Tektip popa alternatif: Attila Atasoy - "Atasoy'dan Koyutürk Tangoları"
Pop müziğin ‘70’li yıllarında tanış olduğumuz nice yeni isim arasından sıyrılıp bugünlere dek müzik kariyerini kesintisiz sürdürebilen az sayıda şarkıcıdan biri Attila Atasoy. Az bulunur sesi ve şarkıcılık stiliyle, ‘eğer Türkiye’de değil de başka bir ülkede yaşıyor olsaydı, dünya çapında bir yıldız olurdu’ dediklerimizden. Ne var ki bizim bu konuda bir hayli vefasız olduğumuz da bir gerçek. Çok az müzisyen hak ettiği değeri görüyor ülkemizde. Atasoy da bunlardan biri.
2005 yılında plak kayıtlarından oluşan “En İyileriyle” seçkisi yayımlanan Attila Atasoy, 2007 yılında da Düş Gezginleri’yle beraber “Andro” ismini taşıyan bir albüm yapmıştı. Geçtiğimiz aylarda ise bu defa tangolardan oluşan yeni bir albümle çıktı karşımıza. “Atasoy’un Koyutürk Tangoları” adını taşıyan albüm, Eko etiketiyle yayımlandı.
Adından da anlaşıldığı üzere, 1988 yılında yitirdiğimiz, Türkçe tangonun ölümsüz ismi Necdet Koyutürk ve oğullarının, yani Türkiye’de tangonun son neferleri Erdener ve Özdener Koyutürk kardeşlerin bestelerinden oluşan bir albüm bu. Albümde on tango var. Kimileri bildik, kimileri ise yeni.
Şecaattin Tanyerli, Esin Engin, Zehra Eren gibi Türk tangosunun unutulmaz seslerinden kulaklarımıza yer etmiş “Papatya”, “Dinle Sevgili”, “Rüzgar Gibi Geçti”, “Gözlerine Bakarken” ve “Özlediğim”, albümde Necdet Koyutürk’e ait eserler. Özdener Koyutürk’ün ise “Aşıksın” ve “Duygularım” adlı tangoları var. Bu iki tangonun sözleri Erdener Koyutürk’e ait (CD göbeğinde sözlerin de Özdener Koyutürk’e ait olduğu yazılmış ama doğrusu bu olmasa gerek.)
‘70’lerden bu yana bir aile müzik yapım şirketi olan Eko Plak bünyesinde bir dolu plak yapan, 1998 yılından bu yana da arşivindeki tango kayıtlarını yayımlayarak, sektörde tek başına çok ciddi bir mücadele veren Erdener Koyutürk, bu albümün de mimarı. Albümde Erdener Koyutürk’ün “Geleceğim”, “Bir Kadın Bir Erkek” ve “Neşeli Tango” adlı tangolarını Attila Atasoy’un yorumuyla dinliyoruz.
Öncelikle söylemek lazım ki, Attila Atasoy’un sesi tangolara çok yakışmış. Düzenlemeler de tamamen eski stil Türkçe tangoların formunda ve bu haliyle albüm, hem Atasoy’un sesini, hem de Türkçe tangoları sevenler için dinlemelere doyulmayacak türden. Popüler müziğin ana akım medyanın tekelinde giderek tektipleştirildiği bir zaman diliminden geçiyorken, biraz kulak ve ruh dinlendirmek için bu albüm gayet iyi bir seçenek olabilir.
Keşke albüm daha özenli bir kapak kompozisyonu ve kartonetle satışa sunulabilseymiş. Fotoğraflar ve tasarım çok amatör görünüyor çünkü. Bu da albümün içeriğine bir parça gölge düşürüyor.
Buna karşın, Eko’nun Türkçe Tangolar serisinin on birinci albümü olarak yayımlanan bu albümü, bugünün şartlarına rağmen yayımlama cesaretini gösteren Erdener Koyutürk ve Koyutürk tangolarını sesiyle taçlandıran Attila Atasoy’u bu proje için tebrik etmek lazım. Büyük büyük firmalarımız, sıra işi konserlere/etkinliklere sağladıkları maddi katkının onda birini bu tip projelere destek olmak için harcayabilseler keşke. Bunu temenni etmekten fazlası gelmiyor şimdilik elimizden.