Milliyet Sanat » Yazarlar
Diğer Yazıları
- Burcu Güneş’in yolu.
- Nasıl Derler Bilirsin umut veriyor.
- Serkan Ferat’ın “Ev”ine ziyaret….
- Derdi olan bir adam: Çağın Bodur.
- Ari Barokas ozan geleneğinin izinde.
- Güney Marlen – “Boş Lunapark”2014 yılında Eski Bando’nun ilk albümü piyasaya çıktığında albümde Güney Marlen isminin ağırlığı görülüyordu. Grubu Eda Baba ile birlikte kuran Marlen, bu ilk albümdeki bütün şarkıların söz ve müziklerine de imza atmış, albümün prodüktörlüğünü de üstenmişti. Öyle de devam etti.
- Mahmut Çınar – “Bul Beni” Taş plaklardan vinil plaklara geçtiğimizde müzik piyasasına hâkim olan 45’lik (şimdiki adıyla teki) formatıydı. 33’lük plaklar (yani albümler) ise uzunca bir süre boyunca çoğunlukla yayımlanmış 45’liklerdeki şarkıların bir araya getirilmesiyle oluşturuldu. Belki yayımlanmamış 1-2 şarkı da konulurdu bazen ama onlar da genellikle 45’liklere konulmamış, iddiasız şarkılar olurdu.
- Yonca Lodi – “Fazla Aşk”Zaman, algılarımızı, düşüncelerimizi, beğenilerimizi sezdirmeden, yavaş yavaş değiştiriyor. Eskiden beğenmediklerimizi beğenir, beğendiklerimizi beğenmez oluyor, doğru bildiklerimizi yanlış buluyor, yanlış dediklerimizi doğru bulur hale geliyoruz. Her şey gibi müzik için de geçerli bu.
- Gökçe Bahadır – “Aykut Gürel Presents Gökçe Bahadır” “Aykut Gürel Presents Gökçe Bahadır”, serinin üçüncü albümü. Aynı başlıkla daha önce Bergüzar Korel ve Selçuk Yöntem albümleri yayımlanmıştı ve biri caz, diğeri ise şiir albümü idi. Bu defa ise geçmişten seçilmiş şarkıların pop-caz düzenlemeleri oyuncu Gökçe Bahadır tarafından seslendiriliyor.
- Daha Kendinden Emin O zamana dek şarkı yazarı olarak tanıdığımız Burcu Tatlıses, 2015’de “Güzel Kokuyorum” adlı ilk albümüyle bu defa kendi şarkılarını söyleyerek çıkmıştı karşımıza.
- "Özel" bir yetenekSena Şener henüz 20 yaşında. 15 yaşında internete yüklemeye başladığı videolar ve ses kayıtlarıyla kendi kitlesini yaratmış, sonrasında Mahmut Orhan’la birlikte kaydettiği “Feel” adlı şarkısıyla tanınırlığını epeyce artırmış.
- Bir de Funda Arar söylerse Eskiden bu tarz albümlere “ara albüm” denilirdi. Şimdilerde ara albümler ana albüm oldu. Yeni şarkı üretmek ya da bulmak meselesi bir yana yeni şarkı sevdirmek de hiç kolay değil artık. Sevilen ve bilinen şarkılarla albüm yapmak hiç olmadığı kadar revaçta bu yüzden.
- Devamı gelmeli Öyle bir albüm hayal ettim ki bir an… “Bu Havada Gidilmez”i Barış Manço, “Erkekler de Yanar”ı Erkin Koray, “Göç”ü Mazhar-Fuat-Özkan, “Nazlı Ay”ı Selda Bağcan, “Gidelim Buralardan”ı Kayahan söylüyormuş mesela… Ne güzel hayal… Ama boşa değil.
- İyi bir haberAlbüm yapmanın bu denli zor olduğu bir dönemde, üstelik de genele hitap etmediği âşikâr, caz gibi “zor” bir müzik türünde istikrarla albüm yapmaya devam ediyor Şenay Lambaoğlu.
- Cesur şarkılar - Peyk "Lay Lay Lom" Kuruluşu daha eskiye dayansa da 2006’da kadrosu son halini alan ve 2007’de ilk albümü “Suluşaka”yı piyasaya çıkaran Peyk, 2011’de “İçimdeki İz”i, 2014’de ise o yılın en iyi albümlerinden birini “Teslim Olma”yı yayımlamıştı.
- Huzurlu bir albüm: Mavi - "Saz Söz Mavi" Mavi’nin albüm kariyeri 2011 yılında çıkan mini albümü “30” ile başlamıştı. Toplamda iki mini albüm, bir albüm ve iki de tekli yayımlayarak popüler müziğin içinde kendine ait bir yer edinen Mavi, 2017 yılında “Saz Söz Mavi” projesinin ilk teklisiyle dinleyici karşısına çıktı.
- Yeni bir Şeşen Yetenekli Şeşen ailesinin bir ferdi daha müzik dünyasında görünür oldu. İlhan Şeşen’in oğlu Fuat Şeşen’in ilk albümü “Bana Yeter”, geçtiğimiz günlerde Garaj Müzik etiketiyle yayımlandı.
- Aydilge'nin yolu İlk albümü “Küçük Şarkı Evreni” 2006 yılında yayımlanmıştı. Farklı ses tınısı ve kendi yazdığı şarkılarla dikkatleri üzerine çeken Aydilge 12 yıldır müzikte adından söz ettiriyor.
- Bir prestij albümü: Burcu Güneş-"Anadolu'nun Güneşi" Burcu Güneş’in sesini ve şarkıcılığını başından beri sevmiş, ne yapsa dikkat kesilmişimdir yıllardır.
- Fizy 21. Liselerarası Müzik Yarışması“Yarışmamızın yaşı yarışmacılarımızı aştı,” dedi Serhat Hacıpaşalıoğlu ödül töreninde, yarışmanın organizasyonunu üstelenen End Productions’ın sahibi ve ekibin başı olarak ödül vermeye çıktığında.
- Bu şarkılara ihtiyacımız var Daha önce pek çok kez yazdım; Nazan Öncel’in eğlenceli yanını da severim sevmesine ama onun acıtan, rahatsız eden, dürten şarkılarını her zaman ayrı tutarım.
- Kulak kabartmaya değerCihan Mürtezaoğlu şarkılarını internet platformlarında, YouTube kanallarında dinleyip seven de vardı, adını Ceyl’ân Ertem, Mabel Matiz, Burcu Tatlıses gibi isimlerin albümlerinde görüp bilen de...
- Olmasa da olurmuş Şöyle hakkınca bir saygı albümü yapmayı bir türlü beceremiyoruz galiba. Geçtiğimiz günlerde DMC etiketiyle piyasaya çıkan “Merhaba Gençler 2018” adı verilmiş Cem Karaca saygı albümü de bu genellemenin içinde yer alacak gibi gözüküyor.
- Havai fişekler - Yasemin Mori - "Estrella" 2008’de yayımlanan ilk albümü “Hayvanlar”la tanımıştık Yasemin Mori’yi. Dönemin müzikal çizgisi içerisinde fişek gibiydi, bambaşkaydı, yepyeniydi ve alternatifin bugünkü kadar kıymete binmediği o günlerde beklenmedik bir biçimde ilgi görmeyi de başarmıştı.
- Ari şarkılarını söylüyor Duman dağılmadı, söylentilerin aksine dağılmaya niyetli de görünmüyor ama grup üyeleri gruptan bağımsız da müzik yapabilme haklarını kullanıyor bir bir.
- Koliva - "Nafile" Genç kuşaktan Karadeniz müziğiSon 25 yıldır, Karadeniz müziğinin önce sessiz sedasız, sonra gözle görülür bir biçimde yükselişine ve müzik sektöründe hatırı sayılır bir pazar payı sahibi oluşuna şahit olduk.
- Dar alandan ses veriyor - Evren Uysal - "Güzel Şeyler Söyle"Şarkı söylüyor, şarkı yazıyor, müzik prodüktörlüğü yapıyor, resim yapıyor, seslendirme ve sunuculuk geçmişi var, gazetecilik mezunu.
- Yıldızlar Karması İsmail Tunçbilek - "Menkıbe" “Dünyanın en iyi bağlama virtüözlerinden biri” tabirine sıklıkla rastlıyorsunuz onun hakkında internette arama yaptığınızda. Oysa bu tabir İsmail Tunçbilek’i tanımlamakta tek başına yetersiz, eksik.
- 30 yıl sonra Vedat Çetinkaya - "Altın Şarkılar" 1966 yılında İstanbul Radyosu’na girerek müzik yaşantısına başlayan Vedat Çetinkaya, ilk 45’liğini 1969 yılında yayımlamış, ‘70’lerde de gazino sahnelerine transfer olmuştu.
