Milliyet Sanat »Yazarlar » Elif Tanrıyar | Bu hafta başrolde edebiyat var!: İTEF başlıyor
Bu hafta başrolde edebiyat var!: İTEF başlıyor
03 Mayıs 2018 - 02:05Türkiye’nin dünyada festivaller arasında yerini almış edebiyat festivali İTEF - İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali 4 - 12 Mayıs 2018 tarihleri arasında “Edebiyatı Takip Ediyoruz” teması ile 10. yılını kutluyor!
Edebiyat severler için yılın en güzel zamanlarından biri başlıyor. Şahsen benim için her sene buu zamanlarda olduğu gibi yine öyle… Şehir, dünyanın pek çok yerinden gelen uluslararası yazarlar ile ülkemizin önde gelen isimlerini birlikte ağırlamaya hazırlanırken, İTEF her yıl olduğu gibi bu yıl da edebiyata dair özel bir heyecan ve kutlama duygusu uyandırıyor. Üstelik bu yıl İTEF için de çok özel bir yıl çünkü 10. yaşını kutlamaya hazırlanıyor. Bir edebiyat festivalinin 10 yıl boyunca hayatta kalması, üstelik her seferinde çıtayı biraz daha yükseltip, biz edebiyat severleri hiç hayal kırıklığına uğratmamaları kuşkusuz dikkate değer bir başarı… Bu başarının ardında ise çok özel bir ekip yatıyor. Nermin Mollaoğlu ve Mehmet Demirtaş kuruculuğundaki, her sene daha da güçlenen İTEF ekibinin çalışmaları ve Kalem Ajans’ın desteği sayesinde İTEF; bugünlere emin adımlarla ulaştı. Bu durum benim gibi onları ilk yıllarından beri kıvançla yakından takip eden bir İTEF dostu içinse ayrı bir sevinç ve gurur kaynağı kuşkusuz…
Peki bu yıl neler var?
Bu yıl İTEF’te, 22 ülkeden 74 yazar, 21 edebiyat profesyoneli, 9 performans sanatçısı ile toplam 104 katılımcı ile birlikte söyleşiler, etkinlikler, atölyeler, konserler ve edebiyat partileri düzenlenecek. Festival, İstanbul’un her iki yakasında birçok mekânda gerçekleşecek.
5 - 6 Mayıs’a denk gelen hafta sonu tarihlerinde edebiyatı bomontiada’da takip etmek isteyenler için gün boyu sürecek festival programı edebiyatseverleri bekliyor! FABISAD etkinlikleri, festival sahnesinde ilk kez göreceğimiz isimler ve eğlenceli çocuk etkinliklerinin akşamında Gece Yarısı Edebiyat Partileri ve DJ performansıyla festivali bomontiada’da yaşayacağız!
Yazdığı kitaplarla kısa zaman içerisinde Finlandiya ve pek çok ülkede en çok satanlar listesinde yer alan Sofi Oksanen, 5 Mayıs Cumartesi 16.00’da bomontiada’nın büyülü atmosferinde okurlarıyla bir araya geliyor! Hülya Balcı moderatörlüğünde " Güzellik, Hayat ve Başka Trajediler " başlığını konuşacakları etkinlikten sonra Doğan Kitap’tan çıkan son kitabı Norma’yı imzalayacak.
Utku Uluer, Egemen Alper ve Hakan Türküer DJ Kabininde! Edebiyatın ve müziğin kesiştiği parçalarla fantastik atmosfere sahip bir gece yaşatacak. Fabisad üyelerinin de kendi yazdıkları ve sevdikleri kitaplardan alıntılarla bu geceyi destekleyecek. Utku Uluer ve FABİSAD üyeleri Zeynep Çolakoğlu, Murat Arda ve Burak Bayülgen fantazya, korku ve bilimkurgu türlerinin ilk örneklerinden itibaren edebi anlamda müziği nasıl etkilediğini 5 Mayıs Cumartesi 20.00’de masaya yatıracaklar.
