve Jacob Tremblay'in performansları üzerinde yükseliyor
- Kalben, en kalpten şarkılarKalben'in şarkı sözleri hali vakti yerinde bir novella gibi. Bizi anlatan. Tattığımız, tatmasaydık dediğimiz, tadına doyamadığımız her bir duygumuzla
- Kuyu, aşk, suçluluk'Kırmızı Saçlı Kadın' gibi başyapıt kıvamında bir romanı bir köşe yazısının sınırları içinde değerlendirmek imkânsız. Bu yüzden özellikle etkilendiğim üç noktaya dikkat çekmek istiyorum
- Kahve bahaneMilli Reasürans Sanat Galerisi’nde açılan ‘Üç Şehir Bir Kahve / Kahire, İstanbul, Viyana’ sergisinde üç kentten kahveyle ilişkili fotoğraflar yer alıyor
- Hakikat ve yalan'Bayan Ming'in Hiç Olmayan On Çocuğu', “Hakikat, en çok hoşumuza giden yalanın ta kendisidir” derken, sorunun zekice kurgulanmış cevabıyla bu kısa ve güçlü metne şapka çıkarttırıyor
- Fotoğraf sanatçısı olarak Mustafa KoçProfesyonel bir çalışmaydı ortaya konulan ve fotoğrafları çeken de Türk fotoğrafına katkısına kesin gözüyle bakılan bir yetenekti. Mustafa Koç ise daha alçakgönüllü bir pencereden bakıyordu durumuna
- Rocky ile hasret gidermekGeçtiğimiz cuma vizyona giren 'Creed', Rocky serisini yeni bir karakterle tekrar başlatıyor
- Bu 'Kredi' çekilir'Kredi çekmenin zor olduğu günleri hatırlatan AST ve AYSA Prodüksiyon oyunu 'Kredi'de Güven Kıraç ve Emre Karayel'i izliyoruz
- Kaliteli komedi'Kocan Kadar Konuş'un ikinci bölümü 'Diriliş'te artık kendisi gibi olma konusunda daha ısrarcı davranan Efsun, asansörde Sinan'a evlenme teklif ediyor
- Fransız sanatçıların sofralarına davetBalzac boğazına düşkünmüş. Sofrasında her zaman kaliteli, özel ürünlerden yapılmış yemekler olurmuş. İstiridyeler Ostende’dan, dil balığı Normandiya’dan gelmeliymiş
- Türkan Şoray'dan hatıra defterlerimize...Sinemanın sultanının ‘Türkan Şoray Söylüyor’ adını verdiği albümde, hatıra defterlerimize usul usul söylüyor bu şarkıları Türkan Şoray
- Kösem Sultan'ı anlamakSolmaz Kamuran’ın İnkılap Yayınları’ndan çıkan ‘Kösem/İktidar Şerbeti Kan Kokar’ adlı romanını okuyunca bildiklerime yakın bir Kösem portresiyle karşılaştım. Ama fazladan bir de Kösem’i anlama duygusu hasıl oldu
- 'Sarmaşık' gibi sarıyorErkek dünyasının belli başlı kodlarını usta işi bir sinema diliyle beyazperdeye taşıyan 'Sarmaşık', bu yıl izlediğim filmlerin en iyilerinden biriydi
- İyi geliyor, umut veriyorTürkan Şoray'ın yönettiği 'Uzaklarda Arama', aktris-yönetmenin alçakgönüllülüğü ve naifliğini içeren, ihtiyacımız olan filmlerden
- Cem Yılmaz'ın karakterler galerisiArkadaşlık, dostluk, Cem Yılmaz filmlerinin vazgeçilmezi 'samimiyet', aşk temaları arasında nefes kesen bir macera devam ediyor
- Memleket ve yaşamak'Ölmek'in yazarı Schintzler, Avusturya’nın edebiyat alanındaki ağır toplarından biri; Freud’un ‘ruh ikizim’ dediği çağdaşı
- Parti hangi odada bitsin?