- Un var, yağ var, şeker var - What da dunk- "WDF 1" Mekanikle dijital arasına sıkışıp kalmış müzik sektörü, müzik pazarlama stratejileri açısından da en dağınık günlerini yaşıyor. İleride bugünleri anlatırken albümler için “şu tarihte piyasaya çıkmıştır” gibi kesin ifadeler kullanmayacağız.
- Buram Buram İncesaz: İncesaz - "Peşindeyim" Biri ’92 kışı, diğeri ’93 baharında çıkmış iki albüm yirmili yaşlarımın ilk yarısına damga vurmuştu handiyse. Ne kadar dinledim, ne kadar sevdim, anlatmakla bitmez.
- Her detayıyla profesyonel: Güliz Ayla - "Parla" 2015 yılı ortalarında “Olmazsan Olmaz” adlı şarkısıyla tanış olduğumuz Güliz Ayla, ilk albümünü de aynı yıl piyasaya çıkarmıştı. O albümden birden fazla “hit” çıkardı ve müziğin genç kuşağı içerisinde adını fark ettirmeyi başaranlardan oldu. Güliz Ayla’nın yen albümü “Parla”, 2017 Kasım ayında Sony Müzik etiketiyle yayımlandı.
- Adı gibi bir şarkı: Nur Yoldaş - "Masal"Ergüder Yoldaş’ın müziğe ve de herkese, her şeye küsüp gitmesinden sonra Nur Yoldaş ve onun kusursuz şarkıcılığı, sesi de düştü gündemimizden. Şimdi Nur Yoldaş "Masal" ile yeni bir yolda
- Pahalı bir proje albümü: Emre Altuğ – “Yıldırım Gürses Şarkıları”Uzun süredir yarışın gerisinde kalmış Emre Altuğ, Yıldırım Gürses'in hiçbiri eski tınlamayan şarkılarını taşımayı bilmiş
- Bizim ona ihtiyacımız var: Işıl Yücesoy - "Hayat Herkese Aynı"Bazı şarkıcılar popülerlik üstüdürler artık. İtalya'da Mina, Amerika'da Barbra Streisand öyledir. Işıl Yücesoy şarkı söylesin. Hep söylesin, daha çok söylesin
- Türküler kardeştir: Kardeş Türküler - “Yol”Her Kardeş Türküler albümünde ya da konserinde olduğu gibi 'Yol'da da seçilen türküleri arka arkaya dinlerken ne bölge, yöre kalıyor, ne dil, ne din, ne de başka bir sınır, köşe
- Taş plaklar, lambalı radyolar: Aylin Şengün Taşçı - "Git"Aylin Şengün Taşçı'nın yeni albümü "Git"te seçilen şarkılar, düzenlemeler, icralar ve yorum şimdilerde neredeyse unutayazdığımız harikulade zamanlara geri döndürüyor dinleyeni
- Gözde Öney'in dünyası: "İki Gölge"Dünyada ve Türkiye’de pek çok örneği olan ve hatta tartışmaya açık ve içi boşaltılmış bir tabir olsa da 'kadın ozan' diye tanımlanan bir karşılığı var Gözde Öney türevi müzisyenlerin
- Canlı ve doğal: Erkan Güleryüz - "Organik"Yakın dönem pop müzik geçmişimizde tamamen canlı kaydedilmiş çok az albüm var. Onlara yeni eklenen "Organik", su gibi akıp giden bir albüm
- Keşfedilecek şarkılar: Taha Gürbüz - "Manyak"Taha Gürbüz solo albümünde söze, melodiye öncelik veren düzenlemelerle eğlenmeye, kafa sallamaya hatta eşlik etmeye değil, dinlemeye odaklı bir albüm yapmış
- Olmasa da olacak tek şarkı yok: Yaşar - "Şehir Yalnızlığı"Ritmin değil müziğin başrolde olduğu düzenlemeler, şairane ve kalbe samimiyetle dokunan şarkı sözleri, melodisi zengin besteler ve tüm bunların hakkını sonuna kadar veren bir ses, bir solist
- Beş sekizlik bir albüm: 4 Vokal - "Başka"Gözlerinizi kapadığınızda dört solist ve dört enstrümanın o an bulunduğunuz yerde, yanınızda, size özel bir konser verdiğini düşünebilirsiniz
- Bir 'rock klasiği: Gamze Lim - "Rockmania"Rock müziğin farklı eğilimlerinden ama en çok klasik rocktan izler taşıyan şarkılar var albümde. Melodik şarkılar, iyi düzenlemeler, iyi şarkı söyleyen bir solist de cabası
- FüsunSu anlatıyor: FüsunSu - "Uma"Füsun Balta hem eğitimli hem deneyimli bir şarkıcı. Güncel pop dinleyicisi için zor belki biraz bu şarkıları hazmetmek. Ama FüsunSu’nun bu noktadan sonra koşmak istediği kulvar da orası değil
- Yaşanmış öykülerin türküleri: Ender Balkır - "Harput"“Harput” albümünün fikri Tuncel Kurtiz’in Kaz Dağlarındaki evinde, bir dost meclisinde Ender Balkır bu türküleri söylemeye başlayınca kendiliğinden ortaya çıkmış
- 10 puan 10 puan 10 puan - 20. Fizy Liselerarası Müzik Yarışması20 yıldır Serhat Hacıpaşalıoğlu'nun End Productions'ı tarafından organize edilen yarışmada 34 lise orkestrası müziğe dair umudumuzu, inancımızı tazeledi
- Ezber bozan bir albüm: Ceyl'an Ertem - "Yine de Âmin"Ceyl’an Ertem de ‘70’lı yılların albümlerini dinlerken hissettiği o enerjiyi yakalamak derdiyle bu albümü canlı kaydetmek istemiş. İyi ki de öyle yapmış
- Bir 'Frankofon' yarışmaSaint Benoit Lisesi’nin düzenlediği “Chante! Chante! Chante!” adlı yarışma, sanata, kültüre, gençlere dair inançlarımızın tazelenmeye ihtiyaç duyduğu günlerde güzel bir haber
- Plaklara en çok yakışan sesler ve şarkılarOssi Müzik, birbiri ardına yayınladığı beş plakla Türkçe müzik arşivi yapmak isteyenlerin kaçırmaması gereken bir fırsat sunuyor
- Yaraya tuz basmak ve merhem sürmek: Sevtap Ünal – “Bu Kavga Çok Hüzünlü”Sevtap Ünal’ın dinledikçe dahil olacağınız bir dünyası var. Umay Umay’dan, daha uzağa gidersek Björk’ten izler bulabileceğimiz, naif, kırılgan, bazen hırçın ama kendinden emin ve en çok kadına ait bir dünya bu
- Yeni nesil Alaturka şarkılar: Talat Er - "Her Daim Aşk"Alaturka müziğin hiç eksilmeyen dinleyici kitlesine ve işinin ehli sayısız müzisyene rağmen popüler müziğin gürültüsü arasında TRT dışındaki ana akım medyada neredeyse duyulamaz hale gelmesi üzücü
- Yeni dünya müziği: Bubituzak – "Boyutlar”Bubituzak, yeni nesil dünya müziğine bu topraklardan sunulmuş parlak önerilerden biri olabilir
- Farklı bir proje albüm: Tuna Kiremitçi - "Tuna Kiremitçi ve Arkadaşları"Şarkı yazarlığında çıtayı daha en baştan yüksek tutmuş Tuna Kiremitçi’nin şarkıcılık anlamında ise Kumdan Kaleler’den bu yana çok farklı bir noktaya geldiğini söylemek mümkün
- Her yıla bir şarkı: Aşkın Nur Yengi – “Aşk’tan Olsa Gerek”Beş şarkıdan oluşan bir mini albüm bu ve geride kalan altı yıl içerisinde Aşkın Nur Yengi her yıl ancak bir şarkı bulabilmiş gibi bir yargıyı ve hayal kırıklığını da beraberinde getiriyor
- Sıcak ve samimi: Buray - "Sahiden"Buray'ın "1 Şişe Aşk"tan bir sene sonra çıkardığı ikinci albümü "Sahiden"de pop müzik içerisinde farklı eğilimlere göz kırpan, bu bakımdan renkli ama bütünde belirli bir çizgiyi yakalamış şarkılar var
- Bir sonbahar albümü: Mithat Can Özer - "Aşk Mevsimi"Mithat Can Özer'in, Sezen Aksu’nun oğlu olmanın yükünü ancak onun müziğiyle uzlaşarak hafifletebileceğini düşünenlerdendim başından beri. Aksinin işe yaramadığına dair nice örnek gördük çünkü
- “Cover” en çok ona yakışıyor: Cenk Eren – “Repertuvar: Ferdi Özbeğen Şarkıları”Yıllar boyu Ferdi Özbeğen’in sesine alışkın kulaklarımız şimdi aynı şarkıları Cenk Eren’den dinlerken yadırgamıyor, reddetmiyor
- 2016'nın en popüler şarkıları2016'nın en iyi değil, istesek de istemesek de en çok maruz kaldığımız 40 şarkısı
- Eski bir dostla kucaklaşmak: Bedia Akartürk - "55. Sanat Yılı"Bir insanın 75 yaşında sesinde ve şarkıcılığında en ufak bir eksilme olmadan şarkı söyleyebilmesi ancak Akartürk gibi özel isimlere mahsus bir Tanrı hediyesi olmalı
- Bir arkeolojik keşif: Erol Pekcan, Tuna Ötenel, Kudret Öztoprak - “Jazz Semai”Nova Plak tarafından 1978 yılında yayımlanmış “Jazz Semai”, müzik tarihimizin ilk caz 33’lüğü olma özelliğini taşıyordu her şeyden önce. Şimdi Rainbow45 Records o plağın tıpkıbasımını yayınlıyor
