Milliyet Sanat » Yazarlar
Diğer Yazıları
- Hayali ama bir o kadar da dünyevi…Ani Çelik Arevyan’ın “Kara Madde” sergisi, Kıraathane Edebiyat Evi’nde 2-30 Kasım arasında izlenebilir. Ağaçların su birikintilerindeki yansımalardan evrenin sırrına dek uzanan katman katman işlerle karşı karşıya kalmaya hazırlanın…
- “Bu bizim kültürümüzün ters yüz edilmiş hali”İKSV tarafından düzenlenen 16. İstanbul Bienali, 10 Kasım 2019 tarihine dek ziyarete açık. Nicolas Bourriaud’nın küratörlüğünde gerçekleşen ve Yedinci Kıta başlığına sahip bienali SPOT.TER etkinlikleri kapsamında ziyaret ettik.
- Bu yıl Contemporary Istanbul ‘Akdenizli’Bugün kapılarını açan 14. Contemporary Istanbul, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı ile İstanbul Kongre Merkezi’nde 12-15 Eylül tarihleri arasında ziyarete açık olacak.
- Çağdaş sanat dünyamızdan manzaralarBarış Acar’ın Corpus Kitap’tan yayınlanan “Ekphrasis Üçlemesi”, yazarın uzun yıllara yayılan birikiminin ve çeşitli yerlerde yayınlanmış yazılarından oluşan bir tür kolaj kitap olarak görülebilir.
- Gündelik ‘şeyler’in şiiriDünyanın hakkında en çok konuşulan anı yazarı, Norveçli Karl Ove Knausgaard; fenomene dönüşen “Kavgam” serisinin ardından, şimdi de “Mevsimler” serisinin ilk cildi olan “Sonbahar” ile yeniden buluşuyor bizimle.
- ‘Yetim kalan’ yetimhanenin öyküsüSPOT.TER’ın etkinlikleri kapsamında ziyaret ettiğimiz, Galata Rum İlkokulu’ndaki “206 Odalı Sessizlik – Büyükada Rum Yetimhanesi Üzerine Etüdler” adlı sergi, bir binanın tarihçesi altında ortak toplumsal hafızamızda hüzünlü bir geziye çıkarıyor.
- Şehir sanatla yeniden canlanmaya hazırlanırken…Sanatseverlerin en sevdiği mevsim geldi. Şehir, Eylül ayıyla birlikte sanatla ilgili birbirinden renkli organizasyon ve etkinliği ağırlamaya hazırlanırken, bu yıl ilk kez düzenlenecek artweeks@akaretler ile SPOT.TER’ın yeni sezon programını inceledik.
- Man Booker Ödülü uzun listesi açıklandıMan Booker ödülünün bu yılki uzun liste adayları dün itibariyle duyuruldu. 13 isimden oluşan bu listeyi değerlendirdik.
- Man Booker’ın ‘Altın’ kazananı belli olduMan Booker’ın 50. Yıldönümü şerefine düzenlenen ve 50 yılın birincisini belirleyen Golden Man Booker Ödülü’nün kazananı dün gece Londra’da açıklandı. Ödülü alan “English Patient” romanıyla, 1992 yılı kazananı Michael Ondaatje oldu.
- ‘Mavi’ ülkenin peşinde, bir gündüz rüyasının içinde…Nazlı Gürkaş’ın kaleme aldığı “Zeytin Ağacının Gölgesinde Yunanistan”, bir seyahat kitabından öte ruhuyla, insan ve doğa hikayeleriyle güzelleşip, edebiyatla zenginleşen bir yolculuğa çıkarıyor okurunu. Adeta bir gündüz rüyasında dolaştırıyor.
- Edebiyat salonları ve onları yöneten hanımefendiler…Beni her zaman büyülemiş bir konudur; ‘edebiyat salonu sahibi kadınlar’ olarak nitelendirilen ve dünya kültür tarihinde aslında çok önemli bir rol üstlenmiş kadınlar...
- ‘Hikayeler anlatan bir ev’de… Bir koleksiyoner portresi: Selman BilalSPOT.TER’ın etkinlikleri kapsamında yer alan bir koleksiyoner evi ziyaretindeydik. Han Tümertekin imzalı evin adı B3, sahibi ise çağdaş sanat koleksiyoneri, iş adamı ve sanat sever Selman Bilal…
- Bu hafta başrolde edebiyat var!: İTEF başlıyor Türkiye’nin dünyada festivaller arasında yerini almış edebiyat festivali İTEF - İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali 4 - 12 Mayıs 2018 tarihleri arasında “Edebiyatı Takip Ediyoruz” teması ile 10. yılını kutluyor!