- Bir kız çocuğunu kurtarmakTemeli çocukluk yaşlarına dayanan Türk toplumundaki kadının özgürlüğü sorununa ayna tutuyor 'Mustang'. Aynada gördüğümüzü beğenmedik diye onu kırmak olmaz
- Hawking'in muhteşem dönemi^Benim Kısa Tarihim', Stephen Hawking’in doğumundan, hastalığına, fizik çalışmalarından evliliklerine hayatının her dönemecine değiniyor. Kısa ve vurucu cümlelerle
- Doludizgin yaşamakHem komik hem dokunaklı 'Hayat Öpücüğü'nün en büyük özelliği her iki sıfatı da kararında kullanması
- Barış Manço'yu özlemek'Sözler Barış Manço' sergisinde 'Anlıyorsun Değil mi?'ye öyle etkileyici bir portre yapmış ki Bahri Genç, o morlar ve eflatunlar içinde ayaz havada elleri cebinde yürüyen adamı görüyoruz
- İkinci kadın olmakAndrew Haigh'in '45 Years / 45 Yıl'ı, yıllarca süren evlilikte bir anda ikinci kadın pozisyonuna düşen Kate'e odaklanıyor
- 90 sayfalık bir mücevher30 yaşındaki bir kadının uykusuzlukla mücadele ve uykusuzluğu kabul sürecini ele alan 'Uyku', küçük bir Murakami başyapıtı
- Nefes kesici14. İstanbul Bienali'nde bu dört esere hayran kaldım
- Bir Louise Bourgeois kitabıAkbank Sanat yeni sezonunu Louise Bourgeois’nın sergisiyle açtı. “Louise Bourgeois: Dünyadan Büyük” isimli serginin küratörlüğünü yapan Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, 2,5 yıl sergi üzerinde çalışmış
- Mutluluğun anahtarıAl Pacino'ya Holly Hunter'ın eşlik ettiği 'Manglehorn / Hayallerimdeki Kadın', 40 yıl önce yollarını ayırdığı bir kadınla tekrar bir araya gelme hayalini kuran bir adamı konu alıyor
- İyi psikolog, iyi romanNoam Shpancer'in yazdığı 'İyi Psikolog', bir psikoloğun kendi hayatındaki sorunlara odaklanırken insan ruhuna dair düğümleri çözmesini anlatıyor
- Colin, Chloe ve çiçekler‘Günlerin Köpüğü’, fantastik boyutuyla dikkat çeker. Ama Vian bunu öyle kararında yapar ki benim gibi sürrealizmden çok da hazzetmeyenleri bile avucunun içine alır
- Kızlar arasındaki gizli gerilimKimliğini gizli tutan İtalyan yazarın 'Napoli Romanları' dörtlemesinin ilk kitabı 'Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım', başarılı bir büyüme romanı
- Aslında aşk ne ola ki?Doğan Kitap’tan çıkan Lynn Cullen imzalı “Bayan Poe”, Amerikan gotiğinin sembolü Edgar Allan Poe ile sevgilisi Frances Osgood'un hikayesini duygusallığa kapılmadan anlatıyor
- Tepeden tırnağa iyilikKazım Koyuncu önce ‘müzisyen’, sonra ‘Karadenizli’ ama hepsinin ötesinde ‘devrimci’ydi
- Şahane bir dayanışma hikâyesiLondra'dan küçük bir gey ve lezbiyen grubunun 1984-85 Madenci Grevi sırasında Galler'de bir madenci köyüne verdiği desteği ve kurulan dostlukları anlatan 'Pride / Onur', her saniyesinde umut olan bir film
- Ah o kuzuyu bir alabilseler...Kutluğ Ataman'ın Altın Portakal ödüllü filmi 'Kuzu', Erzincan'da geçen bir Medea hikayesi
- Daktilo sesleriTütün Deposu'nda açılan ‘Ömrüne Sığmayan Adam: Aziz Nesin 1915 - 1995’ sergisi, yazarın hayatına dair su yüzüne çıkmış çıkmamış birçok öğeyi bir arada sunuyor
- Matematik insanı mutlu ederTürk Matematik Derneği ve İstanbul Matematiksel Bilimler Merkezi girişimiyle Türkiye'ye gelen 'Imaginary', görselleriyle, birbirinden ilginç programları ve oyunlarıyla insanın ayağını yerden kesiyor
- Murathan Mungan ve yazıTürk edebiyatının başına gelebilecek en iyi şeylerin önemli bir bölümü Murathan Mungan’ın kaleminden çıktı. Bu hafta onların sonuncusu kitap vitrinlerindeki yerini aldı: ‘Güne Söylediklerim’
- Beaton'a bakan gözlerPera Müzesi’nde göreceğiniz fotoğraflar Sotheby’s Cecil Beaton Stüdyo arşivinden getirildi. Marlene Dietrich’in 1935 tarihli fotoğrafında yüzünün heykelsi güzelliğini tarif etmek zor. Vivien Leigh, Elizabeth Taylor, Grace Kelly, Marilyn Monroe... Hepsi sergide
- Bir erkek, yedi kadınAziz Nesin'in 1992 tarihli oyunu 'Başarımı Karılarıma Borçluyum', Tiyatro Kedi tarafından sahneleniyor. Oyunu izlerken "Nesin 2015 kadınını ve evliliklerini yazacak olsa ne güzel olurdu," diye düşündüm
- Kendini acıyla tarif etmekAniston ilk kez, yüzü yara izleriyle dolu, güzel diye tarif edilemeyecek bir rolde. Bu da onun meydan okuması sinema sektörünün dayatmalarına
- Çizgilerle GaboGeçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Gabriel Garcia Marquez'in hayatını çizgilerle anlatan 'Gabo / Büyülü Bir Yaşamın Hatıraları', yazarı anmak için biçilmiş kaftan
- Emirgan’da buluşmaSakıp Sabancı Müzesi'ndeki 'Buluşma...Reunion'daki eserlerden köşe yazısı sınırları içine sığdırabileceğim beş tanesini seçtim; gerçekten çok zorlanarak, aklım diğerlerinde de kalarak
- ‘Şekerpare’ tiyatroda!Engin Alkan’ın 1983 yapımı Atıf Yılmaz klasiğinden uyarlayıp yönettiği, aynı zamanda da Ziver’i canlandırdığı oyun İstanbul Şehir Tiyatroları’nda izleyiciyle buluşmaya başladı
- Kocan varsa varsınTürk kadınının evlilikle imtihanını masaya yatıran, en az uyarlandığı roman kadar güzel, keyifli, eğlenceli bir film “Kocan Kadar Konuş”
- Behzat Ç.’yi Popriçin’le aldatmak'Bir Delinin Hatıra Defteri'ni bir vincin tepesindeki kafeste oynuyor Beşikçioğlu. Gogol'un oyunu Çar 1. Nikolay'ın baskıcı devrinde bir küçük adamın, Popriçin'in hikayesini anlatıyor
- Hikayeler anlatan sinema perisiMaria, her dönem sorulan o çok tanıdık soruyu soruyor: “Televizyon sinemayı öldürür mü?” Bu sorunun yanıtı ve “Son” yazısı çıkana kadar olup biten çarpıcı olaylar kitabın devamında....