- Sadece bir müzik albümü değil: Işıl Yücesoy - "Zamansız"Eski ile yeninin özenli bir harmanı ile oluşturulmuş, dolayısıyla da adının hakkını veren bir albüm bu
- Bir 'hit' toplaması: Altan Çetin - "Sahibinden"İzel ve Hande Yener gibi sanatçılara yazdığı hit parçalarla tanınan Altan Çetin'in "Sahibinden"i, önemli bestecinin kendine münhasır bir kariyer özeti
- Müziğin müzik, sözün söz olduğu zamanlar: Harun Kolçak - "Çeyrek Asır"Bir “star” gibi yaşamadı hiç Harun Kolçak. Bir müzisyen gibi yaşadı. Zor zamanlar geçirse de iyi şarkı, iyi müzik ve iyi müzisyenin her zaman yerini bulacağını “Çeyrek Asır”la dosta düşmana gösterdi
- Can simidi şarkılar: Erol Evgin - "Altın Düetler"Dikkat ettiniz mi bilmem ama kahırlı, isyankâr, nefret eden, lanet okuyan ve dahi o beylik tabiriyle “atarlı – giderli” bir tane bile şarkısı yok Erol Evgin’in. Hiç yakıştıramamış kendine belli ki ve hiç söylememiş
- Halk müziğinde bir tenor: Cumali Özkaya – “Yol”Son yıllarda halk müziğinde ardı ardına bir dolu yeni ses ve güzel albümler dinledik. Bu albümü onlardan ayıran ise akıllıca kotarılmış repertuvarı ve Cumali Özkaya’nın ses rengi
- Derli toplu bir Serdar Ortaç albümü: "Gıybet"Zor ve sıkıntılı geçen 2016 yazının eğlendiren şarkılarından biri olarak çok çalınan, çok dinlenen “Gıybet”, Ortaç'ın toparlanma dönemine girdiğinin habercisi olabilir
- Bir nevi antidepresan – “Çocuk Diskosu” Türkçe popun tanınmış isimleri Serdar Ayyıldız ve Selami Bilgiç'in düzenlemeleriyle çocuk şarkıları diskoya taşınıyor
- Fettah Can stili: "Sen En Çok Aşksın"Kendi yarattığı stilde ilerleyen Fettah Can, şarkıcılık tekniğini oldukça ilerletmiş
- Doğu-Batı arasında: Cemil - "Dokunamadık Hayata"Müziğini nerede duysanız kulak kabartacağınız bir müzisyen Cemil. Biraz eskinin Anadolu pop müziğini, biraz Mazhar-Fuat-Özkan’ın o minvaldeki şarkılarını anımsatan ama eski de tınlamayan, sıcak bir müziği var
- Türküler ve daha fazlası: Cihan Orhan - "İlmek"Bağlama ustası Cihan Orhan, ilk albümü "İlmek"te bildik türküler/şarkılardan ziyade kendisine yakışacak olanları seçmiş
- Bir mucize yaratmak: Gülay - "Gri Şarkılar"Gülay’dan bildik şarkıları dinlemek asla can sıkıcı değil; aksine heyecan verici. En eskitilmiş şarkıyı bile yeni kılmayı başarıyor
- Sade, duru ve sakin: "Aykut Gürel Presents Bergüzar Korel"Aykut Gürel'in caz düzenlemeleriyle Sezen Aksu şarkılarını icra eden Bergüzar Korel’den bir Billie Holiday, Bir Nina Simone acı sosu beklemek de snopluk olur
- Çıtayı çok yükseltiyor: Redd - "Mükemmel Boşluk"En ince detayına kadar düşünülmüş, teknik açıdan handiyse kusursuz bir albüm "Mükemmel Boşluk"
- Safkan pop müzik albümü: Sirel - "Bak Sen"Karakteristik ve kullanmasını iyi bildiği sesiyle Sirel, 'atarlı' sözler ve kısır melodiler olmadan başarılı bir pop albümüne imza atmayı başarmış
- Kardeşliği, barışı, aydınlığı arar gibi: Hilal Nesin – “Dağarcık”Çamşıh'lı bir ailenin halk türküleri ve ozanları arasında büyümüş çocuğu olan Hilal Nesin'in seçtiği türkülerin duygusu ve icrası katıksız saflıkta
- Her yerde Kalben varKalben’in en önemli farkı, basbayağı şiir olarak da okunabilecek mısralardan çatılı şarkı sözleri. Bundandır ki standart şarkı formundan uzak çoğu şarkısı
- Su katılmamış 'rock': Seher Ahmetzade - "Ruhum"Daha ilk albümüyle hafife alınmayacak bir müzisyen olduğunu gösteren Ahmetzade, bu albümde özellikle şarkı yazarlığı konusunda daha da olgunlaşmış
- "İncir" sonrası: İlyas Yalçıntaş - "İçimdeki Duman"İlyas Yalçıntaş ilk albümünde popun yakın geçmişinden kıyıda köşede kalmış şarkıları bulup çıkarmış ve tıpkı “İncir” gibi bu şarkılara da ikinci bir şans yaratmış
- İki ucu cesur bir deneme: Kubat - "Al Ömrümü"Kubat’ın neredeyse kusursuz denilebilecek şarkıcılık performansı bir tarafa, sadece aranjör olarak Mehmethan Dişbudak’ın her bir şarkıda neler yaptığını duymak için bile dinlenilmesi gerek
- Umut vaat ediyor: Şatıroğlu - "Birdenbire"Aykut Gürel'in kurduğu İrem Records'tan çıkan üç şarkılık mini albüm, İzmirli müzisyenin ilerideki işlerini merak ettiriyor
- Kulvarında başarılı: Ravi İncigözFerhat Göçer–Mustafa Ceceli–Yalın çizgisinde solistleri ve şarkıları seviyorsanız bu albümü sevmemeniz için bir neden yok. Bu genelleme bir haksızlığa da yol açsın istemem, Ravi'nin yarattığı romantik atmosfer daha samimi
- Hikâyenin başına dönüş: Murat Yılmazyıldırım - "Düş Öncesi"Yeni albüm, Murat Yılmazyıldırım’ın Düş Sokağı Sakinleri dönemine temel teşkil eden bir müzikal form taşıyor. Son dönem müziğinden hoşnut olmayanların bu albümü sevme ihtimali yüksek
- Değeri bilinmiyor: Ece Dorsay - "Dünyamın Haritası"Başka bir ülkede yaşıyor olsa bu ses tınısı ve bu şarkı yazma ve söyleme biçimi ile çok daha başka türlü değer biçilecek Ece Dorsay’ın bu ülkede zar zor albüm yapabiliyor olması kalp kırıcı
- Ayırt edilebilecek bir tavır: Kuytu - "Düş İçime"Kuytu uzun süredir karşımıza çıkan gruplar arasında en iyilerinden biri olabilir. Popa daha yakın olması kaydıyla pekala Mor ve Ötesi, Duman, Teoman ve benzeri isimlerin yanına konulabilir
- Bir pop-caz albümü: Şenay Lambaoğlu - "Başka Türlü Bir Şey"Benzer bir müzikal çizgide ilerleyen müzisyenlerin hayatlarımıza yer etmiş şarkılarını iyi düzenlemeler ve iyi bir yorumla peş peşe dinlemenin tadına doyulmuyor
- Bir Karadenizli dayanışması: Gökhan Uzunali - "Yüreğune Yaz Beni"Türkü formunda dört beste, bir anonim türkü ve bir de remix'ten oluşan albümde Gökhan Uzunali abartısız bir şiveyle, üslubunca ve tertemiz söylüyor şarkıları
- Söyleyecek sözü olan şarkılar: Ceyl'an Ertem - 'Yuh!'Çok farklı tür ve tarzlardan bir araya getirilmiş şarkıların ortak noktası, söyleyecek bir sözü olmaları. Yakın geçmişin karanlık odalarından çıkıp gelmiş olsalar da, bugünlere de dokunuyorlar bir şekilde
- 2015'in en popüler şarkılarıKulağımıza en çok çalınan, sevdiğimiz ya da sevmediğimiz ama en çok maruz kaldığımız şarkıların 40’ını alfabetik bir listede topladım. Bu bir 'en iyiler' ya da 'resmi veriler' listesi değildir
- Plaklar yine dönüyorYeni baskı plaklardaki özensizliğe bir tepki gibi doğan Rainbow45 Records Türkiye’de ikinci plak devrinin en temiz, en kıymetli işlerine imza atıyor ardı ardına
- Ortalamanın izinde: Cihan Güçlü - "Kim Anlıyor Ki?"Daha önce Mehmet Erdem ve Candan Erçetin'e verdiği besteleriyle tanıdığımız Cihan Güçlü, ikinci albümü "Kim Anlıyor Ki?" ile de şarkıcılığından ziyade şarkı yazarı olarak daha fazla dikkat çekecektir
- O kısaca F.D.: Feridun Düzağaç - "Başka"Yeni albümlerde müzikal tat denilen şeyi bulmak pek kolay değil artık. Bu albümde olduğu gibi risk alındığında ortaya çıkan şey ise ismi gibi 'başka'
- Olgun bir ilk albüm: Müge Zümrütbel - "Sevgili"Müge Zümrütbel ve Hakan Yeşilkaya deneyimi ve yeterliliğinde iki müzisyenden daha cesur, daha alternatif bir albüm ya da şarkılar bekleyebilirdik pekala. Bu bir kusur mu?
