Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Elif Tanrıyar | Man Booker Ödülü uzun listesi açıklandı

Man Booker Ödülü uzun listesi açıklandı

24 Temmuz 2018 - 02:07
Man Booker ödülünün bu yılki uzun liste adayları dün itibariyle duyuruldu. 13 isimden oluşan bu listeyi değerlendirdik.

Nobel Edebiyat Ödülü’nün bu yılki eksikliğinde Man Booker Ödülü heyecanı belki de hiç olmadığı kadar yaşanmayı sürdürüyor. Hatırlayacaksınız bu ayın başında Man Booker’ın 50. Yılı şerefine tüm zamanların altın kazananı açıklanmış ve bu ödüle “İngiliz Casus (English Patient)” ile Michael Ondaatjelayık görülmüştü.

Ve ardından da tüm gözler yıllık Man Booker ödülünün bu yılki uzun liste adaylarının kimler olacağına çevrilmişti. Merakla beklenen bu uzun liste de dün itibariyle duyuruldu. Bu yılın 13 eserden oluşan listesi, aralarında şu isimlerin olduğu jüri üyelerince belirlenmiş; filozof Kwame Anthony Appiah(Başkan); polisiye yazarı Val McDermid; kültür-sanat eleştirmeni Leo Robson; feminist yazar ve eleştirmen Jacqueline Rose; ile ressam ve çizgi romancı Leanne Shapton. Bu liste İngiltere ve İrlanda’da 1 Ekim 2017 sonrası İngilizce yayınlanmış kitaplardan oluşan ve ödül tarihinin en yüksek sayısı olduğu belirtilen 171 başvuru arasından seçilerek belirlenmiş.

 

Listede yer alan eserler ve yazarlarına gelince…

 

Yazar (ülke)                                               Eser (yayınevi)
Belinda Bauer (İngiltere)                      Snap (Bantam Press)

Anna Burns (İngiltere)                          Milkman (Faber & Faber)

Nick Drnaso (Amerika)                       Sabrina (Granta Books)

Esi Edugyan (Kanada)                 Washington Black (Serpent’s Tail)

Guy Gunaratne (İngiltere)                    In Our Mad And Furious City (Tinder Press)

Daisy Johnson (İngiltere)                     Everything Under (Jonathan Cape)

Rachel Kushner (Amerika)                The Mars Room (Jonathan Cape)

Sophie Mackintosh (İngiltere)              The Water Cure (Hamish Hamilton)

Michael Ondaatje (Kanada)         Warlight (Jonathan Cape)

Richard Powers (Amerika)                 The Overstory (Willian Heinemann)

Robin Robertson (İngiltere)                  The Long Take (Picador)

Sally Rooney (İrlanda)                  Normal People (Faber & Faber)

Donal Ryan (İrlanda)                    From A Low And Quiet Sea (Doubleday Ireland)

 

2018 Jürisi Başkanı Kwame Anthony Appiah, listeye dair şunları söylüyor:

 

“Muhtemelen hiç de şaşırtıcı olmayacak bir şekilde, içinde bulunduğumuz zamanlar dikkate alındığında, rafımızda çok sayıda ilham verici olduğu kadar rahatsız da edici distopik eser yer alıyordu. Bu yılın uzun listesinde yer alan bu kitapların bazıları son derece güncel ve aciliyet hissi yaratan eserlerken, diğerleri ise herhangi bir yılda beğenilip tadı çıkarılabilecek eserlerden oluşuyor. Kölelik, ekoloji, kayıp kişiler, şehirdeki şiddet, gençlik aşkı, hapishaneler, travma, ırkçılık gibi konuları işleyen bu kitapların hepsi de eşikteki bir dünyaya dair bir şeyleri yakalamayı başarıyor. Çok sayıdaki dikkate değer kaliteli özelliklerinden biri ise biçime dair risk alma konusundaki isteklilikleri… Ve sonuç olarak diyebilirim ki genel olarak bu eserlerin yıkıcı güçlerinden sarsıldık; bu romanlar hem bildiğimizi sandığımız şeyler hakkındaki düşünme biçimimize dair bizi sarstı hem de bilmediğimiz şeylere dair düşünmemize neden oldu. Yine de, sahip oldukları tüm bu ortak yönlere rağmen her biri de adeta ‘vahşi’ bir şekilde özgün eserler.”

 

Listeye genel olarak baktığımızda öne çıkan özellikler ise şunlar… Kısa bir süre önce Man Booker’ın 50. Yılı şerefine tüm zamanların altın kazananıolarak ödüllendirilen Michael Ondaatje, yedinci romanı “Warlight” ile bu yılki listede de yer alıyor. Onun yanı sıra daha önce de ödüle aday olmuş olan üç isim daha var. Esi Edugyan (2011 kısa listesinde “Half-Blood Blue” adlı eseriyle yer almıştı), Donal Ryan (2013 uzun listesinde “The Spinning Heart” adlı eseriyle yer almıştı) ve Richard Powers (2014 uzun listesinde “Orfeo” adlı eseriyle yer almıştı). Listede aynı zamanda dört adet de ilk roman yer alıyor. İskoç şair Robin Robertson’ın “The Long Take”i, Sophie Mackintosh’un “The Water Cure”u, Guy Gunaratne’in “In Our Mad And Furious City”si ve Daisy Johnson’ın “Everything Under”ı. 27 yaşındaki Johnson ile Sally Rooney listeye giren en genç yazarları oluşturuyor. Listede İngiliz, İskoç, İrlandalı, Galli yazarların yanı sıra Esi Edugyan ve Michael Ondaatje gibi iki Kanadalı yazar ile üç de Amerikalı yazar Nick Drnaso, Rachel Kushner ve Richard Powers yer alıyor. 

 

Şimdi gözler ödülün açıklanmasından bir önceki adım olan 20 Eylül’deki kısa listenin duyurulmasına çevrilmiş durumda. 50,000£ değerindeki büyük ödülün sahibi ise 16 Ekim’de açıklanacak.

 

Bu listede yer alan isimlerden Belinda Bauer, Michael Ondaatje ile Rachel Kusjner kimi eserleri bizde de daha önce yayınlanmış yazarları oluştururken, diğer isimler ise Türkiyeli biz okurlar için henüz yabancı… Dileriz yayınevlerimiz tarafından bu listede gördüğümüz çoğu eseri yakında bizler de okuma ve bu heyecan verici yazarları tanıma şansına sahip olabiliriz.