Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Filiz Aygündüz | Kültür ve istihdam
04 Ağustos 2013 - 07:08
Yerel kültürden marka yaratan ve o kültüre mensup kadınlara iş imkanı sağlayan "Atölye Buki" projesinde Romanlar'ın sanata olan yatkınlığından hareket edilmişKuştepeli 20 kadın, Ocak 2013’te Roma Market Projesi kapsamında bir araya geldi. Şule Ateş’in koordinatörlüğünü yaptığı projenin amacı "Roman kültürünü yaratıcı sektörlere yeniden yorumlatmak, Romanlara ve Roman kadınlara yeni istihdam alanları açmak".

Sıfır Ayrımcılık Derneği’nin liderliğinde yürütülen proje için bir tasarımcı ekip oluşturuldu. Emine Tusavul, Leyla Okan, Erdem Akan, Batuhan Yüce ve Çağla Köseoğulları’ndan oluşan ekip, bu 20 kadına Roman kültürünü yansıtan ürünler tasarlamaları konusunda yol gösterdi. Ve ortaya birbirinden şık, ‘farklı’ ürünler çıktı. Renkli telefon kabloları kullanılarak yapılmış çantalar, abajurlar, kağıttan gelincikler, dekoratif amaçlı kaseler… Bu ürünlerin marka adı: Atölye Buki. Buki, Rom’cada ‘iş, güç, uğraş’ anlamlarına geliyor. Henüz yolun çok başındalar ve yapacak çok işleri var. Hevesleri de...

Yerel kültürden marka yaratan ve o kültüre mensup kadınlara iş imkanı sağlayan projede Romanlar'ın sanata olan yatkınlığından hareket edilmiş. Kadınların yaptıkları işlere bakınca, bu yatkınlığın şahane sonuçlar verdiği görülüyor. Her biri ‘tarz’ denebilecek çok usta işi çalışmalar... Roman kültürünün çiçekle olan ilişkisi nedeniyle ilk olarak kağıttan çiçekler yapmayı denemişler. Daha sonra Kuştepe’de fotoğraf çekimleri yapıp, bu fotoğrafları bez çantalara basmışlar. Tasarımcılar malzemeyi nasıl kullanacaklarını göstermiş, gerisi kadınların hayal gücüne bırakılmış. Romanların geleneksel meslekleri sepet ve hasır örücülüğü, oyma ve dokuma yoluyla zihinlerinden ve kalplerinden geçeni işlerine aktarmışlar. Her birinde Romanların renkleri, en çok da neşeleri var.
Proje haziran sonunda bitti. İlk satış, 13 Temmuz’da Feriköy’deki organik pazarda yapıldı. Pazara gelenler Atölye Buki markasıyla tanıştılar. Fiyatları 25 ile 60 TL arasında değişen ürünlere ilgi büyüktü. Elde edilen gelir doğrudan kadınlara verildi. Ürünleri görmek isterseniz, facebook’ta ‘Atöye Buki’ araması yapmanız yeterli. Satın almak isterseniz de siteye mesaj göndererek ya da atolyebuki@gmail.com adresine mail atarak sipariş verebiliyorsunuz.

Proje boyunca, İstanbul Hollanda Konsolosluğu'nun desteğiyle, Şişli Belediyesi’nin verdiği atölyede çalışan kadınlar şimdi evde üretmeye devam ediyor. Bayramdan sonra Feriköy’deki 2. el pazarında yapılacak yeni satışların günü yine facebook sayfasından ve basından duyurulacak.

Aslında büyük hayalleri var Atölye Buki’nin. Ama öncelikle kalıcılık yönünde adım atmaları gerekli. Ve bu adımların atılabilmesi için Şişli Belediyesi’nden destek bekliyorlar. Alışveriş merkezlerinde bir standları olmasına yardım edebilir belediye. Ya da özel sektörden birileri çıkıp “Biz Atölye Buki’yi sosyal sorumluluk projesi olarak destekleyelim,” diyebilir; kendi markasının yanında Atölye Buki'ninkileri de satabilir. Daha ileri aşamada bir dükkan açmak da hedefleri arasında. Bu arada yeni tasarımcılara kapıları açık. İlerleyen zamanda ürün çeşitliliğine gidilmesi planlar dahilinde. Sadece 1 yıl… 1 yıl daha destek verilirse bu projeye, kendilerini çevirecek hale gelecekleri neredeyse kesin. Uzun vadede binlerce Roman kadın iş sahibi olabilir, Atölye Buki de bir dünya markası... Neden olmasın?