Milliyet Sanat »Yazarlar » Yavuz Hakan Tok | Bir 'rock klasiği: Gamze Lim - "Rockmania"
Bir 'rock klasiği: Gamze Lim - "Rockmania"
31 Mayıs 2017 - 10:05Rock müziğin farklı eğilimlerinden ama en çok klasik rocktan izler taşıyan şarkılar var albümde. Melodik şarkılar, iyi düzenlemeler, iyi şarkı söyleyen bir solist de cabası
Müzik geçmişinde Timur Selçuk, Melih Kibar ve Selmi Andak gibi köşe taşı müzisyenlerle yaptığı çeşitli çalışmalar bulunan Gamze Lim, yakın geçmişte Soner Arıca’nın “Yap Boz” adlı şarkısında söz yazarı olarak karşımıza çıkmıştı. Yıllardır müzik piyasasının içinde olduğu halde çok göz önünde olmayan Lim, ilk albümü “Rockmania”yı geçtiğimiz günlerde kendi hesabına yayımladı.
Albüm, adından da anlaşılacağı üzere bir rock albümü. On dört sözlü, iki de enstrümantal olmak üzere toplam on altı kaydın yer aldığı albümün prodüktörlüğünü Galip Kayıhan üstlenmiş. (Enstrümantal iki 'track' CD’de 'bonus' olarak yer alıyor ve dijital platformlarda yok.)
Rock müziğin farklı eğilimlerinden ama en çok klasik rocktan izler taşıyan şarkılar var albümde. Yer yer oryantal temalar da giriyor işin içine. Gamze Lim müziğinin farklılığı da en çok bu noktada kendini gösteriyor zaten. Rock müzikte alaturka ve arabesk motifler duymaya alışkınız nicedir ama bunu rahatlıkla alaturka sazlarla da icra edilebilecek bestelerle yapmanın ticari ve kolay tüketilebilir olmaktan öte bir işe yaradığını söyleyebilmek mümkün değil. Bu albümde ise benzer öğeler besteler, şarkı sözleri ya da solistin şarkı söyleme biçiminde değil, düzenlemelerde gösteriyor kendini. Rahatlıkla etnik rock diye adlandırılabilecek bir form, bir önerme bu ki özellikle son iki enstrümantal kayıt bu anlamda dünya pazarına sunulabilecek düzeyde.
Gamze Lim’in kendi imkânlarıyla ortaya çıkardığı albümün yapım süreci üç yıl sürmüş. Şarkılarda Gamze Lim’in yanı sıra Galip Kayıhan, Burak Saltan, Okay Barış , Bulut Bostancı, Seda Akay, Tezer Soykök’ün besteci ve söz yazarı olarak imzaları var. Altı şarkının düzenlemesini Okay Barış, diğerlerini ise Burak Saltan düzenlemiş. Tamamı canlı enstrümanlarla kaydedilen albümün künyesinde kalabalık bir de enstrümanist kadrosu var.
Künyeden de anlaşıldığı üzere albüm için hiçbir masraftan kaçınılmamış ve İsmail Soyberk’ten, Eyüp Hamiş’e, Volkan Öktem’den Mehmet Akatay’a dek hangi şarkı, hangi düzenleme ne istiyorsa karşılanmış. Bu da her şeyden önce kayıt performansı ve icra açısından nitelikli bir albümün ortaya çıkmasına neden olmuş.
Melodik şarkılar, iyi düzenlemeler, iyi şarkı söyleyen bir solist de cabası. Bu noktadaki tek dezavantaj ise müzik dinleme eğilimleri daha alternatif işlere kayan yeni nesil dinleyici için albümün tamamen değilse bile ağırlıklı olarak eski stil bir yoldan ilerliyor olması olabilir. Çünkü bu durum albüm hedef kitlesinin yaş ortalamasını ister istemez yükseltiyor. Aynı şeyi albümün ismi ve kapak kompozisyonu için de söyleyebilmek mümkün.
Birçok açıdan gözden kaçırılmaması gereken bir albüm “Rockmania”. Albümün çıkış şarkısı olarak seçilen “Uçurtma”, sonrasında “Aşk Ölümlü” ve “Cadı”ya kulak vermeniz yetecektir zaten albümün tamamını merak edip dinlemeniz için.