- İstanbul’a bahar sanatla geldi: Mamut Art Project başlıyor Mamut Art Project 6. yılında 50 sanatçı ağırlıyor. Bu yıl Mamut’ta yaklaşık bin başvuru arasından seçilen 50 genç sanatçının 400 eseri sergilenecek. Mamut, 26-29 Nisan 2018 tarihleri arasında Küçük Çiftlik Park’ta gerçekleşecek.
- İki kitap arasında bir gündüz düşüGeçtiğimiz hafta gerçekleşen SPOT.TER’ın sanat turu, yaşamın arasında görülen kısa ama renkli bir gündüz düşü kıvamında bizleri Cihangir ve çevresinin sokakları ile sürprizli yokuşlarında dolaştırdı.
- “Beş harf”li bir rivayet…EKAV / Eğitim, Kültür ve Araştırma Vakfı’nın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle,Döne Otyam ve Yasemin Bay küratörlüğünde düzenlediği, “Beş Harf” adlı karma sergi 7 Nisan’a dek Ekavart Gallery’de izleyiciyle buluşuyor.
- Beyoğlu’nda Sabahattin Ali’yle karşılaşacaksın, şaşırma!Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, Sabahattin Ali’nin kendi kaleminden anlatımıyla kurgulanan bir Sabahattin Ali sergisine 27 Nisan’a dek ev sahipliği yapıyor.
- Bir serginin düşündürdükleri: Fotoğraf sanatı, kardeşlikler ve Sylvia Plath’a dair…SPOT.TER’ın ilkbahar programındaki etkinlikleri dahilinde ziyaret ettiğimiz LeicaGallery’de yer alan “Sisters of Persephone” sergisi, Sylvia Plath’ın aynı adlı şiirinin altında fotoğraf sanatçıları Nazif Topçuoğlu ile Anni Leppälä’nın işlerini buluşturuyor.
- Mucizelere inanmamızı sağlayan bir yaşamAslıhan Lodi’nin, Hüsamettin Koçan’la gerçekleştirdiği nehir söyleşiden oluşan “Bir Dağda Mucize Yaratan Ressam: Hüsamettin Koçan”, asıl olarak mucizelere inanmamızı sağlayan, ilham verici bir yaşam öyküsü olarak mutlaka okunmalı.
- Hatırla, ey hafıza!Geçtiğimiz hafta, SPOT.TER’ın ilkbahar programı kapsamındaki ilk özel etkinlik olarak Pilevneli Gallery’deki, Refik Anadol’un “Eriyen Hatıralar” adlı sergisini birlikte gezip, sanatçıdan pratiğini dinledik.
- Aşkın sanat hali“Sanat Tarihinde Aşıklar”, sanat dünyasının büyüleyici çiftlerini, tarihin bilinen aşıklarını, mitoloji ve kurgu kahramanlarını öne çıkarıyor. Bu duygusal koleksiyon bir anlamda aşkın sırlarını sanat aracılığıyla çözmeye çalışıyor.
- Da Vinci’nin köprüsü İstanbul’a kavuştuBir sergiye gittiğinizde ilk başta dikkatinizi ne çeker? Sanatçının başyapıtı olarak anılan eseri mi, etrafında kalabalıklar biriken serginin yıldız parçası mı, ya da yalnızca sizin için özel olan bir eser mi?
- "Okumak seksidir”Çağdaş dünya edebiyatının en önemli isimlerinden İngiliz yazar Jeanette Winterson, “Sanat Başkaldırır”da, ‘görme biçimlerinden’ nabız gibi atan tutkulu bir dille bahsediyor.
- Fotoğraf sanatının kraliçesi: Yıldız MoranEczacıbaşı Fotoğraf Sanatçıları Dizisi’nin yeni kitabı, ülkemizin akademik eğitim almış, profesyonel ilk kadın fotoğraf sanatçısı olan Yıldız Moran retrospektifine ayrılmış.
- 2018’e yeni başlayanlardan mısınız?“Wabi-sabi” ne anlama geliyor, bilir misiniz? Wabi-sabi, çevremizdeki dünyanın kısa, değişken ve kusurlu doğasının güzelliğini gösteren bir Japon terimi
- Bir renge aşık olmak…“Varsayalım mevzuya, ben bir renge aşık oldum, diyerek giriyorum,” diyor Maggie Nelson, “Mavibent”e başlarken ve ardından ekliyor; “Bir renge aşık oldum işte, bahsi geçen renk mavi; büyülenmişim, önce kapılmaya sonra da kurtulmaya çalıştığım bir büyüye tutulmuşum gibi.”