- Margaret’in iri gözlü çocuklarıBurton, sahtekar Walter ile mağdur Margaret’in hikayesi olarak anlatıyor 'Big Eyes'ı. Ama öte yandan Margaret de masum değil
- "Aferin Eddie!"Yaşadığı tüm fiziksel sıkıntılara rağmen Hawking’in dâhilere özgü zekâsı pırıl pırıl kalıyor. Artık tanınmaz hale gelen vücuduna, kaybettiği sesine rağmen asla kendine acımıyor
- Ali, Sezuş’un hikâyesini çok sevdiÇocuğunuzu, yeğeninizi, kuzeninizi kaptığınız gibi ‘Sezuş’un Hikâyeleri: Efe ve Bulut Osman Bey’e Karşı’yı görmeye gidin derim
- Usta işi öykülerKitapta Karakaşlı’nın 2002 ile 2014 yılları arasında yazdığı toplam on iki öykü yer alıyor. İstanbul’u da konuşturuyor yazar, bir ‘masa’yı da... Kürt sorununa da ses veriyor, Varlık Vergisi’nin mezalimine uğrayan Sevaçya ve Yeram’ın aşkına da
- Daha nice oyunlara...18 yıl aradan sonra tiyatroya dönen Erdal Özyağcılar’ı sahnede izlemek farklı ve keyifli bir deneyim. Sanatçıyı, televizyon dizilerinden de severiz ama sahnede başka türlü bir enerjisi var, kendisine hayran bırakan
- Hafızamız kimliğimizdirNicole Kidman, Colin Firth, Mark Strong ve Anne-Marie Duff'ın başrollerinde olduğu 'Uyuyana Kadar', hafıza üzerine düşünmek için biçilmiş kaftan
- Mevlut'la yürümek'Kafamda Bir Tuhaflık'ı okuyan, üzerine sohbet ettiğim herkeste aynı şaşkınlığı görüyorum: “Orhan Pamuk’un sınıfından değil bu insanlar. Ama sanki bütün hayatı onların arasında geçmiş gibi yazmış”
- Müzeyyen olma manifestosuÖyle bir kadın düşünün ki kitaplığındaki tek fotoğraf çerçevesinde, zekâsıyla Nietzsche, Freud ve Rilke’nin aklını başından almış, onları kara sevdaya düşürüp ‘çıt’ diye terk etmiş Lou Salome’nin fotoğrafı var
- Bir şarkının peşinde...‘Annemin Şarkısı’, Kürt köylerinden birinden İstanbul'a göç edip Tarlabaşı'nda yaşayan, oradan da kentsel dönüşüm yüzünden toplu konutlara çıkmak zorunda kalan bir anne-oğulun naif hikâyesi
- Zeki Müren ve hayatın süsleriSerginin en ilginç bölümlerinden biri Zeki Müren'in desenleri. İlk yağlıboyasını ilkokul 5’e giderken yapıyor. Ellerini göğsüne bastırmış, ağlayan, uzun saçlı bir kadın resmi
- Kemal Sunal mucizesiEkrandaki ise bir Kemal Sunal filmiydi. Eşini, çocuklarını tanımakta güçlük çeken babam Kemal Sunal’ı hatırlamıştı
- Serotonin yükselten şehirSinop'ta 35 binlik nüfusun 20 bini maaşlı çalışıyor. Varoş denecek bir yerleşimi yok. Sınıf farkı yok. Trafik yok. Kimse kimseye karışmıyor, baskı yok. E böyle bir şehirde mutlu olunmaz mı?
