Politik bir Oscar töreni
24 Şubat 2015 - 10:02 | 'Birdman' dört önemli ödülle gecenin en büyük kazananı oldu.Bu sene 87. kez düzenlenen Amerikan Film Akademisi Ödül Töreni, 'Boyhood' ve 'Birdman'in çekişmesine sahne oldu, zafer Meksikalı yönetmenin filmine nasip oldu. Törene politik mesajlarla yüklü ödül konuşmaları damgasını vurdu
NİL KURAL
Dün Türkiye saatiyle sabaha karşı 87. Akademi Ödülleri dağıtıldı, sinema sektörünün en şaşaalı heykellerini alanların yüzü güldü. Gecenin en çok sevinenleri En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Orijinal Senaryo ve En İyi Görüntü Yönetmeni dallarında toplam dört Oscar alan ‘Birdman’ ekibiydi. Süper kahraman filmlerinde ün kazanan ve gözden düşen bir aktörün bir Broadway oyunuyla saygınlık kazanmasını konu alan ‘Birdman’, Akademi üyelerinin korkularına da tercüman oldu sanırız. Çünkü en yakın rakibi, 12 yıllık proje ‘Boyhood’un Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan Patricia Arquette dışında esamesi okunmadı. Julianne Moore, ‘Still Alice’de canlandırdığı Alzheimer hastası performansıyla, daha önce beş kez aday olduğu Oscar’larda sonunda En İyi Kadın Oyuncu dalında vuslata ererken, yılın dikkat çeken bağımsızlarından ‘Whiplash’ de karakter aktörü J.K. Simmons’a En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar kazandırdı. Sonuçlar tahmin ediliyordu ama konuşmalar sürprizdi. Ödül alan isimler genelgeçer teşekkürlerden ziyade politik metinleri tercih ettiler, ortaya herkesin dünya meselelerine vurgu yaptığı politik bir tören çıktı.
Patricia Arquette ödül konuşmasında kadınlar için ücret eşitliği talep etti.
Kadınlara ücret eşitliği
'Boyhood'un konu aldığı büyüme hikayesinde anne karakterini canlandıran tecrübeli oyuncu Patricia Arquette’in En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar alırken yaptığı konuşma geceye damga vurdu: “Ödülümü, bu ülkede vergisini veren herkesi ve her vatandaşı doğuran tüm kadınlara adıyorum. Herkese eşit hak için mücadele ettik. Şimdi ücret eşitliği için mücadele etme zamanı. ABD’deki bütün kadınlar için, eşit haklar için…” Bu konuşmayı en canı gönülden alkışlayan isimse aynı dalda aday olan Oscar’ın vazgeçilmez ismi Meryl Streep oldu.
Alejandro Gonzalez Inarritu, ABD'ye göçmen tarihini hatırlattı.
Bir amigodan diğer amigoya selam
Alejandro Gonzalez Inarritu, Alfonso Cuaron ve Guillermo del Toro, Hollywood’da önemli üç Meksikalı yönetmen ve ‘Üç Amigo' olarak tanınıyorlar. Inarritu, 'Birdman'le En İyi Yönetmen dalında Oscar alırken, geçen yıl aynı dalda ‘Gravity / Yerçekimi’ ile ödül alan diğer amigo Cuaron’a selam gönderdi: “Belki gelecek yıl hükümet Meksika’nın göçmen kanunlarına kısıtlamalar getirir. Üst üste iki Meksikalı şüphe uyandırıyor.” Bu konuşmanın esprili kısmıydı. Inarritu konuşmasının devamında politik konulara girdi ve “Meksika’da umarım hak ettiğimiz bir hükümet tarafından yönetiliriz” dedi. ABD’nin göçmenler tarafından kurulduğunu vurgulayan Inarritu, şu anki Meksikalı göçmenler için de saygı talep etti.
Neil Patrick Harris'in sunuculuk performansı ortalama bulundu.
‘Beyazlık’ eleştirilere sunucu Harris’ten yanıt
87. Akademi Ödülleri adayları açıklandığında özellikle Martin Luther King Jr. üzerinden eşit hal mücadelesini konu alan ‘Selma’nın geri planda kalması nedeniyle Akademi, ‘fazla beyaz’ olmakla suçlanmıştı. Performansı karışık eleştiriler alan sunucu Neil Patrick Harris, beyazlık mevzusuyla ilgili belki de gecenin en sevilen esprisini yaptı: “Hollywood’un en iyi ve en beyazlarını (whitest) pardon, en parlaklarını (brightest) kutlamak için buradayız!” John Legend ve Common, ‘Selma’ filmi için yazdıkları ‘Glory’ ile En İyi Şarkı dalında Oscar alırken, sivil hak mücadelesine ve ‘Selma’nın önemine vurgu yaparak yüreklere su serptiler.