- Filozof bir mimar: Louis KahnLouis Kahn, yalnızca bir mimar değil, aynı zamanda bir de filozof. Ancak bir farkla, düşüncelerini kitaplar yerine binalar, anıtlar ve mekanlarla ifade eden bir filozof
- Turkuaz dile geldiProf. Dr. Gül İrepoğlu, “Turkuaz - Gökyüzünün ve Yeryüzünün Mirası” adlı eserle hem taşın hem de rengin tüm başlıklarını bir araya getirmiş
- Anka kuşu yeniden doğdu: “Füreya”Seramiğin en önemli isimlerinden Füreya Koral’ın en kapsamlı retrospektif sergisi Akaretler Sıraevler’de açıldı
- Bu ‘kara’ başka ‘kara’...Polisiyenin efsane isimleri 3.Kara Hafta İstanbul Festivali’nde bu yıl yine bir araya geliyor
- Latin Amerika’nın içli sesi: Roberto BolañoCan Yayınları, mistik ve melankolik bir iklimden seslenen, Latin Amerika’nın edebi dehalarından Şilili yazar Roberto Bolaño külliyatına dört eserle devam ediyor
- Fırtınalı çeviri denizinde bir deniz feneriPuşkin’in ilk manzum romanı, dünya edebiyatını etkileyen "Yevgeni Onegin", orijinal dilinden tam çevirisi Alfa Yayınları’ndan Sabri Gürses çevirisiyle yayımlandı
- Muhteşem kaybedenler!Nobel’in yeni sahibine değil de sahip olamayan ‘muhteşem kaybeden’ine dair yazmak istedim. Haruki Murakami’nin bizde son olarak "Fırın Saldırısı" adlı kitabı Doğan Kitap’tan yayımlandı
- Belleğimizin saklı hazine bahçeleri‘Sarmal’, Yapı Kredi Kültür Sanat’ın yenilenerek dönen binasının katlarına yayılan, buradaki ilk ve belki de en özel sergisi
- Hakikatin çok yüzlü hikayesiEdebiyatta yeni sezonun bir anlamda perdelerini açan ilk ismi Mario Levi oldu. Everest Yayınları’ndan çıkan Yanlış Tercihler Mahallesi, onun aynı zamanda 13. kitabı…
- Çağdaş sanatı ‘okumak’ için mini bir kılavuz12. Contemporary İstanbul, 15. İstanbul Bienali ve Ai Weiwei sergilerinin damga vurduğu, İstanbul’un dört bir yanının ‘sanat’la şenlendiği bu özel haftada, çağdaş sanata kitaplarından küçük bir kılavuz...
- 'Sevgili'ye yeniden merhabaMarguerite Duras’nın yarı otobiyografik romanı 'Sevgili', kendi bedeni ve yaşamı üzerinde hakimiyet hakkını kimseye vermeyen tavrıyla, kadın özgürleşmesi yönünde önemli bir yapıt
- İlk romanların yıllara yayılan kokusuİlk romanlar çok kıymetlidir. Yalnız yazarı için değil okuru için de nice hazineler biriktirir. Aslı Perker’in yeniden yayınlanan ilk romanı "Başkalarının Kokusu", bizi beş romanlı usta bir yazarın ilk sesiyle yeniden tanıştırıyor
- Havanın müziğini yazan yazar: Clarice LispectorBrezilyalı yazar Clarice Lispector, ölümünden yıllar sonra yeniden keşfedildiği bugünlerde kimilerince ‘dişi Kafka’ olarak değerlendiriliyor. Yazarın “Yaşam Suyu” ile “Yıldızın Saati” adlı eserleri bizde de yayınlandı
- Geçmiş denen o saklı hazine kutusuBu hafta iki güzel kitap bizi geçmişte bir yolculuğa çıkarıyor: Hıfzı Topuz'dan “Bir Zamanlar Nişantaşı'nda” ve Ülkü Burhan'dan “Kalsana Dedi Bana”
- Babalar ve oğullar, ödüller ve tesadüfler…Orhan Pamuk'un Lampedusa Edebiyat Ödülü alan romanı "Kırmızı Saçlı Kadın" ile Man Booker’ın uzun listesinde yer alan George Saunders’ın "Arafta"sı benzer temalarla haşır neşir oluyor
- Kelimelerin ve resimlerin ortak ruhuM.K. Perker, Zülfü Livaneli'nin Elia Kazan ile çıktığı Anadolu yolculuğunun hikayesine çizimleriyle eşlik ederken, Selçuk Demirel, Orhan Pamuk’un “Kara Kitap”ını desenleriyle yeniden yorumluyor.
- Efsanelerin gölge tanıklarıİki özel kadın, edebiyat tarihini değiştirmiş iki efsane yazarın yaşamını anlatıyor. Marcel Proust’u sadık hizmetkarı Celeste Albaret’den, Jack Kerouac’ı sevgilisi Joyce Johnson’dan dinliyoruz