- Harika 'tasarımlar' diyarı2. Tasarım Bienali'nin en ilginç tasarımlarından biri “No 41 Spor Bilgisayarı”... Karşınızda bir bilgisayar ekranı, masa üzerinde... Klavye ise masanın etrafına, sağına, soluna yerleştirilmiş kum torbalarından oluşuyor. Yazmak istediğiniz metni kum torbalarındaki harfleri yumruklamak marifetiyle oluşturuyorsunuz
- Unutursak fısıldayacak birileri olmalı“Unutursam Fısılda”nın kat kat açılan bir yapısı var. O katlar içinde beni en çok etkileyen ise abla-kardeş boyutu oldu filmin
- Siyasete angaje sanatın trajedisiYeton Neziray’ın kaleme aldığı, Ali Atilla Şendil’in yönettiği “Geçtim Ama Tiyatrodan”, siyasete angaje olan sanatın trajedisini anlatmakla kalmıyor, bu hep ürkülen durumun ne kadar vahim sonuçlar vereceğini deneyimlememizi de sağlıyor
- Zelda ve biyografi-otobiyografi sorunu“Zelda Fitzgerald’ın Romanı”, yaratıcı çiftlerin evliliklerinin ‘kıskançlıkla’ sınanışının edebiyatta eşine az rastlanır bir örneği
- “Pek Yakın(ımız)da” bir samimiyetCem Yılmaz, kendisinden beklenen ezeli “Hadi Cem bizi çok güldür” beklentisinin tuzağına düşmüyor
- Bir bilgenin 82 yılından rastgele...Engin Geçtan ne yazdıysa okudum, kütüphanemin en kıymetli raflarında gözüm gibi baktım her birine: Yedi roman ve psikiyatri alanında yazılmış sekiz kitap. Geçen cuma yeni çıkan kitaplara bakarken "Rastgele Ben"i görünce yaşadığım heyecanı anlatmak zor
- Oynayarak ayağa kalkmakHayati bir karar veriyor Grace Kelly: “Gerçek bir Monaco Prensesi olmak... Al sana hayatının rolü”. Ve o günden itibaren Monaco tarihini öğrenmekten, ‘gerçek’ bir prensesin imajını oluşturmaya kadar ‘rolünün gerektirdiği’ her şeyi uyguluyor
- Modern çağın 'Narcissus'larıSosyal medyadaki 'selfie' bombardımanı, bu hafta Galerist’te açılan bir sergiye kaynaklık ediyor. Figüratif ve hipergerçekçi eserleriyle tanıdığımız genç sanatçı Rasim Aksan’ın ikinci kişisel sergisi olan “Narcissus”a
- Yazlık kültürüYazlık ve kışlık sarayı olan Osmanlı’dan başlayıp 1990’lara kadar uzanıyor Salt Beyoğlu'nda başlayan ‘Yazlık’ sergisi. Sergiyi gezerken hiç bilmediğiniz çok sayıda ilginç detayla karşılaşıyorsunuz
- Saf aşka özlemNedir “Kürk Mantolu Madonna”nın sırrı? Nasıl oluyor da 1943’te yazılmış bir roman 2000’li yılların en çok satan kitaplar listelerinden hiç düşmüyor?
- Değmez mi?Felsefi bir metin olarak da kabul edilen bu 58 sayfalık "Bilinmeyen Adamın Öyküsü", bilinmeyen adasını bulmak isteyenler için biçilmiş kaftan
- Asırlık bir ‘yüz’ olmak ister misiniz?Nebil Özgentürk'ün belgeselinde izlediğimiz 29 kişinin verdiği sırların ortak yanları da var, birbiriyle hiç ilgisi olmayanları da... Ama şu var ki, büyük bir çoğunluğu büyük şehirlerin hengâmesinden uzak yaşamış
- Hayatın yükünü hafifletmek içinÇok ‘zeki’ bir dergi Türk Mucizesi... Kusursuz bir matematiği var. Felsefesi çok sağlam. Çok da komik
- Kahve kokan sergiPera Müzesi’nin Kütahya Çini ve Seramikleri koleksiyonundan hazırlanan 'Kahve Molası'nda tam 105 adet eser yer alıyor. Bir de mis gibi kahve kokusu
- Fazıl Say ve arkadaşlarından “Hişşt!” sesiİstanbul, Burgazada Sait Faik’in öykücülüğünde kazandığı kimliği, Say’ın yarattığı melodide, arkadaşlarının katkılarıyla temize çekti
- Gülmek kadar haz veriyorHem hayalini gerçekleştirmiş Ata Demirer, hem hocalarına hem aldığı müzik eğitimine saygı duruşunda bulunmuş hem de bize tadı damakta kalacak bir müzik ziyafeti çekmiş