- Sağlam bir ilk adım: Güliz AylaAlbüm künyesinden de anlaşıldığı, dinlerken de duyulduğu üzere, usta müzisyenlerin, iyi çaldığı, iyi düzenlemelerin, şarkıları ustaca işlediği, dinlemesi keyifli bir pop albümü bu
- Bir yeni ses daha: Emre Özdemir - "Beni Bırakın"Temiz, nüansları yerinde, yetkin bir şarkıcılık tekniği var Emre Özdemir’in. Ayırt edilebilir bir ses rengi de var üstelik
- Yedi dilden türküler: Şevval Sam - "Toprak Kokusu"Çeçenistan’dan Ege denizine, Karadeniz’den Orta Anadolu’ya, her yere uğruyor yolumuz albümü dinlerken. Çok farklı kültürlerin, dillerin, hayat biçimlerinin ortak paydasını arıyor Şevval Sam bir bakıma
- Sıla kokulu bir albüm: Ziynet Sali - "No 6"Sıla kokusunun etkin olarak hissedildiği, buna karşın Ziynet Sali kariyeri için yeni bir dönüm noktası olabilecek, biraz da kafaya kafaya vurmayan pop şarkıları dinlemek isteyenleri memnun edecek bir albüm
- O bir "İzmirli": Esen ŞeydaAlbümün, Yıldız Tilbe’nin ilk albümünü çağrıştırdığı söylenebilir. Hem müzikal açıdan hem de Esen Şeyda’nın sesi ve şarkı söyleme biçiminde Tilbe’nin erken dönemlerini hatırlatan tını nedeniyle
- Grup Yorum'un 30. yılı: "Ruhi Su"Grup Yorum'un 'ustalara saygı' albüm serisinin ilki olan "Ruhi Su", hem müzikal anlamda çok nitelikli, hem de belgesel niteliğiyle arşiv değeri yüksek, önemli bir albüm
- Sessiz ve dingin, akustik ve sade: Ozan Ekici - "Rüzgârın Rengi Var"Nasıl tanımlanır Ozan Ekici’nin müziği? Biraz Ortaçgil, biraz Feridun Düzağaç’ın ilk dönemleri, Fikret Kızılok, belki bir parça da Pinhâni. Ancak onu hepsinden ayıran bir şey varsa o da şarkı sözleri
- Bir yorumculuk dersi: Nükhet Duru - "Aşkın N Hali"Bunca yıllık kadim hayranlığıma, Nükhet Duru sevdama rağmen, beni bile şaşırtan bir albüm bu. Tüm şarkıların adeta genetik kodlarını değiştirmiş Nükhet Duru
- Bir müzikal keşif: Barış Bahçeci - 'Beyaz Kurdun Öyküsü'Barış Bahçeci'nin solo albümü, Badem ile olan döneminden farklı olarak '70ler sounduna yakın. Biraz Mazhar Fuat Özkan'ın ilk dönemleri, belki biraz Fikret Kızılok
- 'Teenage' pop: Ece Seçkin - "Aman Aman"Nasıl tarif edilebilir Ece Seçkin’in tarzı? ‘90’lardan bu yana alışageldiğimiz yerli popçu kafasından sıyrılmış, daha “teenage”, bu vesileyle de daha dinamik bir tavır
- Temiz bir Ege havası: Canan Çal - "Ege'nin Türküsü"Albümü dinlemeye başladığınızda, daha ilk türküden itibaren Egeli bir sesi, nefesi hissediyor, içinde gezindiğiniz coğrafyada yabancılık çekmiyorsunuz
- Otobiyografik bir albüm: "Baha'nın 40 Yıllık Şarkıları""Gençlik Başımda Duman" ile Türkçe popun klasiklerinden birine imza atmış Baha Boduroğlu'nun şarkıları, oldukça kalabalık ve etkileyici bir müzisyen kadrosu tarafından tekrar yorumlanıyor
- Kasetleri özlemek: Çeşitli Sanatçılar - 'Kaset Zamanları''Kaset Zamanları' bir saygı albümü ama bu defa bir kişiye değil, bir döneme saygı selamı gönderiliyor. Bu açıdan müzik tarihimizde bir ilk olduğu söylenebilir sanırım. Coverlananlar arasında Tibet Ağırtan, Ezginin Günlüğü, Kumdan Kaleler gibi isimler bulunuyor
- Üzmeyen hüznün şarkıları: Çiğdem Erken - "Manita"İşin formülasyonuna bu kadar hâkimken, doğal, naif, içten olmak hiç kolay değildir. Oysa Çiğdem Erken şarkılarını en çok bunun için sevdik biz; doğal, naif, içten ve de iddiasız oldukları için
- Zamanın ruhu: Emir Yargın - "Geri Dönüşüm Kutusundaki Anılar"Anılarımız soğuk telden imal edilmiş geri dönüşüm kutularında, arafta bekliyor. Emir Yargın şarkılarında içinden geçtiğimiz zamanın ruhunu şarkılara döküyor. Sadece şarkı sözleriyle değil, müziğiyle de
- Tatlıses ekolünden bir solist: Serkan Kaya - "Gönül Bahçem"Serkan Kaya, günümüzün en parlak arabesk yıldızlarından biri olma ve bir yandan da İbrahim Tatlıses’ten kalan boşluğu doldurma açısından Ferman Toprak’la aynı hattan ilerliyor
- Ana akımdan alternatife: Burcu Tatlıses - "Güzel Kokuyorum"Burcu Tatlıses, bildik Türk popu standartlarında da şarkı söyleyebilen bir solistken, bu albümde sakin, naif, kırılgan, anlatarak ama sesini ve şarkıları hırpalamadan, kelimeleri yersiz yere çekiştirmeden söylüyor şarkılarını
- Yeni nesil Karadeniz müziği: Selim Bölükbaşı - "Akl-ı Selim"Bakmayın kapakta Bölükbaşı’nın kemençe ile verdiği poza. Kemençe sesini ve dahi Karadeniz müziğini pek sevmeyenlerin bile sıkılmadan dinleyebileceği bir albüm bu. İçinden rock, pop ve senfonik müzik geçiyor
- Bugünlerin masalı: Ogün Sanlısoy - "Sen Uyurken"Sanlısoy hem adamakıllı bir Türkçe “rock” albümü nasıl yapılır onu gösteriyor, hem de bir müzisyenin dünya görüşünü şarkılarla nasıl dillendirebileceğine dair zeki ve nitelikli bir örnek veriyor
- "Adam ne güzel şarkılar yazmış": Sinan Akçıl - "Best of Aşk"İşin enteresan tarafı, çok da doğru bir sıralamayla dizilmiş şarkıları arka arkaya dinlediğinizde, “adam ne güzel şarkılar yazmış” dedirtiyor size. Söyleyen kendisi olsa bile dedirtiyor bunu
- Yeni bir Özge Fışkın - "Her Şeyin 1 Zamanı Var"Her ne kadar “rock” müzikle yetişmiş ve ona gönül vermiş de olmak, sizin “rock” icra etmek için gerekli niteliklere doğuştan sahip olduğunuz anlamına gelmeyebilir. Özge Fışkın bu gerçeğin ayırdına varmış
