Milliyet Sanat »Yazarlar » Yavuz Hakan Tok | Özenle seçilmiş türküler: Ayfer Vardar - "Ayrılığın Acısı"
Özenle seçilmiş türküler: Ayfer Vardar - "Ayrılığın Acısı"
19 Mayıs 2014 - 10:05Ayfer Vardar zaman zaman bağlamayı da kendisi çalarak, sesinin olanca hüznüyle, bugüne dek kim bilir kaç dile dolanmış o türküleri bir kez daha dillendiriyor. Albüm süresince “bu da Ayfer Vardar’ın sesine ve tavrına” yakışmamış denebilecek bir tane türkü yok
Küçük yaşlarda bağlama eğitimi alarak başladığı müzik serüvenine konservatuar eğitimi ile devam eden Ayfer Vardar, bir yandan müzik öğretmenliği yaparken, bir yandan da çeşitli karma albümlerde solo performanslarıyla yer almış ve sahne çalışmaları yapmış. Ayfer Vardar’ın ilk albümü “Ayrılığın Acısı”, geçtiğimiz günlerde Kalan Müzik’in alt etiketi olan Z Müzik tarafından yayımlandı.
On dört türkünün yer aldığı albümde anonim ve derleme türkülerin yanı sıra, Neşet Ertaş ve Muhlis Akarsu’ya ait “ozan” türküleri de var. İki Neşet Ertaş türküsünü Ferhat Güneş, diğer türküleri ise Rıfat Vardar düzenlemiş. Albüme “bonus track” olarak konulmuş “Turnam Gidersen Mardin’e” türküsü ise Murat Başaran tarafından düzenlenmiş.
Halk müziği dediğimiz şey zamansız, dönemsiz bir müzik türünün adı. Türküler acıyı, sevinci ve dahi her türlü insanlık halini de yazıldığı günden alıp, söylendiği güne getirebiliyor ve geçen zamanda dünyayla beraber hayatlarımız da değişedururken türkülerin hikâyelerinden aldıklarımız/anladıklarımız hiç eksilmiyor. Bir yanda ağıtlı, acılı, ağrılı, bir yanda da eğlenceli, komik hatta absürd (bazen de edepsiz) türküler çalınır ya kulaklarımıza bildik bileli, işte Ayfer Vardar’ın bu ilk albümü tamamen ilk gruptan türküler barındırıyor. Kâh İç Anadolu’da, kâh Karadeniz’de, kâh Ege’de yaşanmış, dillenmiş hayatların türküleri bunlar. Ağıtlı, acılı, ağrılı türküler…
Ayfer Vardar zaman zaman bağlamayı da kendisi çalarak, sesinin olanca hüznüyle, bugüne dek kim bilir kaç dile dolanmış o türküleri bir kez daha dillendiriyor. Albüm süresince “bu da Ayfer Vardar’ın sesine ve tavrına” yakışmamış denebilecek bir tane türkü yok. Öyle özenle seçilmiş belli ki repertuar. Bir de çiğnenmekten sakız olmuş, eskitilmiş türküler de yok bu albümde. Mesela “Sen Benimsin”, Neşet Ertaş denilince ilk akla gelen şarkısı değildir. Buna şükür ki bir “Neredesin Sen?” ya da “Gönül Dağı” daha dinlemeyi hiç istemezdim kendi adıma.
Albümün sonuna saklanmış “Turnam Gidersen Mardin’e” elektronik ve senfonik düzenlemesiyle etkileyici bir sürpriz yapıyor kapanışta. “A İstanbul” ve “Germir Bağları” ise benim albümdeki favorilerim.
Temiz ve duru bir üslup ve yorum ve abartısız lehçelerle, özenle seçilmiş türkülerden oluşan, ama biraz dertli, efkârlı bir halk müziği albümü dinlemek isterseniz, “Ayrılığın Acısı” tam size göre.
Hamdi Alkan tarafından çekilmiş fotoğrafların süslediği Aykut Genç imzalı kartonet tasarımı ve bol sayfalı kitapçık da işe ne kadar özenildiğinin bir başka göstergesi.
Etiketler: Yavuz Hakan Tok ayfer vardar ayrılığın acısı türkü bağlama Neşet Ertaş sen benimsin a istanbul germir bağları turnam gidersen mardine muhlis akarsu ferhat güneş rıfat vardar murat başaran