- Azıcık yansın canınız, ne çıkar?Mutlaka birkaçıyla tanışmış, birilerinden dinlemiş, bir yerlerde okumuş ya da ne bileyim bir Bergman filminde izlemişsinizdir. Ama derim ki, bir de Altın Palmiyeli 'Kış Uykusu'nun görkeminde tecrübe edin onları
- Bir varoluş portresiEserler arasında en çok ilgimi çeken, Gizem Karakaş’ın “DİKKAT! DİKKAT!, 2014” adlı dört kanallı video yerleştirmesi oldu
- Arabanız ne ifade ediyor?Burçak Bingöl’ün sergisinin orijininde bir kamyon yer alıyor. Üç yıllık bir proje Bingöl’ün ‘Araba Sevdası’. Gözünün önünde bir kamyon işi beliriyor günün birinde ve hazırlıklara başlıyor
- Arkadaşım Zeze Hayalleri var Zeze’nin. Okyanusun ötesine geçmek istiyor, başka yerlerdeki başka hayatları merak ediyor
- Emile Zola Soma’yı görseydi...Kasabanın eskilerinden biri... 58 yaşında. 8’inde girmiş madene, yarım asır sonra çıkmış. Boğazında kömür kokulu sert bir öksürük. Tam üç kez ölümden dönmüş
- Polonya’nın hikayesiHikayeleri hüzünlü bir başarı hikayesi aslında. Bugün Varşova, eski ve yeninin iç içe yaşadığı güzel bir şehir
- Emine, Ayşe ve anneler…Slogan atmayan, evlat acısının milliyeti olamayacağını vurgulayan, bu süreçte kadınların ne denli önemli olduğunun altını çizen başarılı bir yapım 'Cennetten Kovulmak'
- Çocukların sanata katılım hakkıSon zamanlarda gittiğim hiçbir konserde bu kadar mutlu olmadım. Konser bitiminde dakikalarca ayakta alkışladık Barış için Müzik Orkestrası'nı
- 40 yaş erkeği'Aşk Bulmacası'nda (Casse-tête chinois) Geçmişten getirdiği sorunlarla en az dert ettiği kadar eziyetli karmaşasına tanık oluyoruz Xavier’nin. 40 yaşın bir erkeğin hayatındaki önemine...
- Affetmek ya da affetmemekAffedemediklerimizi bir kez daha düşünmemize yol açıyor ‘Philomena’. Haklı da üstelik, kızgınlıkla yaşarken hayat çok yorucu oluyor
- Cam, kadını anlatıyorGaleri Apel'de ilk kişisel sergisini açan Selin Kohen Levi’nin eserlerinde olağanüstü bir işçilik var. Camları yardım almadan tek başına kesip hazırlıyor çalışmalarını
- Anneler ve kızlarıGerçekten izlemeye değer, kadrosu müthiş bir film. Ama tabii ille de Meryl Streep!
- Paha biçilmez sorularBalkan Naci İslimyeli'nin sergisindeki işleri iki grupta toplamak mümkün. İlkindekilerin temel malzemesi, Hitler Almanyası dönemine ait birtakım posterler. Diğer gruptaki eserlerinde ise hapishaneye girmiş ‘suçlu’ portreleri var
- Ayşe Kulin ve faşizmİnternette dolaşırken, Ayşe Kulin’i okumayalım kampanyalarının başlatıldığını, büyük bir iftiharla Ermenileri kestik demiş gibi gösterildiğini, ırkçılıkla itham edildiğini gördüm. Forumlardan birinde ise ‘Umut’ adlı kitabı nedeniyle kendisine ‘Ermeni sempatizanı’ deniyor, 1915’i soykırım gibi anlattığı için eleştiriliyordu
- Hediye gibi bir sergiYurtdışında sık sık düzenlenen koleksiyoner paylaşım sergilerinin bir örneği olan “Koleksiyonerlerden Başyapıtlar” önemli bir adım. Öte yandan tarifi imkansız bir görsel şölen...
- Gloria ile dans edinAynı zamanda da bir ‘ikinci bahar’ filmi ‘Gloria’. Toplumsal rollerinin taktığı anne, eş, çalışan gibi tüm sıfatlardan soyunduğu bir dönemini izliyoruz Gloria’nın
- Mutluluk stresine girmeden mutlu olmakÇizimlerini Turgut Demir’in yaptığı, Wilhelm Schmid'in yazdığı 92 sayfalık ‘Mutsuz Olmak’,Tanıl Bora’nın lezzeti tarifsiz Türkçe çevirisiyle su gibi akıp gidiyor.