- Ters köşe bir albüm: Halil Sezai - "Ervah-ı Ezel"İlk bakışta çok ticari görünebilecek şarkı listesinin içinden hiç de ticari olmayan, müzikal tadı yüksek, neredeyse bağımsız/alternatif bir iş çıkarılmış. Coverlardan oluşmasına rağmen başından sonuna bir Halil Sezai albümü
- Fırat Tanış'tan tablolar: "Mor'üyalar"Bülent Ortaçgil, Fikret Kızılok ve Vedat Sakman'ın izlerini taşıyan albümde Fırat Tanış asla bir tiyatro oyuncusu gibi değil, basbayağı bir şarkıcı, hem de iyi bir şarkıcı gibi söylüyor şarkılarını
- Bir türkü bar albümü: Seyfi Yerlikaya – “Sen Gidince”Seyfi Yerlikaya'nın izinden gittiği müzik türü, pop, arabesk, türkü, protest, her şeyi içeriyor. Albümde bağlama da duyuyorsunuz, çello da, trompet de
- Aşkta yaralı şarkılar: Gülden Mutlu – “Sen Yokken Olanlar”Çok sakin şarkı söylüyor Gülden Mutlu. Haykırmıyor, öfkelenmiyor, şarkılarla kavgaya tutuşmuyor. Ne atarlı – giderli, ne de gereğinden fazla sulu gözlü
- Daha sade, daha olgun... Can Bonomo - "Bulunmam Gerek"Sadece bir şarkı yazarı değil Can Bonomo; bir de şiir kitabı yayımlamış bir şair aynı zamanda. Onu ilk tanıdığımızdan bu yana şarkı sözlerindeki hissedilir şairanelik de buradan geliyor
- Bengü'nün yeni hâli: "İkinci Hâl"Bu derece ağır şarkılarla dolu, temposu düşük bir albüm yapmak Bengü’nün durduğu yerde duran bir şarkıcı için bir cesaret gösterisi. Şarkılar ritme, tempoya değil, söze, melodiye ve şarkıcının yorumuna yaslıyor sırtını çünkü
- Alternatifin alternatifi: Adamlar - "Eski Dostum Tankla Gelmiş"Albüm öncelikle şarkı sözleriyle farklı bir yerde duruyor. Esprili, komik ama bir o kadar zeki. İster eğlenmek için dinleyin, ister anlamak
- Vine fenomeninden ilk albüm: Murat Boztepe - "İçimdeki Melek"Boztepe’nin kendine has bir ses rengi var ve bu bakımdan da zamanla anlaşılacak bir avantaja sahip aslında
- 2014'ün en popüler şarkılarıBir “en iyiler” listesi yapmak yerine yıllar sonra 2014’ü hatırladığımızda, aklımıza hangi şarkılar gelecek, onu tarihe not düşmek istedim
- Kendi şarkılarını söylüyor: Bora Ayanoğlu - "Söz-Müzik"Ayanoğlu’nun besteci olarak en önemli özelliği, kulağı çok çabuk kavrayan melodiler bulması ve toplumsal sorunlara, gündelik hayatın dertlerine ilişkin konulara girmekten çekinmeyen şarkı sözleri yazmasıdır
- Alaturka füzyon denemesi: Gaye Su Akyol - "Develerle Yaşıyorum"Gaye Su Akyol’un müziğine çok özgün, çok farklı, çok şahane alkışları tutmak biraz abartılı olabilir. Ama toplamda yakaladığı çizginin kulağa yeni geldiğini söyleyebilmek mümkün
- Aslında oldukça arabesk: Yasemin Yalçın - "Arasırabesk"Kadın arabesk şarkıcıları kabaca iki kategoriye ayırmak mümkün… Naif, kırılgan ve içli içli şarkı söyleyenler bir tarafta, hoyrat, külhan ve erkeksi bir tavırla şarkı söyleyenler ise diğer tarafta. Yasemin Yalçın ise külhan tavrın izinden gider gibi
- Her telden çalmak: Esin İris - "Yine Mavi""Yine Mavi", dikkat çekme ve ticari başarı kazanma kriteri üzerine kurulmuş gibi. Yine de belirli bir “sound” çizgisi yakalamış, eli yüzü düzgün, derli toplu bir albüm dinliyoruz başından sonuna dek
- Cihan Dabager - "Veya"Uzun süre Beyoğlu barlarında çalmış alaylı müzisyen Cihan Dabager, ilk albümüyle Anadolu popun ruhunu gerçekten yakaladığı sinyallerini veriyor
- Son yılların en iyi Türkçe pop albümlerinden: Yonca Evcimik - "15."Evcimik'in "15." albümü, günümüz Türkçe pop seyrinden birkaç fersah ötede bir 'sound'a ve çok deneyimli ve başarılı bir ekibe sahip
- Barış Manço esinleri: Hacer Özil - "Ahde Vefa"Hacer Özil'in 12 yıl sonra gelen ikinci albümünde en çok Barış Manço, yer yer Edip Akbayram ve Selda gibi, türün mihenk taşlarının izleri hissediliyor
- '80ler tipi dinamik rock: Organik Paranoya‘80’ler rock'ının içinden geçiyor gibi görünse de, grubun müziğinin 'old school' bir hali yok. Aksine piyasadaki birçok Türkçe “rock” albümüne kıyasla son derece dinamik, deyim yerindeyse zımba gibi bir “sound” var bu albümde
- Baştan sona dinlenesi halk müziği: Sevcan Orhan - "Düşten Gerçeğe"Albüm repertuarının bütününe baktığınızda ezgilerin genellikle İç Anadolu ve Ankara’nın doğusundaki bölgelerden ses verdiğini söylemek mümkün. Buna karşın son derece özenli ve titiz bir seçki yapılmış. Halk müziğini sevenlerin hiç sıkılmadan dinleyebilecekleri bir albüm bu
- Dengeli dağılım: Zara - "Derin Aşk""Bana Bir Masal Anlat Baba"yı bir kenara koyarsak, albüm için iyi bir repertuar çalışması yapıldığını söyleyebiliriz
- 'Sıcak' bir albüm: Sarp Maden - "Küçük Sır"Sarp Maden'e eşlik eden isimler, onun çok katmanlı ve incelikli besteleriyle birleşince "Küçük Sır" bir caz tutkunu için şölenden farksız hale geliyor
- Rock'ın altın çağından bir vokal ile Yüksek Sadakat "IV"Beatles’dan Queen’e “rock” müziğin naif zamanlarından şatafatlı günlerine dek uzanan bir zaman diliminde yaşaması gerekirmiş Selçuk Sami Cingi’nin. Sesi tam da oralardan tınlıyor çünkü
- Az bulunur bir ses: Selin Atasoy - "Hiç"Selin Atasoy’un ses rengi ve şarkı söyleme tekniği çok farklı. Pek alışık olmadığımız, az bulunur bir ses rengi var Atasoy’un. Hani acaba caz söylese daha mı iyi olur diye düşündüren seslerden
- Melodik ve naif bir pop-rock albümü: Serkan Yıldız- "Ölüm de Var"Kapağına aldanmayın; bu bir yeni yetme “rockçı” albümü değil. Daha ziyade “pop - rock” sularında dolaşan, yer yer Anadolu – “rock”a da selam çakan, melodik ve naif şarkılardan oluşan bir albüm bu.
