Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Filiz Aygündüz | ‘Cingo’ ve çocuk kitapları

‘Cingo’ ve çocuk kitapları

19 Şubat 2018 - 11:02
Bugünün anne babalarının en büyük sorunlarından biri de çocuklarına uygun kitabı seçmek. Benimsedikleri eğitim sistemine, düşünce yapısına uygun kitaplar olsun istiyorlar.
Bir arkadaşım, 5 yaşındaki kızına kitap okurken şöyle bir cümleyle karşılaşmış: “Kızlar bu kadar çok yemek yememeli. Sonra obez olursun, erkekler seni beğenmez”.  O noktadan sonra hikâyenin kalanını kendisi uydurup, kitabı tamamlamış.
 
Büyük bir sektör çocuk kitapları... Her hafta onlarca kitap yayımlanıyor. Alanın usta yazarlarının kitapları bir yana, yenilerde de başarılı olanlar yok değil. Ama verdiğim örnekteki gibi yanlış mesajlar içeren kitaplar anne babalar için büyük sıkıntı. Kaldı ki günümüzün tablet kuşağı çocuklarını kuru öykülerle kitaba ısındırmak neredeyse imkânsız. Bu yüzden, kitapçıya gittiklerinde anne babalar, önden kendileri okuyor kitabı, alıp almayacağına ona göre karar veriyor. Ya da tavsiye üzerinden ilerliyorlar.
 
Çocuk kitabı yazarları içinde bir isim bir süredir oldukça dikkat çekiyor. Şermin Yaşar. 1982 doğumlu. Türk dili ve edebiyatı mezunu. Yüksek lisansını da edebiyat üzerine yapmış. Oyuncu Anne adlı sosyal medya hesapları anne babalar tarafından ilgiyle takip ediliyor. Bu hesaplarda çocuklarıyla oynadığı yaratıcı ve gelişimlerini destekleyici oyunları paylaşıyor. ‘Başlarım Şimdi Anneliğe’, ‘Oyuncu Anne’, ‘Çok Hayal Kuran Çocuk’, ‘Oyun Takvimi’, ‘Kötü Alışkanlıklara İyi Öneriler’, ‘Dedemin Bakkalı’ ve ‘Tilki Masalları’ isimli çocuk kitapları var. Son kitabı ‘Cingo/Ben İnsan Değil miyim?’ geçtiğimiz hafta Doğan Egmont etiketiyle çıktı. Yayınevinin verdiği bilgiye göre, bir hafta içinde 55 bin adet satmış. Bu, kitapların tek baskısının bin, 2 bin olduğu ve iki üç baskıdan sonrasını çok azının gördüğü ülkemizde büyük bir rakam. Hal böyle olunca merak ettim, ‘Cingo’yu okudum bu hafta.
 
Kitap, Cingo adındaki bir ‘golden retriever’ın hikâyesini anlatıyor. Can adlı bir çocuğun, kardeş isteği karşısında ailenin barınaktan edindiği bir köpek bu. Pek cingöz bir şey. Adı da buradan geliyor zaten. Sıradan bir köpek değil. Zeki ve komik. Ailenin diğer fertleri baba Taner bey -Tango-, anne Binnur Hanım  Bingo-... Can’a da Cango diyorlar.
 
Yazar romanını bölümlere ayırmış. Her bir bölümde tüm karakterler Cingo’nun hikâyesini anlatıyor. Ağırlıklı olarak da Cingo... Yavru bir köpeğin eve geldiği andan itibaren yaşadıklarını anne, baba, çocuk penceresinden okumakla kalmıyoruz, bir de Cingo üzerinden değerlendiriyoruz. Cingo’nun isteği, kendisine bir insanmış gibi muamele edilmesi. O kadar haklı gerekçeleri var ki bunlar çocukların hayvanlarla dostluğu açısından çok değerli. Öte yandan, yazar Cingo’nun ağzından insana ve hayata dair birbirinden önemli mesajları büyük bir ustalıkla, çocukların anlayacağı sadelikte veriyor. Türkçesi nefis. Su gibi akıyor kitap. Kurguya diyecek laf yok. Çocukların kitapla, edebiyatla ilişki kurmalarını sağlayacak, en temel insani duygular ve değerler hakkında onları fikir sahibi yapacak sağlam bir çocuk kitabı ‘Cingo’. Altı yaşındaki yeğenim Ali’nin kütüphanesindeki yeri hazır.
 
 
Etiketler: Cingo  Oyuncu Anne