- Şeker portakalı fidanını kesmek1974 Kıbrıs Harekatı’nın ardından Diyarbakır’dan gelen iki ailenin ‘çocuk gelinleri’nin hikayesi bu. İnsanın canını fena halde yakan bir ‘kız çocuğuna’ şiddet hikayesi
- Bir resim sergisi insanı ferahlatır mı?Bana son dönemlerde en iyi gelen şeylerden biri Nişantaşı’ndaki Linart Gallery’de gezdiğim Pınar Du Pre’nin 'Snapshot' adlı sergisi oldu. Serginin ana fikri evrenin büyüklüğünden hareket ediyor
- Bu limonata içilir!Çok iyi yazılıp yönetilmiş, oyuncuların ustalıklarını konuşturduğu bir oyun 'Şenlikli Limonata'. Memleketin yoğun ve tatsız gündeminde kendinize bir nefes aralığı açmak, biraz gülümsemek isterseniz mutlaka görün
- Öğrenenlerden misin?Elif Şafak’ın tüm külliyatını okumuş biri olarak diyebilirim ki, bu roman yazarın ‘ustalık’ dönemi işlerinden biri. Öncelikle, gerçekten büyük bir işçilik var içinde
- “Hayat da tango gibi…”İstanbul Devlet Tiyatroları’nın sahneye koyduğu 'Son Tango' adlı oyunun yazarı Özcan Özer. Yönetmen koltuğunda Murat Sarı oturuyor. Sahnelemesi kusursuz görünüyor
- Liv ile IngmarUllmann sadece sevgilisi, arkadaşı, oyuncusu olmadı Bergman’ın. Aynı zamanda ilham perisiydi de... Ama öyle sıradan bir peri değil, Bergman’ın deyişiyle Liv Ullmann onun ‘stradivarius’uydu
- İmkânsız aşk mı? Ümitsiz aşk mı?“Aşk Köpekliktir”i ilk kez 2004 yılında Ahmet Ümit’in aynı adlı öykü kitabında okuduk. Dokuz yıl sonra bu sezon, yazarın oyunlaştırdığı metin üzerinden Tiyatro Ak’la Kara’da karşımıza çıktı
- Çağdaş sanatın modayla diyaloğuZorlu Center Beymen mağazasında yer alan "Unexpected" projesi, güncel sanatla yaşam arasındaki diyaloğun etkileyici bir örneği
- Fişe takılabilir sanatContemporary İstanbul'un en ilgi çekici yeniliklerinden biri de, bu yıl başlatılan Plug-in İstanbul Yeni Medya Bölümü’ydü
- Mahir HocaTürkiye koşullarında Mahir Hoca olmak zor biliyorum ama çok sayıda Mahir Hoca’sı olduğunu da biliyorum bu ülkenin. Vazgeçmiyorsak her şeye rağmen, biraz da bundan
- Sinema da Alice Munro’yu seviyorArtık edebiyatta, aslına bakarsanız hayatta da, çok fazla şaşırmadığımız bir dünyada bizi ustalıkla şaşırtıyor Alice Munro. Hep yaptı. Hem elimizde kitap, donup kalmamızı sağladı hem ‘iyi öykü’nün tadına varmamızı
- Masal güzeliTiyatro Boyalı Kuş, bu sezon Cumhuriyet dönemi sanatçılarından bir sıradışı kadın Melek Kobra'nın, çevresinin verdiği isimle “masal güzeli"nin hikayesini sahneye taşıyor
- Unutulmaz bir Woody Allen kadını"Blue Jasmine"'in kahramanı Jasmine, son kareyle birlikte unutulmaz Woody Allen kadınlarından biri olarak sinema tarihine geçiyor
- Galata’da eğitim sürüyor2007'de öğrenci yetersizliği nedeniyle kapanan ve 2012’de İstanbul Tasarım Bienali ve İstanbul Tiyatro Festivali için kapılarını açan okulun binasına ‘çocuklar gibi şen’ tabir edilen bir hava hakim onca yıldan sonra
- 'Durma göğe bakalım...'25 Haziran’dan beri İstanbul Modern’in bahçesindeki “Göğe Bakma Durağı” etkinliği sürüyor
- Fatih ve Harbiye'nin bugününü anlamakBugünün Fatih-Harbiye'sini enine boyuna incelemek gerek. Bu anlamda diziden beklentim büyük. Öte yandan keşke bir yazar da çıkıp, edebiyatın olanaklarıyla yapsa bunu
- Suzan HocaProf. Dr. Suzan Kahramaner, matematiği matematik için yapan, bilimsel çalışmalara imza atan bir isim bir yandan da üniversitede uygulamalı matematik alanında yüzlerce öğrenci yetiştirmiş bir akademisyen
- Ateş hattında aşkGerda Taro'nun asıl adı Gerta Pohorylle, Robert Capa'nınki ise Andrei Friedmann'dı. İki fotoğrafçının büyük aşkının kitabını 2009 yılında İspanyol romancı ve öğretmen Susana Fortes yazdı: "Robert Capa'yı Beklerken"
- ‘Mutlu olmak için mücadele gerekir’Neler yok ki "Bir Tatlı Telaş"ta... Erkeklerin niye yol sormadığını, ağlamadığını anlatıyor misal. İstanbul’un mizaç analizini yapıyor. Amerika’nın cazibe merkezi oluşunda, ülkenin tarihsizlik ve kültürsüzlük sorununun etkisini inceliyor
- Kültür ve istihdamYerel kültürden marka yaratan ve o kültüre mensup kadınlara iş imkanı sağlayan "Atölye Buki" projesinde Romanlar'ın sanata olan yatkınlığından hareket edilmiş
- Kendisi olamamakBruno Dumont'un yönetmenliğini yaptığı “Camille Claudel 1915” filmi ile Rodin'in öğrencisi, sevgilisi ve ilham perisi Camille'in akıl hastanesindeki 1 haftasına ortak oluyoruz
- O masal çok eskimedi mi?Galatasaray’daki Pi Artworks’te açılan, Nancy Atakan’ın “Ayna Ayna Söyle Bana” adlı sergisi, estetik ameliyatlara ve rant operasyonlarına dikkat çekiyor
- Anish Kapoor'un atölyesiAnish Kapoor söylemiyor, söyletiyor. Kendisiyle yapılan söyleşilerinde de hep şu cümleyi kuruyor zaten: "Sanatçı olarak benim söyleyeceğim bir şey yok."
