Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Yavuz Hakan Tok | "Behzat Ç"nin albüm hali: Murat Ak - "Destur"

"Behzat Ç"nin albüm hali: Murat Ak - "Destur"

09 Ekim 2013 - 12:10
Murat Ak şarkılarında derdini anlatan adam, dizi karakteri “Behzat Ç.”nin şarkılara dökülmüş hali gibi. Başına buyruk, doğruya doğru, eğriye eğri diyen, bir parça küfürbaz ve kelimenin tam anlamıyla “harbi” delikanlıMurat Ak ve Çağatay Kadı tarafından 1999 yılında kurulan, 2006 yılında yayımlanan ilk ve tek albümleri “Bu Aşkın Izdırabını” ile ciddi bir dinleyicisi kitlesi edinen Çamur, bir süre sonra dağılmış ve Murat Ak’ın yoluna tek başına devam edeceği haberi gelmişti. Ne var ki ara bir hayli açıldı. Murat Ak’ın ilk solo albümü “Destur!”, 2013 yılının Nisan ayında Çimens Yapım etiketiyle piyasaya çıktı.

İyi bir gruptu Çamur; kendilerine has bir tarzları vardı ve en çok da sağlam şarkı sözleri ve melodik besteleriyle yaratmışlardı bu tarzı. Öyle ki o dönemde Türk popüler müzik tarihinde daha önce hiç görülmemiş bir şey oldu ve Zerrin Özer grubun ilk albümündeki 8 şarkıyı birden alıp kendi albümünde yeniden seslendirdi. “Zerrin Özel” adı verilmiş bu albüm Zerrin Özer diskografisinin 80’ler sonrasında yapılmış en iyi albümüydü bence. Grubun şarkıları ile Özer’in sesi ve tavrı çok iyi örtüşmüştü ama çeşitli sebeplerle yeterince ses getirmedi bu çalışma.

Çamur’un birçok şarkısına imza atan Murat Ak, ilk solo albümünü de tamamen kendi yazdığı şarkılarla oluşturmuş. Albümde daha önce “Şubat” ve “Behzat Ç.” adlı televizyon dizileri ile kulaklarımıza çalınan ya da Çamur döneminden aşina olduğumuz şarkılar da var, yeni besteler de. Benim gibi Çamur şarkılarını çok sevmişlerin her birini tek tek tereddütsüz bağrına basacağı şarkılar bunlar. Murat Ak şarkılarıyla ilk kez aşina olacaklar ise “rock” desen değil, arabesk desen o da değil, yer yer Ahmet Kaya, yer yer Cem Karaca (belki biraz da Duman) izleri taşıyan bu tarzı ve özellikle de Murat Ak’ın vokal tekniğini, şarkı söyleme biçimini ilk dinleyişte bir parça yadırgayabilirler. Ancak kulağınız alıştıkça ve şarkılarla haşır neşir oldukça, hem melodi zenginliğinin, hem de şarkı sözlerinin taşıdığı felsefenin, dillendirdiği yaşam biçiminin etkisi altına girmemek mümkün değil. Murat Ak hem çok yaratıcı, hem basitin içine zoru sığdırmayı bilen, zeki bir şarkı yazarı. Sadece bu nedenle bile adının ve şarkılarının çok daha fazla duyulması, bilinmesi gerekirdi bugüne dek.



Albümden ilk klip şarkısı olarak seçilen “Bozdun Ezberimi”, açılış şarkısı olan “Mum Çiçeği”, bir demlenme şarkısı olan “Kurtlar Sofrası”, diziler sayesinde yol almış “Aksak” ve “Bozgun” ilk dinleyişte dikkat çekenler. Herkese hitap etmeyebilir belki ama ben “Bıçkın Havası”nı da ayrı sevdim. Aslında “Bıçkın Havası” albüm için en doğru isim olabilirmiş zira Ak’ın müziğini en doğru tanımlayan terim bu. Ya da şöyle özetleyeyim: Murat Ak şarkılarında derdini anlatan adam, dizi karakteri “Behzat Ç.”nin şarkılara dökülmüş hali gibi. Öyle bıçkın, öyle müdanasız, başına buyruk, doğruya doğru, eğriye eğri diyen, bir parça küfürbaz ve kelimenin tam anlamıyla “harbi” delikanlı. Ve hepsinden önemlisi, çok da gerçek.

Albümde bir tek şarkının, “Bozgun”un sözleri Pınar Fanmaz tarafından yazılmış. Düzenlemelerin tamamı Çağdaş Yarman tarafından yapılmış. Çamur’un daha sert ve yer yer daha karmaşık bir müzikal anlayışı vardı ve bunda da Çağatay Kadı’nın etkisi büyüktü. Çağdş Yarman’ın düzenlemeleri ise Murat Ak şarkılarını “rock”tan bir hayli uzaklaştırıp, daha ılıman bir iklime getirmiş. Bu da bir tercih olabilir elbette ama ben şarkıların bu haliyle kabına sığmakta zorlandıklarını düşündüm ilk dinleyişte.



Bilmem ben mi öyle düşündüm sadece ama albümün adı ve bu adın kapaktaki yazı karakteri, ilk bakışta bir “rap” albümüymüş izlenimi uyandırdı bende. Bilmeden rafta görsem, öyle sanabilirdim. Bazı küçük ayrıntılar, özellikle de kapak tasarımının rafta (ya da internette) durduğu yerde yarattığı etki ve algı albümün akıbetine sanıldığından çok daha fazla etki ediyor; bunu hiç akıldan çıkarmamak lazım.