Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Yavuz Hakan Tok | Mine Geçili - "Bir Ömrün Şarkıları"

Mine Geçili - "Bir Ömrün Şarkıları"

08 Nisan 2013 - 10:04
Müzik dünyasında üretilen her şeyin bir bombardıman halinde kulaklarımıza boca edildiği, müzikal beğenilerimizin darmaduman olduğu bu günlerde, sakin, temiz, duru bir şeyler dinleyebilmek paha biçilemez bir haz...Mine Geçili’nin tamamı Zeki Müren bestelerinden oluşan “Gece Kirpikli Kadın” adlı ilk albümü 2010 yılında yayımlanmıştı. Geçtiğimiz günlerde Yavuz Burç Plakçılık etiketiyle piyasaya sürülen yeni albümü ise “Bir Ömrün Şarkıları” adını taşıyor.

Son yıllarda alaturka müzikte neredeyse hiçbir popüler genç solistin lanse edilmediği, bu müzik türünde yetişmekte olan yeni isimlerin seslerini TRT programlarından başka bir yerde duyurma şanslarının hemen hemen hiç kalmadığı bu dönemde Mine Geçili ismine iki kez dikkat etmemiz gerekiyor her şeyden önce. Dikkat ettiğimizde ise, neresinden baksanız iyi bir ses, tertemiz bir yorum ve eğitimli, tavırlı, üsluplu bir şarkıcı dinlemenin keyfine varıyoruz. Müzik geçmişinde hem ses, hem de keman eğitimi bulunan, konservatuar mezunu olan ve yıllar boyunca hem Ayışığı adlı grubuyla, hem de solo olarak sahne programları yapan Mine Geçili, bunca deneyimini ustalıkla ortaya döktüğü ikinci albümünde bir yıldız gibi parlıyor.

Albümün müzik yönetmeni Hüseyin Bitmez, aranjörü ise şarkıcı olarak da tanıdığımız müzisyen Reha Falay. Konsept danışmanlığını Atilla Yılmaz yapmış. Hem eski, hem de yeni şarkılardan oluşan repertuarıyla da türün meraklılarını can evinden vuracak bir albüm bu. Yıllardır kulaklarımızın aşina olduğu, ezberimize düşürüp nerede duysak eşlik ettiğimiz “Gönül Penceresi (Aşiyan Yolları)”, “Tadı Yok Sensiz Geçen”, “Seni Benden Alamazlar”, “Gizli Aşk”, “Kayboldum Kaybolan Yıllar İçinde” ve “Şarap Koy Kadehime”, bilinen şarkılar kontenjanından albüme giren şarkılar. Bunlar arasında trompet ve trombonun katkısıyla ince bir Balkan havası estiren “Gönül Penceresi” ilk dinleyişte favorim oldu. Geçili’nin tek bir piyano eşliğinde seslendirdiği “Kayboldum Kaybolan Yıllar İçinde” ile siyah-beyaz Türk filmlerinin burun sızlatan nostaljisini yaşamanız mümkün. “Şarap Koy Kadehime” ise albümün en etkili şarkılarından biri. Özellikle bu şarkıda Mine Geçili’nin solist olarak zirveye çıktığını söylemek abartı olmaz. İçlerinden bir tek “Gizli Aşk”ın düzenlemesini sevmediğimi söylemeliyim. Albümün bütünü içerisinde bu düzenleme çok pop ve olmadık yere ritmik kalıyor.



İlk kez ‘90’lı yıllarda Rengin tarafından seslendirilen, daha sonra Eşref Vakti’nin yeniden seslendirdiği Sezen Aksu bestesi “Yanıyom Ölüyom”, albümün en etkili şarkılarından biri. Zaten çok sevdiğim bu şarkının Mine Geçili yorumu çok içten ve çok can yakıcı olmuş. Sözleri Nerhan, bestesi Hüseyin Bitmez imzası taşıyan “Seher Vakti” de tıpkı “Yanıyom Ölüyom” gibi derin hikâyesi ve kusursuz yorumuyla kalbe dokunuyor. Yazdığı her şarkı sözünden bir hikâye, bir şiir geçiren Nerhan’ın şarkı sözlerine özellikle dikkat!

Albümdeki bir başka yeni şarkı da yine Hüseyin Bitmez tarafından bestelenen ve sözleri Levent Seçkin tarafından yazılan “Bu Yangın Söner Sanma”. Son dönemde duyduğum en güzel yeni alaturka şarkılardan biri bu.

Albüm “Tadı Yok Sensiz Geçen”in enstrümantal versiyonu ile kapanıyor ve siz kendinizi farkında olmadan bu nefis melodiye eşlik ederken buluyorsunuz. Sonra başa dönüyor, albümü bir daha, bir daha dinlemek istiyorsunuz. Müzik dünyasında üretilen her şeyin bir bombardıman halinde kulaklarımıza boca edildiği, seçme şansımızın neredeyse hiç kalmadığı, kafalarımızın karmakarışık, müzikal beğenilerimizin darmaduman olduğu bu günlerde, sakin, temiz, duru bir şeyler dinleyebilmek, çocukluğumuzun radyolarından, siyah beyaz televizyonlarından hayatlarımıza yer etmiş şarkılarda saflığı, masumiyeti, inceliği tekrar hatırlayabilmek paha biçilemez bir haz. Albüme emeği geçen herkesi yürekten tebrik etmeli.