- Bir mühendisin gözünden İstanbulİstanbul’da yaşayan ya da kenti merak eden herkesin ilgisini çekecek, gerçekten çok özel bir sergi: "“Artamonoff / Bizans İstanbul’u İmgeleri 1930-1947”
- Nâzım’ın hatırasını özgürleştiren oyunMerdiven, tahta masa, sandalye, şiire durmuş bembeyaz kağıtlardan oluşan dekorda Genco Erkal ve Tülay Günal bütün ustalıklarını konuşturuyorlar
- "Ben onu çok sevdim!"Adnan Menderes ile opera sanatçısı Ayhan Aydan'ın yaşadığı büyük aşkı anlatan bir roman, kitap vitrinlerinde yerini aldı geçtiğimiz hafta: Gazeteci Melike İlgün'ün yazdığı "Bir Başvekil Sevdim"...
- İnsan olmakSimone de Beauvoir ile ilgili Türkçede çok fazla kaynak olmadığını, haber yapılmadığını söyleyen psikolog Mine Özgüzel: "Bizde Simone yok, çünkü özgür cinsiyet yok"
- Gezi KütüphanesiGeçen haftadan kalan yüzlerce fotoğraf karesinin en özellerinden biri hiç kuşkusuz Gezi Kütüphane'siydi. Kitaplara inanan bir gençliğin sembolüydü. Ahmed Arif'in "Dayan kitap ile..." dizesiydi o kütüphane...
- Hediye gibi bir sergiSöz, bundan sonra plastik sanatlar alanının eleştirmenlerinde; merakla bekleyeceğim yazılarını. Erol Akyavaş'ın dünyasının farkında olduğum yüzünün yanına onların 'görüp' yazacağı yeni yüzleri eklemek üzere
- Rollo May'in Gatsby yorumu“Muhteşem Gatsby” ile ilgili en çarpıcı yorumun, dünyanın en önemli psikiyatrlarından Rollo May’den geldiğini düşünürüm ben
- Yaşar Kemal'in hediyesiTurkcell ve Yapı Kredi Yayınları, "Hayal Ortağım Servisi" işbirliğinin ilk adımı, Yaşar Kemal'in "Bir Ada Hikayesi" dörtlemesinin son kitabı "Çıplak Deniz Çıplak Ada"nın görme engelliler için Yetkin Dikinciler tarafından okunması...
- İyi ki doğdun ‘45’lik1995'de kurulan '45'lik bar 18. yaş gününü kutladı. Eski şarkılara duyulan özlemin giderilebildiği yegane mekan...
- Dildilian Ailesi'nin 'yitik' geçmişiDepo’da açılan “Dildilian Kardeşler'in Objektifinden Bir Ermeni Ailesinin Yitik Geçmişine Tanıklıklar” adlı sergi, 1872-1923 Anadolu'suna bir pencere açıyor...
- Sezen Aksu’nun ev haliTam 27 yıldır, 14’ünden beri, Sezen Aksu konserlerine giden biri olarak diyebilirim ki, daha öncekilere benzemeyen bambaşka bir konserdi bu
- Londra notlarıPanellerin hiç olmazsa birinde İhsan Oktay Anar gibi bir yazarımız olduğundan söz edilmesini beklerdim. Bu edebiyatın Leyla Erbil, Füruzan, Sevgi Soysal, Tezer Özlü gibi sağlam kadın yazarları olduğundan… Türk edebiyatının çok renkliliğini tanıtmaya yönelik tasarlanan etkinliklerde birçok renk eksikti
- Mutlu olmak için…Dünyada camla ilgilenen herkesin adını bildiği bir kurum Cam Ocağı Vakfı. Ama Türkiye’de aynı bilinirlikten söz edemiyor Yalçınkaya
- “Yazan sensen, bana neden kızıyorsun?”Velhasıl, her romanında ustalığını bir kat daha arttıran Altan’ın “Son Oyun”una, tüm romanlarını okumuş biri olarak, ‘başyapıtı’ diyebilirdim...
- “Yüksek”e çıkmakAli Taylor’ın “Spillover” adlı oyunundan Tuğrul Tülek’in çevirip, uyarlayıp sahneye koyduğu “Yüksek”, bir anlatı tiyatrosu metni
- Fatma Şahin bu sergiyi görmeliZeren Göktan’ın Cda-Projects’teki “Sayaç” adlı yeni sergisi, şiddet kurbanı kadınları konu alıyor
- Ciğere gülle değdiren aşkErmeni yazar, şair ve aktivist Hovhannes Tumanyan'ın "Anuş" şiirinden uyarlanan "Anuş Olmak" gösterisi, izleyenleri büyülüyor...
