Milliyet Sanat »Yazarlar » Yavuz Hakan Tok | Kendi şarkılarını söylüyor: Bora Ayanoğlu - "Söz-Müzik"
Kendi şarkılarını söylüyor: Bora Ayanoğlu - "Söz-Müzik"
25 Aralık 2014 - 06:12Ayanoğlu’nun besteci olarak en önemli özelliği, kulağı çok çabuk kavrayan melodiler bulması ve toplumsal sorunlara, gündelik hayatın dertlerine ilişkin konulara girmekten çekinmeyen şarkı sözleri yazmasıdır
Sadece Türk popunun değil, Türk gösteri dünyasının da nevi şahsına münhasır isimlerinden biridir Bora Ayanoğlu. Tiyatro ve sinema birer aile mesleğidir onun için. Gözlerini böyle bir hayata açar ve kendini sahnede bulur. Tiyatro ve sinema oyunculuğuna devam ederken, bir yandan da müzikle ilgilenmektedir. Çok geçmeden şarkıcı ve besteci olarak da çıkar sevenlerinin karşısına. Gerek kendi söylediği, gerekse başka şarkıcılara verdiği nice şarkısıyla da Türk popunun klasikleşecek bestecilerinden biri olur yıllar içerisinde.
İlk 45’liğini 1971 yılında yayımlayan Bora Ayanoğlu, son olarak 1994 yılında “Aklım Sende” adlı albümünü piyasaya sürmüştü. Ayanoğlu’nun 20 yıl aradan sonra çıkardığı yeni albümü ise “Söz-Müzik” adını taşıyor. We Play etiketiyle geçtiğimiz günlerde yayımlanan albüm, adından anlaşıldığı üzere Bora Ayanoğlu’nun unutulmaz şarkılarından bir kısmını ve yepyeni şarkılarını yıllar sonra tekrar dinleyici ile buluşturuyor.
Bir kuşağın Zerrin Özer’in, bir kuşağın ise Teoman’ın sesinden tanıdığı “O Yaz”la başlıyor albüm. Enstrümantal versiyona nice Türk filminden aşina olduğumuz, Ayanoğlu’nun Yunus Emre dizelerinden bestelediği ve vakti zamanında Nesrin Sipahi’nin seslendirdiği “Yunus”, Alpay’ın sesinden bir klasik olmuş “Fabrika Kızı” ve bir dönem hem Bora Ayanoğlu’nun, hem de Gönül Akkor’un sesinden plak yapılmış, sonrasında ise Zuhal Olcay tarafından da seslendirilmiş “Güller ve Dudaklar” ardı ardına geliyor.
“Penceresi Önünde”, “Kırık Aynalar”, “Küçüğüm”, “Sevgi Var Ya”, “Rose Marie” yine her biri hafızalara yer etmiş Ayanoğlu şarkıları… “Ne Zaman Uzak Kalsam Senden”, “Bir Gün Tekrar”, “Hadi Çılgınım” ve “O Deniz Şehrinde” ise Ayanoğlu’nun bugüne dek gün ışığına çıkmamış besteleri.
Ayanoğlu’nun bir besteci olarak en önemli özelliği, çok etkili, kulağı çok çabuk kavrayan melodiler bulması ve bir o kadar etkili, yer yer toplumsal sorunlara, gündelik hayatın dertlerine ilişkin konulara girmekten çekinmeyen şarkı sözleri yazmasıdır. Onu ve şarkılarını hiç bilmiyor olsanız bile, bu albüm bu konuda yeterince fikir veriyor zaten. “Fabrika Kızı” gibi kaç tane şarkı yazıldı Türk popunda? “O Yaz”da anlatılan saflıkta bir aşk hikâyesini kaç şarkı anlatabildi? Ya yurt dışında da İngilizce sözlerle plak yapılmış “Güller ve Dudaklar”?.. Daha bu albüme girmemiş nice şarkıları var üstelik; “Adım Kadın” gibi, “Recep” gibi “Deli Etme Beni Aşk” ve benim en sevdiklerimden biri olan “Varmayın Üstüme” gibi… Umarım bu albümün devamı gelir ve o şarkılar da bugünün dinleyicisi ile buluşur.
Yıllardır sinema, televizyon dizisi ve reklam müzikleri de yapan, yani işin mutfağını da çok iyi bilen Bora Ayanoğlu, bu albümün müzik direktörlüğünü de kendisi üstlenmiş. Albümün prodüktörleri ise Zeynep Göktürk, Haluk Polat ve Barış Bahçeci. Son derece sakin, gürültüsüz patırtısız düzenlemelerle melodilerin ve sözlerin tadını çıkarmamız hedeflenmiş sanki. Ayanoğlu’nun yorumu da başından sonuna o dinginliği koruyor zaten. Nice “best-of” albümler gördük/dinledik ki şarkıları yeniden düzenlerken eski hallerini aratmışlardı bize. Neyse ki bu albümde öyle bir durum yok.
Bora Ayanoğlu ve şarkılarını bilen ve sevenlerin özlem gidereceği, pek az duymuşların ise çok şey öğreneceği bir albüm bu. Kaldı ki bu ülkede böyle de şarkılar yapıldığını hatırlamaya hepimizin ihtiyacı var bu ara.
Etiketler: bora ayanoğlu söz-müzik Yavuz Hakan Tok o yaz penceresi önünde kırık aynalar küçüğüm sevgi var ya rose marie