Amerikalı iyi yönetmen aranıyor
2008’den beri En İyi Yönetmen Ödülü’nü alan tek bir Amerikalı yönetmen var. O da, ‘The Hurt Locker’la Kathryn Bigelow. Yönetmen Oscarı’nın Amerikalı bir isme gitmeme eğilimi bu yıl da Meksikalı Inarritu ile değişmedi.
Eddie Redmayne, ödül konuşmasında oldukça heyecanlıydı.
Hawking’le gelen Oscar’a Hawking’den tebrik
‘The Theory of Everything’de ünlü astrofizikçi Stephen Hawking’i canlandırarak beklendiği gibi En İyi Erkek Oyuncu Oscarı’na kavuşan genç aktör Eddie Redmayne, konuşmasında kendisini “çok çok şanslı bir adam” olarak tanımayıp, ödülü Hawking’in hastalığı ALS ile mücadele edenlere adadı. Oscar’ını Cambridge’deki Hawking’e göstereceğini de sözlerine ekledi. Hawking ise sosyal medyada bir mesaj yayınlayarak, “Bravo Eddie! Seninle gurur duyuyorum,” diye yazdı. Hawking daha önce de Redmayne’nin performansına duyduğu hayranlıktan bahsedip, “İzlerken onu kendim sandım,” demişti.
Sean Pean, espri mi yaptı, kalp mi kırdı?
En İyi Filmi açıklamak için sahne alan Sean Penn, zarfı açınca “Kim bu pis herife yeşil kart verdi? Birdman” diye anons etti ve Inarritu ile ekibi sahne aldı. Bu anons, bir hakaret olarak yorumlansa da Penn’in savunmasını Inarritu yaptı: “Ben çok güldüm. Aramızda böyle acımasız şakaları kaldırabilecek sağlamlıkta bir dostluk var.”
Snowden belgeselinin zaferi
Edward Snowden’ın Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) belgelerini sızdırma sürecini konu alan Laura Poitras imzalı belgesel "CitizenFour", En İyi Belgesel Film dalında Akademi Ödülü kazandı. ABD’de yaşadığı sorunlar nedeniyle Berlin’de yaşayan Poitras, ödülünü alırken, "Snowden sadece özel hayatımıza değil, demokrasiye karşı bir tehdidi de ortaya çıkarıyor,” dedi. Harris ise anons yaparken neden (reason) ile vatan hainliği (treason) arasında bir kelime oyunu yaparak “Snowden bir vatan hainliğinden dolayı burada değil,” dedi.
Farklı kalın!
8 dalda aday olsa da sadece En İyi Uyarlama Senaryo dalında Oscar kazanan Alan Turing biyografisi ‘The Imitation Game’in senaristi Graham Moore, ödül konuşmasında toplumun farklı bulduğu insanlara uyguladığı baskı ve intihar konusuna eğildi. 16 yaşında, 'uyum sağlayamadığı için' başarısız bir intihar girişiminde bulunduğunu açıklayan Moore, konuşmasını "Tuhaf kalın. Farklı kalın" diye noktaladı.
Kazananların listesi:
En İyi Film: ‘Birdman’
En İyi Erkek Oyuncu: Eddie Redmayne (‘The Theory of Everything’)
En İyi Kadın Oyuncu: Julianne Moore (‘Still Alice’)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: J.K. Simmons (‘Whiplash’)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Patricia Arquette (‘Boyhood’)
En İyi Yönetmen: Alejandro G. Inarritu (‘Birdman’)
En İyi Uyarlama Senaryo: Graham Moore (‘The Imitation Game’)
En İyi Orijinal Senaryo: Alejandro G. Inarritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris Jr., Armando Bo ‘Birdman’
En İyi Görüntü Yönetmeni: Emmanuel Lubezki ('Birdman')
En İyi Müzik: Alexandre Desplat ('The Grand Budapest Hotel')
En İyi Şarkı: 'Glory', John Legend ve Common ('Selma')
En İyi Kurgu: 'Whiplash'
En İyi Yapım Tasarımı: 'The Grand Budapest Hotel'
En İyi Görsel Efekt: 'Interstellar'
En İyi Ses Kurgusu: 'American Sniper'
En İyi Ses Miksajı: 'Whiplash'
En İyi Saç ve Makyaj: 'The Grand Budapest Hotel'
En İyi Kostüm Tasarımı: 'The Grand Budapest Hotel'
En İyi Kısa Metraj: 'The Phone Call'
En İyi Belgesel, Uzun Metraj: 'Citizenfour'
En İyi Belgesel, Kısa Metraj: 'Crisis Hotline: Veterans Press 1'
En İyi Animasyon, Uzun Metraj: 'Big Hero 6'
En İyi Animasyon, Kısa Metraj: 'Feast'
En İyi Yabancı Dilde Film: ‘Ida’
Etiketler: Nil Kural Oscar akademi Eddie Redmayne Julianne Moore Patricia Arquette Birdman Boyhood alejandro gonzalez inarritu Edward Snowden snowden citizenfour jk simmons 2015 87