- Dostoyevski karakterleri İstiklal Caddesi’nde15-21 Nisan arası gerçekleşecek Rus Kültürü Festivali kapsamında, Dostoyevski romanlarının karakterleri podyumda yürüyecek...
- Böyle bir aşk, aşk mıdır?Aksaray yangınının asıl nedeni kesin olarak bilinmiyor. Güngör Dilmen, "Olsa olsa aşktır böylesine bir yangının sebebi" demiş ve 1988'de "Aşkımız Aksaray'ın En Büyük Yangını"nı yazmış
- Uyanıncaya dek yazmakYılmaz Erdoğan da, son filmi “Kelebeğin Rüyası”nda Rüştü ile Muzaffer’in hikayelerini anlatıyor. Biri 22, diğeri 24 yaşında filmde. Dostlukları en büyük zenginlikleri. Şiire ve aslında hayata olan büyük bağlılıkları da...
- Barış için sol anahtarıSuzan Kardeş'in kurulmasına önayak olduğu "100 Yıl Şarkıları" kolektifi, Balkan müziğini ve "ikidilli" şarkılarını keşfettiriyor
- Fena halde can acıtıyor!Murat Karasu’nun yönettiği "Inishmore'lu Yüzbaşı"nın en az silahlar kadar patlayan sözü: “Bütün bu katlandığımız terör eylemleri bir hiç uğruna mıydı?”
- Fotoğraf karelerindeki büyük aşkPera Müzesi “Bir Fotoğrafçının Portresi” isimli yeni sergisinde 1920-30 yılları arasında New York’taki en başarılı portre ve moda fotoğrafçısı olan Nicholas Muray’ın fotoğraflarından oluşan muazzam bir seçkiye yer veriyor
- Sırça fanustaki kadınlarGülçin Günaydın’ın çok etkilendiği bir romanmış Sylvia Plath'ın “Sırça Fanus”u. Sergideki “Düşen Kızlar”ının kendilerini intihar eder gibi atmaları biraz da bundanmış
- Çankaya Köşkü’nde hoş bir sadaYeniden hayata dönen Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, Çankaya köşkündeki ilk konserini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katılımıyla cuma akşamı verdi
- Fadu meydan okumaya devam ediyor!Üçlemenin son sergisi olan “Evlenmeden Olmaz” ile karşımızda Fadu. Mısır Apartmanı’nda, Galeri Zilberman’da. Bu defa evlilik öncesi, kadına cinselliği “Evlenmeden Olmaz” sözüyle yasaklayanlara meydan okuyor
- Şehir hayatından kaçmak"Dreamland"de, kapıdan girişteki karşılama işinde Bodrum’dayız. “Sakin Sular” adlı bu işte, denize henüz girmiş ellerini suya değdirerek, ısısını ölçmeye çalışan bir kadın figürü…
- Görülmemiş hesaplarİnsan kendisiyle hesabını görmeden, başka biriyle hesaplaşabilir mi? Belli ki "Kuçu Kuçu"nun her iki karakteri de o hesabı nihayete erdirememiş
- Karları eriten şarkılarSezen Aksu "Türkiye Şarkıları"nda, ülkede konuşulan farklı dillerde söylenen şarkıları ve şarkıcıları sahnesinde ağırlıyor...
- Vakit Gaziantep'e gitme vaktidirDünyanın en büyük mozaik müzesi burası; 7 bin metrekare sergi alanı var. Öyle müthiş bir sergileme projesi uygulanmış ki, bir müzeden ziyade Zeugma’nın içinde hissediyor insan kendini
- Hikayesiz yüzlerİstanbul Devlet Tiyatroları'ndan "Çirkin", ressam Mustafa Ata'nın 44 yıllık retrospektif sergisi ve bir Cahit Arf "yaşamöyküsü" - Sanat Sokağı'nda gezinti...
- Abdi İpekçi'nin emanetiMilliyet Sanat dergisi 40.yaşını kutladı, Selim İleri edebiyat dalında Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü aldı. Bir doğumgünü ve bir ödül töreni birlikte kutlandı
- Afife'nin tek kişilik devrimiLibretto ve koreografisi Beyhan Murphy’ye, müziği Turgay Erdener’e ait olan “Afife” balesi, dört ayrı dönemde ilk Müslüman Türk kadın oyuncunun trajik hikayesini yansıtıyor
- Fazıl Say’ın dramatik oğluFazıl Say'ın son bestesi "Mezopotamya Senfonisi" ve BKM'nin "Hanım Hanımcıklar"ı Demet Akbağ ve Yasemin Yalçın... Bir sanat haftasından izlenimler
- Bir kahve içimiAdalet Ağaoğlu'nun 65. edebiyat yılı, "Islah Evi" ve "Sıfır Tolerans" - İstanbul'da bir sanat haftasına bakış...