Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Yavuz Hakan Tok | 2012'nin en popüler şarkıları

2012'nin en popüler şarkıları

31 Aralık 2012 - 10:12
2012’de müzik sektöründe öne çıkan, iş yapan, çok çalınan, çok dinlenilen (yani en popüler) şarkıları listelemeyi, tarihe not düşmek adına görev bildim. Bu bir ‘en iyiler’ listesi değil2012’yi de çeşitli mecralarda yayımlanan yılın en iyileri listeleriyle kapattık. Herkesin bir fikri vardı, hepsini ilgi ve merakla okuduk. Ne var ki tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da müzik sektörüne dair bu tip listeleri kaleme alanların yabancı müzik ve alternatif Türkçe müzikten ötesine kör ve sağır kaldığına şahit olduk.
Daha geçen hafta yazmıştım, 2012 yılında Türkiye’de alternatif müziğin ciddi bir yükselişe geçtiği su götürmez bir gerçek. Ancak bu alanda üretimin ve iyi işlerin artmış olması, Türk halkının kendini topyekûn bu tür müziğe adadığı anlamına da gelmiyor. En iyiler her zaman en çok sevilen ve dinlenilenler olmuyor.

İşe buradan baktığınızda, pop müzik ve türevlerinden tamamen arındırılmış en iyiler listeleri de, listeleri hazırlayanların kendilerini ve çevrelerini tatmin etmekten öte bir işe yaramıyor. Yirmi yıl sonra bu listelere göz atanlar, 2012 yılında Türkiye’de sadece yabancı müzik ya da alternatif Türkçe müzik dinlenildiğini sanabilirler. Oysa geçmişi şarkılarla yad edenlerin hatırlarına 2012 yılı düştüğünde kulağına çalınacak şarkılar bambaşka.
Bu düşünceden yola çıkarak, 2012’de müzik sektöründe öne çıkan, iş yapan, çok çalınan, çok dinlenilen (yani en popüler) şarkıları listelemeyi, tarihe not düşmek adına görev bildim. İçinde benim bile neden bu listede olduğunu anlayamadığım şarkılar var ama dedim ya; bu bir ‘en iyiler’ listesi değil. (Sıralama rastgele yapılmıştır.)

1-Rafet El Roman – “Senden Sonra”
2-Ozan Doğulu ft. Model – “Dağılmak İstiyorum”
3-Emir – “Sudan Sebep”
4-Demet Akalın – “Rota”
5-Kolpa – “Yatağın Soğuk Tarafı”
6-Emre Aydın – “Soğuk Odalar”
7-Mustafa Ceceli – “Es”
8-Gülşen – “Seyre Dursun Aşk”
9-Murat Dalkılıç – “Bir Güzellik Yap”
10-Zakkum – “Anason” (Albüm 2011 çıkışlı ama şarkı 2012’de yol aldı.)
11-Göksel – “Acıyor”
12-Kenan Doğulu – “Bal Gibi”
13-Mehmet Erdem – “Hâkim Bey”
14-Gökçe – “Ne Yapardım?”
15-Sıla – “Yoruldum”
16-Gökhan Türkmen – “Bitmesin”
17-Yalın – “Kasma”
18-Göksel – “ Uzaktan”
19-Can Bonomo – “Love Me Back”
20-Tarkan – “Aşk Gitti Bizden”

En çok sevilen ve dinlenilenlerin, en iyiler listelerine girebildiği günleri de görebilmek dileğiyle, herkese müzik dolu, mutlu bir yeni yıl diliyorum.