Yayınlandığı dönemde izleyicisini ekrana kilitleyen Leyla ile Mecnun, bu kez yeni bir hikâye ile sevenleriyle yeniden buluşacak. Mecnun, İsmail Abi, Erdal Bakkal, Baba İskender, Yavuz Hırsız, Yedek Kamil, Gözlüklü Çocuk Kaan ve Aksakallı Dede bu kez bambaşka bir maceranın peşine düşecekler. Burak Aksak “Leyla ile Mecnun” Küsurat Yayınevinde yayınlanan kitabıyla 6 Mayıs Pazar 18.00’de bomontiada’da !
Ayfer Tunç
6 Mayıs Pazar 20.30’ da “Editörü Yazara Soruyor” isimli etkinlikte Ayfer Tunç, son romanı Aşıklar Delidir ya da Yazı Tura’nın hazırlanış serüveni hakkında editörü Mustafa Çevikdoğan’ın sorularını cevaplayacak.
Noa Shabtai’nin sekiz aylıkken vefat eden babasının hayatı ve edebi kişiliğinin serüvenine dayalı “My Father Ya’akov Shabtai” belgeseli Türkiye’de ilk kez kargArt’ta 7 Mayıs Pazartesi 18.00’de izleyicilerle buluşuyor.
Çağdaş Danimarka edebiyatının adından sıklıkla söz ettiren yazarlarından Peder Frederik Jensen’in sert üslubu ile Berrin Karakaş’ın belaları ve mucizeleri aynı potada eriten poetik dilinin yanında Murat Yalçın’ın çarpıcı imgelerle beslediği yetkin vecizeleri 7 Mayıs Pazartesi 20.00’de bir araya gelecek.
Peder Frederik Jensen
9 Mayıs Salı 20.30’da, kaçırılmaması gereken özel bir etkinlik düzenlenecek ve kısa bir süre önce yitirdiğimiz şair ve yayıncı Enver Ercan kızı Özge Ercan’ın yanı sıra Erkut Tokman, Filiz Nayır Deniztekin, Haydar Ergülen, Mustafa Köz tarafından anılacak.
10 Mayıs Perşembe 19.00’da OT Dergi etkinliğinde Sinem Sal, Dündar Hızal, Kutub Şimşek dinleyicilere kuruluş hikâyesini, dergiciliği, sayıların nasıl çıktığını ve nelere önem verildiğini aktarılıyor. Okurun soruları üzerinden öykü ve şiir yazımı gibi eksenlerde edebiyat üreticiliği tartışıyor.
Türk edebiyatının en önemli polisiye yazarlarından Ayşe Erbulak, dünya edebiyatı başlığında Çağdaş Danimarka edebiyatının adından sıklıkla söz ettiren yazarlarından Peder Frederik Jensen’i 6 Mayıs Pazar Erbulak Oyunculuk ve Yazarlık Evi’nde 13.00’de ağırlayacak.
Kişisel favorilerime gelince… Benim ilk üçümü ise şu etkinlikler oluşturuyor.
AB Edebiyat Ödüllü yazarlar Peder Frederik Jensen, Marente de Moor, Edina Szvoren, Pierre J. Mejlak ile Ece Erdoğuş kadın erkek ilişkileri, cinsellik, yalnızlık, ruhun karanlık tarafları ve sosyal medya ile kuşatılmış hayatlarımıza odaklanan kısa öykülerinden kurdukları uzun köprülerden geçiyor. Edebiyatın özgürleştirici, yakınlaştırıcı ve birleştirici yönlerini tartışıyor ve dilin sınırlarını 5 Mayıs Cumartesi 16.30’da Yapı Kredi Kültür Sanat’ta inceliyorlar.