- Bu şarkılar ona yakışıyor: Gökçe - "Matruşka"Albümde hem müzik direktörü, hem de (bir şarkı hariç) aranjör olarak imzası bulunan Alen Konakoğlu, bu albümün ve Gökçe müziğinin görünmeyen kahramanı
- Melodik rock: Gece - "İyi Niyetli Bir Gün"Her şeyden önemlisi, melodik şarkılar yazıyorlar ve “rock” müziği hiçbir zaman bağrına basmamış büyük dinleyici yüzdesini yakalamak için Türkiye şartlarında bu ciddi bir avantaj
- Tektip popa alternatif: Attila Atasoy - "Atasoy'dan Koyutürk Tangoları"Öncelikle söylemek lazım ki, Attila Atasoy’un sesi tangolara çok yakışmış. Düzenlemeler de tamamen eski stil Türkçe tangoların formunda ve bu haliyle albüm, hem Atasoy’un sesini, hem de Türkçe tangoları sevenler için dinlemelere doyulmayacak türden
- Dikkat çekici bir başlangıç: Melis Kar - "Kaçak"“Kaçak” şarkısının klibinde hem dans edip hem şarkı söyleyen bir Melis Kar var. Türkiye’de bunu çok fazla yapabilen ya da yapıp da yakıştırabilen yok -ki bu ciddi bir avantaj
- Çizgisini bozmuyor: Seher Dilovan - "Seher Vakti"Hem popüler ve ticari, hem otantik de türküler vardı Dilovan'ın albümlerinde. Zaman zamansa protest, siyasi bir duruşu olan türküler/şarkılar söylemekten de çekinmedi
- Fark yaratmak lazım: Koray Çapanoğlu - "2"Erkek pop sanatçısı kulvarında Çapanoğlu hem melodik açıdan zengin besteler, hem de derli toplu sözlerle kendi kimliğini bulma konusunda bir adım öne çıkmış görünüyor
- Yonca Lodi - "12 Ay"Albümün en iddialı şarkısı hiç kuşkusuz “12 Ay”. Yonca Lodi için biçilmiş kaftan bir şarkı her şeyden önce
- 2014'ün en iyilerinden: Mustafa Avkıran - "Sabahlar Olmasın"Albüm içki yasaklarının bu kadar konuşulduğu bir dönemde her şarkısından içki geçmesine rağmen, asıl muhalifliği “içinden içki geçen şarkılar”la değil, gülümseyerek yapıyor
- 110'un solistinden farklı bir albüm: Candan Tezel - "Hikayeler"Hayatının bir dönemini Depeche Modelar, A-halar, Alphavilleler, Duran Duranlarla geçirmiş biri olarak özellikle “Her Gün”ü daha ilk dinleyişte bağrıma bastığımı söyleyebilirim
- Adlı adınca türkü: Necdet Kaya - "Yanık Türküler"Necdet Kaya türküleri abartılı şive taklitlerine, gırtlak oyunlarına boğmadan seslendiriyor
- Hazal - "Aşktan Bıçak"Hazal doğru vurgularla ve temiz bir Türkçeyle de etkili şarkı söylenebileceğini, iyi bir şarkıcının kendi karakteristiğini sadece bu şekilde bile ortaya çıkarabileceğini gösteriyor bize
- Popun dışında pop: Gökhan Türkmen - "En Baştan"Yeni albümde yine standart pop klişelerinin dışında bir kulvardan yürüyor Gökhan Türkmen ve bunu ağırlıklı olarak yine düzenlemelere borçlu
- İçten ve özgür pop: Mavi - "Şimdi"Albümü ilk dinlediğim günlerde ülke karanlık bir gündemden geçiyordu yine (ki hala öyle); bundan mıdır bilmem, böylesi şarkıların şimdilerde daha çok yazılması/söylenmesi gerektiğini düşündüm
- Özenle seçilmiş türküler: Ayfer Vardar - "Ayrılığın Acısı"Ayfer Vardar zaman zaman bağlamayı da kendisi çalarak, sesinin olanca hüznüyle, bugüne dek kim bilir kaç dile dolanmış o türküleri bir kez daha dillendiriyor. Albüm süresince “bu da Ayfer Vardar’ın sesine ve tavrına” yakışmamış denebilecek bir tane türkü yok
- Farklı bir öneri: Eski Bando - "Renkli Şeyler"Eski Bando şarkılarının naif sözleri ve eğlenceli melodik yapıları, pop müziğin özellikle ’60 ve ‘70’li yıllarını bilenleri başka türlü mutlu edecektir
- Sıkı bir pop-caz albümü: Elif Turan - "Can Kenarı"Elif Turan bu defa üzerine oturan elbiseyi bulmuş ve giymiş gibi. Bir kere çok iyi şarkı söylüyor, sesini iyi kullanıyor. Sezen Aksu'ya özenen seslerden sıkılanlar, Elif Turan ile rahat bir nefes alabilirler
- Farklılığa ihtiyaç var: Dev - "Akıl Tutulması"Albümdeki 9 şarkıyı ardı ardına dinlediğinizde, aklınızda kalan 9 şarkı uzunluğunda bir tek şarkı oluyor
- Kişilikli bir pop: Merve Çaloğlu - "Uzak Yollar"Her biri birbirinden farklı renkler içermesine karşın, bütünde aynı kalemden çıktığını hissettiren, kimliği ve kişiliği olan şarkılar bunlar. Ana tema elbette pop ama bu bildiğimiz gündelik, yapışkan ve uçucu pop değil
- Her parça öne çıkıyor: Pera - "Giz"Grubun en büyük artısı, çok melodik şarkılar yazmaları. Bu albümde de daha ilk dinleyişte kulağa yerleşen bir dolu şarkı var
- Depresyona devam: Model - "Levlâ'nın Hikayesi"Bütünde, o artık iyice suyu çıkarılmış “mutsuz kadın” imgesinden sıyrılamıyor albüm
- 'Butik' bir albüm: Kerem D. - "Sakin""Sakin", bu tür albümlerin doğası gereği de ticari pazarda dolaşıma girmekten, dakika başı bir yerde karşımıza çıkmaktan ziyade, kulaktan kulağa yayılarak sevilecek, dinlenilecek şarkılar barındırıyor.
- Umut Akyürek - "Âlâ Turka"Batı enstrümanlarının da kullanıldığı düzenlemelerle albüm katıksız ve saf bir alaturka vaat etmiyor belki dinleyene ama o eksiği tam tamına TRT üslubuyla, tiril tiril şarkı söyleyen Umut Akyürek kapatıyor
- O artık özgür: Ümit Sayın - "Kendiliğinden"2014’ün en iyi pop albümlerinden biri olmaya aday bu albümü, gündelik popa kulaklarınızı tıkadığınız bir zaman diliminde dinlemenizi tavsiye derim
- Flamenko alaturka: Hasan Günyüz ve Örgü Project - "Asla Asla Deme"Hasan Günyüz ve Örgü Project’in müziği ilk dinleyişte Ege, Bora Öztoprak, Yaşar gibi isimlerin yanına konulabilirmiş gibi gelse de kulağa, özellikle gitarların kullanılma biçimlerine dikkat ettiğinizde grubun bir başka kulvarda olduğunu söyleyebilmek de mümkün
- Doğru formüle edilmiş: Oğuzhan Koç - "Ben Hâlâ Rüyada"Toplamda eli yüzü düzgün, hafif, uçucu, eğlenceli ve yer yer teatral bu şarkıları, düzenlemelerin de olumlu etkisiyle başından sonuna severek dinleyebilirsiniz
- Sahnenin özeti: Hakan Kartal - "The Entertainer"Albümün repertuarı enteresan. Başından sonuna dinleyince ister istemez bir konser, bir sahne programı etkisi yaratıyor; çünkü o mantıkla kotarılmış
- Enstrümanlar arası sohbet: Kanun Piyano ikilisi - "Uyanış"Kanun, o bizim bildiğimiz alaturka kanun gibi tınlamıyor hiç. Arp desem, lir desem onlar da değil ama, başka türlü işte. Piyanoyla kanunun ahbaplığı ise daha da şaşırtıcı…
- Temiz bir rock albümü: Atlas - "Selam Yabancı"Yıllar öncesinden gelen arkadaşlıklarını yıllar sonra bir albüme dönüştüren grubun bu ilk albümü hiç de ilk albüm gibi tınlamıyor. Her şey o derece yerli yerine oturmuş
- Yenilik zamanı gelmiş: Emre Aydın - "Eylül Geldi Sonra"Belki Emre Aydın biraz bizi şaşırtmalı ve kendi açtığı kulvardan çark edip, alternatif yollara sapmalı
- Alışılmadık bir müzisyen dayanışması: İrfan Özata - "Hayat Okulu"İrfan Özata’nın pozitif enerjisi yüksek bir sesi ve şarkı söyleme biçimi var
- Cesur ve zor bir deneme: Kıvılcım Ural - "Rüya Raporları"Albümde en çok “Kapat Gözlerini”ye takıldım ben. “Adım Adım” ve “Yağmurlar Altında”nın yolu cazdan geçen melodik oyunlarını, “Selami”nin espirisini, “Aşk”ın aşkı tarif ediş biçimini de sevmedim desem yalan olur
- Türk-ü caz: Pınar Dönmez - "Hayata Evet"Düzenlemeler ve enstrüman icraları etnik caz ve pop caz standartları içerisinde alabildiğine iyi. Dönmez’in şarkıcılık performansı ise eğitimli bir şarkıcının parlaklığı ve kusursuzluğunda tınlıyor
- Nevi şahsına münhasır: Yaşar - "Cadde"Yaşar’ın şarkı sözlerinde bir şair saklı. Hem de Attila İlhanlar'dan, Edip Canseverler'den ilham almış, yetkin bir şair
