Milliyet Sanat »Yazarlar » Yavuz Hakan Tok | “Cover” en çok ona yakışıyor: Cenk Eren – “Repertuvar: Ferdi Özbeğen Şarkıları”
“Cover” en çok ona yakışıyor: Cenk Eren – “Repertuvar: Ferdi Özbeğen Şarkıları”
09 Ocak 2017 - 12:01Yıllar boyu Ferdi Özbeğen’in sesine alışkın kulaklarımız şimdi aynı şarkıları Cenk Eren’den dinlerken yadırgamıyor, reddetmiyor
Popçusundan arabeskçisine, “rock”çısından alaturkacısına yersiz ve gereksiz nağmeler, gırtlak oyunları, haykırmalar, hönkürmelerle, bozuk diksiyonla, yanlış vurguyla şarkı söyleyen söyleyene. Bu döneme nasıl geldik, neden geldik o ayrı bir tartışma konusu belki ama tabiri caize “efendi gibi” şarkı söyleyen (özellikle erkek şarkıcı) pek az günümüzde. Cenk Eren’in en büyük artısı da bu. Şarkıların önüne geçmeye kalkışmıyor. Karakteristik şarkıcıların şarkılarını söylerken bile taklit etmiyor, abartmıyor. Ve bu nedenle de “cover” şarkılar en çok ona yakışıyor.
“Repertuvar: Tanju Okan Şarkıları” albümünün hem müzikal nitelik hem de ticari anlamda ne kadar başarılı olduğu bir gerçek. Cenk Eren yeni albümünde bu defa Ferdi Özbeğen şarkıları söylüyor. “Repertuvar: Ferdi Özbeğen Şarkıları” adlı albüm 2016’nın son günlerinde Şafak Karaman Production etiketiyle yayımlandı.
Bir bestecinin, söz yazarının şarkılarını bir albümde toplar söylersiniz ama söz konusu farklı bestecilerin ve söz yazarlarının şarkılarını seslendirmiş bir şarkıcının sesinden kulaklarımıza yer etmiş şarkıları yeniden yorumlamak ise işiniz çok daha zordur. İşte tam da yukarıda saydığım sebeplerden dolayı Cenk Eren bu zor işin bir kez daha üstesinden yine gelmiş. Yıllar boyu Ferdi Özbeğen’in sesine alışkın kulaklarımız şimdi aynı şarkıları Cenk Eren’den dinlerken yadırgamıyor, reddetmiyor.
Aslına bakarsanız Ferdi Özbeğen’in kendisi için yazılmış şarkısı pek azdır. Başından itibaren hep daha önce söylenmiş şarkıları (en çok da Ülkü Aker’in başka şarkıcılar için yazdığı şarkıları) kendi üslubunca yeniden seslendirmiştir. Bu konuda o kadar başarılıdır ki bazı şarkılar onun sesinden tanınır ve bilinir, hatta bazen ilk söyleyeni hatırlanmaz bile. “Yok Yok Yalan Deme”yi Özbeğen’den çok önce ilk kez Semiha Yankı’nın “Mutlu Olmak İstiyorsan” adıyla plak yaptığını az kişi bilir mesela. “Ağla Hâlime”yi ilk kez Nil Burak’ın, “Büklüm Büklüm”ü ilk kez Tülay Özer’in söylediğini bilmeyenler de vardır.
“Kandil” deyince aklımıza ne kadar Zeki Müren gelirse o kadar Ferdi Özbeğen de gelir. “O Günler” deyince Selda kadar onun sesini de duyarız. Özbeğen’in öldüğü günlerde her yerde “Dilek Taşı”nın çalması boşuna değildi. Gülden Karaböcek’in bu şarkısını Ferdi Özbeğen’in sananlar hiç de az değildi çünkü.
Nitekim bu albüm için seçilen şarkılar arasında da ilk kez Ferdi Özbeğen tarafından söylenmiş bir tek şarkı var, o da “Satmışım Anasını”. Onun dışındaki tüm şarkılar daha önce başka şarkıcıların seslendirdiği şarkılar. (Albüm kartonetindeki bilgiler arasında geçmiyor ama “Bir Şarkımız Vardı” ilk kez Meral Sezgin’in 1986 yılında yayımlanan “Hayatım Dram Oldu” adlı albümünde yer almış. ‘87’de ise Ferdi Özbeğen’den önce Seda Sayan plak yapmış şarkıyı. MESAM verileri öyle söylüyor.)
“O Günler”, “Kandil”, “Yok Yok Yalan Deme”, “Bir Şarkımız Vardı”, “Dilek Taşı”, “Ağla Halime”, “Seninle Aşkımız Eski Bir Roman”, “Söyleyemedim”, “Büklüm Büklüm” ve “Satmışım Anasını” arka arkaya sıralanırken ’70 ve ‘80’lerin o naif ve saf romantizmi sarıp sarmalıyor dinleyeni. Şarkıların havası ve Cenk Eren’in yorumu kadar Sarp Özdemiroğlu’nun katıksız düzenlemeleri de albümün başından sonuna bu güçlü etkiyi dek sürdürüyor.
Mustafa Nurdoğdu’nun fotoğrafları ve GeolD imzalı kartonet tasarımıyla albümün ilk baskısı normal kartonet boyutlarından farklı olarak, küçük bir kitapçık şeklinde, koleksiyonerler için özel bir baskıyla satışa sunulmuş. Kartonette her şarkı ile ilgili bilgilerin ve kimi söz yazarı ve bestecilerin yazdığı küçük notların da yer alması ise yapılan işe gösterilen özenin bir göstergesi gibi.
Saygı albümü, “cover” albüm ya da proje albüm yapmaya niyetlenenlerin ders niyetine alıp incelemesi, dinlemesi gerek bu albümü.