Nermin Yıldırım
Nermin Yıldırım ile Lavinia Petti, 7 Mayıs Pazartesi 19.00’da İtalyan Kültür Merkezi’nde Seray Şahinler Demir moderatörlüğünde unutmanın bir lütuf mu yoksa bir lanet mi olduğunu, tersi olan hatırlama eylemi ekseninde irdeleyecekler.
Edebiyatın mevzusu nedir? Günümüz edebiyatında okur nereye, yazar nereye gitmektedir? Sibel Öz, Yasemin Yazıcı, İrem Uzunhasanoğlu ve Ercan Yılmaz 9 Mayıs Çarşamba 19.00’da kargArt’ta bu soruları cevaplayacaklar.
Ve ayrıca…
İlk kitabı Marx ve Oyuncak Bebek ile geçtiğimiz yıl Fransa’nın en önemli ödüllerinden Goncourt İlk Roman Ödülü’ne layık görülen Maryam Madjidi 6 Mayıs Pazar eserinin Türkçede Profil Kitap’tan yayımlanmasının ardından ilk kez Türkiye’deki okurlarıyla buluşacak.
İnsanın yeryüzü serüveninde dilin oynadığı roller üzerine düşünüp üreten iki yazar, Maryam Madjidi ve Tarık Tufan, “Aidiyet ve Yabancılaşma Sarkacı Olarak Dil” başlıklı konuşmada bir araya geliyor. Etkinlik, 6 Mayıs Pazar 18:00’ de Yapı Kredi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.
Sanatın türlü alanlarıyla yoğrulmuş çok disiplinli bakış açısıyla “görsel-şiir” kavramını yeniden inşa eden Frank Schablewski ve lirik şair Max Czollek 5 Mayıs Cumartesi 15.00 ‘de “Kültürlerarası Şiir” etkinliğinde Nurduran Duman'ın moderatörlüğünde sınırları altüst etmeyi deneyecekler.
Tarabya Kültür Akademisi’nde konuk sanatçı olarak bulunan Katerina Poladjan ve İmre Török, Dilşad Budak ile hatırlama üzerine Goethe Enstitüsü’nde bir söyleşi gerçekleştiriyor. 10 Mayıs Perşembe 19.00’da düzenlenecek olan söyleşide; “Edebiyat geçmişi günümüze nasıl ve hangi etkilerle taşıyor?” soruları yanıtlanıyor. Her iki yazar da kahramanlarının geriye yolculuk yaptıkları romanlarından bölümler okuyor.
2008 yılında “Sıfır Atık” hayat tarzını benimsedikten sonra 2013 yılında yayımladığı Zero Waste Home kitabı ile büyük ses getiren Bea Johnson, 8 Mayıs Salı Fransız Kültür Merkezi’nde 19.15’de öğüt vermeden, yargılamadan, kendi hayat tarzı hakkında bilgilerini anlaşılır bir biçimde paylaşıyor. Johnson, minimal bir hayatın faydaları ile “5R: Reddet, Eksilt, Yeniden Kullan, Geri Dönüştür, Çürü” adını verdiği kendi metodu aracılığıyla ön yargıları kırıyor.
İTEF - İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali’nde notalara da kulak vereceğiz.
Romanya'dan Trei Parale Band İTEF 2018’de edebiyat etkinliklerine katılan dinleyicilerin ruhunu besleyen melodilerle 10 Mayıs Perşembe 21.00’de kargArt sahnesinde yer alacak.
Gönül Ak, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde gerçekleşecek “Edebiyatın Yan Etkileri” programında Tevfik Fikret’i anlatacak. Usta edebiyatçının hayata bakışını, edebiyat dışındaki yaşantısını ve bunun eserlerine olan yansımasını edebiyatseverlerle paylaşacak. Etkinlik 5 Mayıs 15.00’de gerçekleşecek.
Ve burada sayamadığım dopdolu İTEF programının tümünü incelemek için mutlaka www.itef.com.tr göz atmayı unutmayın!