- "Çok modern, çok Avrupai": Erdem Kınay - "Proje 2"Bu şarkılardan herhangi birini örneğin Bergen ya da ne bileyim, Gülden Karaböcek söyleseydi, bugünün sosyetik gece kulüplerinde, popüler müzik çalan radyolarda asla çalınmazlardı
- Pop-caz-blues-soul: Kerem Turhan - "Oğul"Kendine ait bir dünyası, bir rengi, dokusu olan müzisyenler kırk yılda bir çıkıyor ya da bazen hiç çıkmıyor. Kerem Turhan daha ilk albümüyle bu kategoride kendine bir yer aradığını belli ediyor
- Özgür müzik: Cem Adrian - "Şeker Prens ve Tuz Kral"Cem Adrian'ın önceki albümlerine kıyasla daha sade, daha melodi odaklı, (tam tabiriyle) daha kolay dinlenilir şarkılar da var “Şeker Prens ve Tuz Kral”da
- Türk Caz Müziği: Eylül Duru - "Söz"Albüme bir önsöz yazan Fazıl Say Eylül Duru’nun müziği için şunu söylüyor: “Çok iyi bildiğimiz müziklerde bile yeni bir duygu yakalıyor bizi şaşırtarak…”
- 'Pop-star'lığa dönüş: Burak Kut - "Sevginin Her Hali"Bu albüm sahiden Burak Kut’u şu an durduğu yerden bir basamak yukarı çıkarır mı? Şayet ‘90’larda “Benimle Oynama”dan sonra yapılmış ikinci albüm bu olsaydı, evet bu çok mümkündü
- Bir dil emekçisi: Tozan Alkan - "Uçurumlar Arasında"Tozan Alkan, uzun yıllardır şiirle, edebiyatla, kelimelerle olan mesaisi sayesinde olsa gerek, soyunduğu zor işin üstesinden rahatlıkla gelmiş
- Ticari kaygılardan uzak: Keremcem - "Keremcem"Bu albümle başlayan Volga Tamöz – Keremcem işbirliğinin ibresi Keremcem’den yana ağır basmış gibi duruyor
- Açın bir büyük, dinleyin: Zakkum - "Her Gün Sonbahar"Bana sorarsanız, Zakkum’un “Anason”dan önceki müziğini tercih edebilirim. Ama “Anason”da yakaladıkları Yeni Türkü tadına bayıldığım da doğrudur
- Sıradan zarfa sıradışı mazruf: Yüzyüzeyken Konuşuruz - "Evdekilere Selam"Öyle doğal, öyle gerçek, gündelik bir dil, o kadar aşina insanlık halleri… Kaan Boşnak şarkılarının karşı konulmaz çekiciliği burada saklı
- Kusursuz bir uyum: 4 Vokal - "Yolculuk"Albüm şeker şurup kıvamında akıp gidiyor ve dinleyiciye düşen her bir şarkının/türkünün tadına varmak oluyor. Ancak biraz daha deneysel bir repertuar denenebilir
- Tertemiz bir alaturka yorumu: Aylin Şengün Taşçı - "Hatırla"Alaturkayı pırıl pırıl bir sesten, tertemiz bir yorum ve üslupla dinlemek, türün bu denli deforme edildiği bir dönemde sahiden çok kıymetli
- "Old school": Kenan Vural - "Alem Dünya"Kenan Vural müzisyen dostlarını etrafına toplamış ve her biri kendi dalında profesyonel bu isimlerle adeta ‘butik’ bir albüm yapmış. Bu gönül birliğinin albüme bir müzikal bütünlük olarak yansıdığı da ilk dinleyişte hissediliyor
- "Behzat Ç"nin albüm hali: Murat Ak - "Destur"Murat Ak şarkılarında derdini anlatan adam, dizi karakteri “Behzat Ç.”nin şarkılara dökülmüş hali gibi. Başına buyruk, doğruya doğru, eğriye eğri diyen, bir parça küfürbaz ve kelimenin tam anlamıyla “harbi” delikanlı
- Gülbahar Kültür'den yeni bir derleme - "Made In Turkey - 7"‘Yine neler seçmiş’i görmek, duymak adına, ben merakla bekliyorum Gülbahar Kültür imzalı derlemeleri. Bir “dj”den beklenen de bu merak duygusunu uyandırması, gustosunun takip edilir hale gelmesi değil midir zaten?
- 26 yıl sonra CD formatında: MFÖ - ''No Problem''MFÖ'nün alamet-i farikası, her üyenin farklı sesten şarkı söylüyor olması. Bu sadece teknik bir ayrıntı değil. Tıpkı sesleri gibi, birbirinden farklı müzikal anlayışları da şarkılara damgasını vurdu yıllar boyunca
- Tarkan'ın izinde: Sedat Yeğin - "Yeni Baştan"Bütününde sesine hâkim, düzgün şarkı söyleyen bir şarkıcı dinliyoruz albüm boyunca ama yorumculuk açısından Sedat Yeğin’in biraz daha yol almaya ihtiyacı var gibi
- Fantezi müziğe yeni bir prens: Ferman Toprak - "Hayatı Tespih Yapmışım"Fantezi müziğin arabesk dozunu yüksek tutanlar kulvarında epeydir bir erkek yıldız boşluğu vardı. Ferman Toprak dördüncü albümüyle bu boşluğu doldurmaya aday
- Gece Yolcuları'ndan arabesk açılım: "Neden?"Albümü dinlemeye başlayınca görüyoruz ki “Neden?”, Gece Yolcuları’nın bugüne dek yaptığı en arabesk albüm. Düzenlemeler ve icranın parlaklığı bu gerçeği değiştirmiyor
- Adamakıllı bir Türk Halk müziği albümü: Ender Balkır - "Ahir"Başından sonuna son derece özenli bir repertuvar seçimi yapılmış ve seçilen 15 türkü, üslubunca icra edilmiş, seslendirilmiş
- Atiye büyüyor: "Soygun Var"Albümün Nihat Odabaşı imzalı fotoğrafları, Atiye’nin bu albümde ‘taytlı şirin kız’ imajından, daha iddialı bir genç kadın, bir pop-star imajına doğru yol aldığını işaret ediyor bize
- Başrolde bir davulcu: Murat Yeter - ''Asya''Albüm ilk bakışta ‘aranjör albümleri’ furyasının bir uzantısı izlenimi verse de, işin aslı öyle değil. Çünkü Yeter bu albümde kendi müziğini yapıyor. Başrolde onun müziği, besteleri, düzenlemeleri ve davulu var
- Ahmet Enes'in ilk albümü 'Ahvâl' çıktı"Beylik tabiriyle 'kadife' gibi bir sesten, sıcak, sakin ve romantik aşk şarkıları dinliyoruz"
- Kusursuz bir ilk albüm Miya - "Uzaklaşmalıyım"Blues, pop-caz, elektronik pop müzik sevenlerin bu albümü bir parça daha çabuk benimseyeceğini düşünüyorum. Bir de Ortaçgil sevenlerin
- Değişimi yansıtan bir albüm: Deha - "Mutasyon"Öncelikle şunu söylemek lazım ki, Deha bu albümünde önceki çalışmalarına kıyasla çok daha profesyonel
- Doğa'dan yüksek enerjili bir albüm: "İsyanım Budur"Yeniden yorumlanan şarkıların hiçbiri bir “cover” gibi çıkmıyor bu albümde karşınıza. Hepsi kendi başına birer Doğa şarkısı olmuş ve Doğa’nın kendi yazdığı şarkılarla el ele vermiş gibi
- Kalpten söylenmiş bir albüm: "Manik Depresif"Serkan Seki’nin ilk albümü, bir albüm yaparak müzik dünyasına atılmakla, sektörde yıllarca dirsek çürüttükten sonra bir albüm yapmak arasındaki ‘irice’ farkı hissettiriyor. İyi müzisyenler, iyi aranjörler ve iyi bir teknik ekiple çalışılmış ve ortaya kulak doyuran bir iş çıkmış
- Kubat'tan dört dörtlük bir pop albümü: "İyi Olacaksın"2013’ün ilk yarısında yayımlanmış en iyi pop albümlerinden birinin Kubat’a ait olması tek başına bir sürpriz belki ama bu başarının sırrı sadece bu sürprizde saklı değil
- Gerçek "90"lar ikonu: Oya BoraOya Bora, geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir mini albümle 16 yıl sonra geri döndü. Ossi Müzik etiketiyle yayımlanan ve “Bana Bir Masal Anlat Baba” adını taşıyan dört şarkılık bu mini albümün tüm geliri ZEREV’e bağışlanacak
- Rashit - "İnsan Neslinin Sonu": Punk-rock halka açılıyorÇok daha fazla sayıda insanın kulak kesilmesi gereken bir grup olan Rashit’in yıllardır alternatif başlığı altında kalıyor ve kendi kemik kitlesine hitap ediyor olması hep adaletsiz geliyordu bana. Neyse ki bu albümde başka bir şey olmuş
- Sadık Karan - "Yeni"5 şarkının yer aldığı bu mini-albümde tüm sözler ve müzikler Sadık Karan’a ait. Albümün kartoneti ve kapak fotoğrafları da içeriği kadar sade, iddiasız ama şık
- Resul Dindar, "Divane" - Bir Karadeniz müziği ziyafeti18 şarkıdan oluşan albümde Lazca, Hemşince de var, Gürcüce de. Resul Dindar bu ilk solo albümünde de otantik Karadeniz müziğine sadık kalarak yoluna devam ediyor
- Aydilge - "Yalnızlıkla Yaptım"Aydilge'nin birbirine benzeyen şarkılarla sıkmayan, dinleyiciye şarkı atlatmayan albümü bence bir tek noktada tekliyor...
- Can Gox - "Yalnızım Ben": Gerçek Anadolu popUzun yıllar sonra orijinal Anadolu popun çizgisine, deneyselliğine ve yüksek müzikal standardına bu kadar yaklaşan Can Gox’un ilk albümü benzerlerinden çok farklı bir yerde
- Ayça Varlıer - Şarkı da söyleyebilen oyuncu"Hisseli Harikalar Kumpanyası"nda sadece oyunculuğu değil, şarkıcılığı ile de dikkat çeken Varlıer'in ilk albümü, müzikal dokusundan kartonetine kadar göz dolduruyor
- Kargo - "Gelecekle Randevum Var"Sadece görsel manada değil, müzikal anlamda da farklı bir Kargo var karşımızda. ‘90’larda alternatif yaratırken, şimdilerde ana akıma ayak uydurmuş bir Kargo dinliyoruz bu yeni albümde
- Mine Geçili - "Bir Ömrün Şarkıları"Müzik dünyasında üretilen her şeyin bir bombardıman halinde kulaklarımıza boca edildiği, müzikal beğenilerimizin darmaduman olduğu bu günlerde, sakin, temiz, duru bir şeyler dinleyebilmek paha biçilemez bir haz...
- İrem Candar - "Erik Ağacı"Candar’ın şarkılarında kendine has bir dünya var. Az sözle çok şey anlatan, kolay akılda kalan melodik tekrarlara dayanmayan şarkılar yazıyor
- Sarp - "Çırılçıplak"Çıkış şarkısı hakkını Ayten Alpman klasiği "Ben Böyleyim" ile kullanan Sarp'ın albümünün aslında tek bir "cover"a yaslanması gerekmiyor - kendi kulvarında kendi dinleyicisini yakalayabilecek bir çalışma...
- Gülnur Gökçe - "Porselen Düşler"Süresi kısa ama etkili, su katılmamış pop müzik sevenlerin kayıtsız kalmaması gereken bir albüm "Porselen Düşler". Gülnur Gökçe, güçlü bir sese sahip ve sesinin imkanlarını müzik eğitimiyle iyi kullanıyor
- Mabel Matiz - "Yaşım Çocuk"Şarkıları ilk dinlediğim günden beri favorim değişmedi: “Alaimisema” yüksek enerjisi, muzır melodisiyle dinleyeni hemen kavrayan güler yüzlü bir şarkı. Aynı sebeple “Tanburu Yokuştan”ı da sevmek çok mümkün...
- Hazal Selçuk - "Gece"Basite, kolaya ve ucuza alıştırılmış ortalama müzik dinleyicisi için zor bir sınav Hazal Selçuk'un "Gece" albümü. Hem bestelerin müzikal yapıları, hem de metaforlarla yüklü şarkı sözleri kolay algılanabilir cinsten değil
- İlk "Big Band"in albümü umut veriyorMarmara Üniversitesi Rock Kulübü'nün ilk kez geçtiğimiz yıl düzenlediği Big Band Üniversitelerarası Müzik Yarışması'nda ilk üçe giren grupların şarkılarının yer aldığı albüm, Türkiye rock'ı açısından ümitlendirici bir gelişme
- Funk Alaturka'nın vokalistinden solo albüm: "Ödül"Her şeyden önce çok dikkat çekici bir sesi var Ödül’ün. Ayırt edilebilir, kendine has, tok ve dolgun ses rengi neresinden baksanız baştan kazanılmış bir artı getiriyor ona
- SKEÇ - 'Okyanus'Kıymeti yeterince bilinmemiş Sibel Gürsoy’un ne derece iyi bir şarkıcı, Kutlu Özmakinacı’nın ise “rock” türü dışında da ne denli iyi şarkılar yazabilen bir söz yazarı ve besteci olduğu bu albümle tescilleniyor
- Gökcan Sanlıman - "Soğuk Temmuz"Umarız Sanlıman'ın hem şarkı yazarlığında hem de şarkıcılık tekniğinde, şimdilik ticari bir avantaj gibi gözüken Teoman etkisi giderek azalacaktır
- Badem - "Badem ve Konukları"Başından beri belirgin bir tarz ve üslup yakalamış, böylece kendi dinleyici kitlesini de kazanmış bir grup Badem, ancak bugüne dek geniş kitlelerin diline düşmüş bir Badem şarkısından söz etmek mümkün değil
- Güzin Değişmez - "Güz'ün Şarkıları - Meftunun Oldum"Alaturka solistlerimizin alamet-i farikası haline gelen feryat figan, abartılı şarkı söyleme stillerinin aksine, tertemiz bir Türkçe’yle, sakin sakin ama her notanın, her nağmenin de hakkını vererek şarkı söylüyor Güzin Değişmez
- Pis'ton - "Tamperaman"Sesini ilk kez dinlediğimiz Mithat Can Özer temiz ve net şarkı söylüyor, taşıdığı genetik mirasın ve büyürken şahidi olduğu müzikal atmosferin de şüphe götürmez etkisiyle grubun rengi ayırt edilebilir sesi olmayı başarıyor
- Umut vaat eden bir isim: Arman!İşin başında olmasına rağmen son derece profesyonel bir ekibi arkasına alan genç müzisyenin ismini bir kenara not etmek lazım...
- 2012'nin en popüler şarkıları2012’de müzik sektöründe öne çıkan, iş yapan, çok çalınan, çok dinlenilen (yani en popüler) şarkıları listelemeyi, tarihe not düşmek adına görev bildim. Bu bir ‘en iyiler’ listesi değil
- Kırıka - ''Yılların Ettiğini''Kırıka, gelenekselden beslenirken, yaygın eğilimin aksine gelenekseli modernize etmek gibi kolaycı bir formülün arkasına saklanmıyor
- Gripin - "Yalnızlığın Çaresini Bulmuşlar"Müziğini sıfatlara mahkûm etmek, kategorilere sıkıştırmak istemeyen Gripin, "ağlak rock" eleştirilerine kulak asmak niyetinde olmadığını bu albümle bir kez daha gösteriyor
- Funda - ''Moda''Albüm Türkiye’de kaydedilmiş olmasına karşın teknik bakımdan Batı'daki emsallerini aratmayacak bir standart yakalanmış. Aynı şey bazı şarkılarda müzikal açıdan da söylenebilir
- Ceyl'an Ertem - 'Ütopyalar Güzeldir'Şu veya bu türe atıfta bulunulamayacak, şu veya bu tarzın klişelerine hapsedilemeyecek, kendine has bir müziği var Ceyl’an Ertem’in
- RockA: Bir ''rapcore'' denemesiRockA’nın iki şarkıdan oluşan ilk teklisi grubun müziği hakkında doğru fikir vermekten uzak. "Demo" kayıtlarını dinlemek daha doğru
- Ece Seçkin - ''Bu Ne Yaa!''Henüz 20 yaşındaki Seçkin'in ilk albümü, pop müzik dünyasına adeta taze kan gibi çıkageldi
- Pınar Ayhan - "Duyuyor musun?"2000 yılında Eurovision'da Türkiye'yi temsil eden Pınar Ayhan, ilk albümü "Duyuyor musun?"da İstanbul müzik piyasasına ve bu piyasanın bağlayıcı kurallarına kafa tutmuş
- Baki Duyarlar - "Kemanjazz""Kemanjazz" bir albüm isminden öte, tek başına dünya caz literatürüne geçecek yeni bir denemenin adı gibi
- Murat Boz - Dance MixYeterince ses getirmemiş albümlerin “remix” takviyesiyle temposunu yükseltmek son dönemde sıkça tercih edilen, ne çare ki sonuç getirmeyen bir çaba
- Sattas - ReggaebandBenim gibi “reggae” müziğine mesafeli duranlardan bile olsanız, bu albümü dinledikten sonra bakış açınızı değiştirmeniz çok mümkün
- Gülbahar Kültür - Made in Turkeyİki diskten oluşan albümde Türkçe müziğin farklı renkleri Kültür’ün usta işçiliğiyle bir araya getirilmiş
- Mine Abla'nın piyanosuBeğeni seçeneğiniz ne olursa olsun hepsinden eşdeğer haz duymanızı sağlayan dinleme deneyimi ise Mine Abla’nın marifeti
- Emir Ersoy & Projecto CubanoKalipso kralı Metin Ersoy’un oğlu olan Emir Ersoy, grupta piyano çalmasının yanı sıra hem albümün prodüktörlüğünü yapmış