Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Pera Film sezonu "Gençlik"le bitiyor

Pera Film sezonu "Gençlik"le bitiyor

Pera Film sezonu "Gençlik"le bitiyor14 Haziran 2013 - 02:06 | Régis Sauder'in yönetmenliğini yaptığı "Biz, Clèves Prensesleri", Marsilya'daki bir lise sınıfında okutulan klasik roman üzerinden öğrencilerin deneyimini anlatıyor.
Pera Film’in bahar-yaz finali Gençlik Güzel Şey gençlik temasını keşfeden bir program. Fransız Kültür Merkezi’nin katkılarıyla sunulan, anlatı ve belgesel türlerini içeren seçkide, gençlerin yaşam, aşk ve değişimle nasıl baş ettiklerini konu alan filmlere yer veriliyorGençlik Güzey Şey!
Vivre sa jeunesse

19 Haziran / June – 23 Haziran / June 2013

Gösterim Programı

19 Haziran Çarşamba

19:00Giacomo’nun Yazı / Summer of Giacomo

20 Haziran Perşembe

19:00Biz, Clèves Prensesleri / Nous princesses de cleves

21 Haziran Cuma

19:00Anılara Yolculuk / Memory Lane

22 Haziran Cumartesi

15:00Biz, Clèves Prensesleri / Nous princesses de cleves
17:00Giacomo’nun Yazı / Summer of Giacomo
19:00“Çiftlik”te Yaşam / La vie au ranch

23 Haziran Pazar

15:00Belle Épine
17:00Anılara Yolculuk / Memory Lane

Giacomo’nun Yazı / L'estate di Giacomo

Yönetmen: Alessandro Comodin
Oyuncular: Giacomo Zulian, Stefania Comodin, Barbara Colombo
Fransa, İtalya, Belçika, 78’, 2011, renkli
İtalyanca, Türkçe altyazıyla

Kuzeydoğu İtalya’nın kırsal bir bölgesinde, 19 yaşındaki sağır Giacomo ile çocukluk arkadaşı Stefania, yaz günlerini oyunlar, sohbet ve bölgedeki ırmakta yüzüşlerle geçirirler. Bu durgun, tensel zevklerin egemen olduğu ortamda zaman ağır geçer, ama çok geçmeden bir başka gerçeklik –ve belgesel ile kurmacanın karşıtlığı– iki gencin acı-tatlı serüvenlerine beklenmedik bir anlam katar.

Biz, Clèves Prensesleri / Nous princesses de Clèves

Yönetmen: Régis Sauder
Oyuncular: Abou Achoumi, Laura Badrane, Morgane Badrane
Fransa, 69’, 2011, renkli
Fransızca, Türkçe altyazıyla

Ah, büyük edebiyat yapıtlarının öğrencilere zorunlu okuma olarak kabul ettirildiği lise İngilizce dersleri. O bir başka çağın çarpıcı anlatım ve karakterleri ile dolu koca koca ciltlerin, her gencin eğitiminde hayati derecede önemli olduğu varsayılır, ama bu kitaplar bin bir kaygı içindeki gençlerin gündelik yaşamındaki gerçeklerlerle ne kadar bağlantılıdır? Yönetmen Régis Sauder, çağdaş gençlerin yaşamına yeni ve yaratıcı bir bakışla, 17. yüzyıl romanı "Clèves Prensesi"nin ders olarak okutulduğu Marsilya’daki bir lise sınıfında öğrencilerin gerçek sesleri ve duyguları aracılığıyla, klasik edebiyat ile çağdaş gençlerin yaşamı arasında o tarifi zor bağlantıyı kurmaya çalışıyor. Kral II. Henri’nin 16. yüzyıl sarayında geçen bir aşk ve görev öyküsü olan bu klasik metin, Fransız okullarında onyıllarca okutulmuştur. Ama Sauder romanı yeni bir gözle yorumluyor, romanın öyküsü ile öğrencilerin –ağırlıklı olarak işçi ve göçmen ailelerden ve farklı kökenlerden gelen bir gençler topluluğu– yaşamlarını yan yana getiriyor. Öğrenciler, bakalorya sınavları için stresli hazırlığa başlarken, kitaptan seçilmiş pasajlar okuyorlar ve içtenlikle kendi umut ve hayallerinden, aşk ve gönül yaralarından, aile ve arkadaşlarından ve günümüz Fransız toplumunda kendi yerlerinden söz ediyorlar.

Belle Épine

Yönetmen: Rebecca Zlotowski
Oyuncular: Léa Seydoux, Anaïs Demoustier, Agathe Schlenker
Fransa, 80’, 2010, renkli
Fransızca, Türkçe altyazıyla

Zlotowski’nin Belle Épine’i, annesinin ölümüyle ve babasının yokluğuyla başa çıkmaya çalışan bir genç kızın erişkinliğe adım atma öyküsüdür. Genç kız, asosyal davranışlar içine girer, onu destekleyen teyzesinin ve eniştesinin temsil ettiği Yahudi geçmişine yüz çevirir ve varoşlu bir sınıf arkadaşının ve onun motosikletli arkadaşlarının çevresine katılır: Bu gençler, geceleri şehrin dış mahallelerinde kaotik, kimi zaman ölümcül motosiklet yarışları için bir araya gelmektedirler. Film, saygın Louis Delluc Ödülü’nü kazanmış ve başrol oyuncusu Léa Seydoux, César Ödülü’ne aday gösterilmiştir. On yedi yaşındaki bir kızın bu çarpıcı derecede içten portresi, keskin bir psikolojik gözlemle, onun muhalif gençlikten erişkinliğin ilk aşamalarına geçişini gözler önüne serer.

Anılara Yolculuk / Memory Lane

Yönetmen: Mikhaël Hers
Oyuncular: Thibault Vinçon, Dounia Sichov, Lolita Chammah
Fransa, 98’, 2010, renkli
Fransızca, Türkçe altyazıyla

Ağustosun sonlarında, Eylülün başlarında, Mikhaël Hers'ün filminin yaklaşık yirmi karakteri, yetiştikleri Paris banliyösünde bir araya gelirler. Bazıları hâlâ orada yaşamaktadır, bazıları ise, göçmen kuşlar gibi, güzel havanın –ya da, her iyi oğul ya da kız evlat gibi, anne babalarının çektiği özlem ve acıların– etkisiyle geri gelmişlerdir. En azından seyir süresinin bir kısmı boyunca, pencereden dışarıya bakışa bir övgü niteliği taşıyan film, hiç de gösterişli olmayan atmosfer üzerinde duruşuyla bir özlem havası yaratır: sert rüzgâr, böcek cıvıltıları, uzaktaki Paris’in tepeden olağanüstü görünümü.


Sophie Letourneur'ün yönettiği Fransız filmi "Çiftlik'te Yaşam / La vie au ranch", profesyonel olmayan genç oyuncularıyla bohem kızların komün yaşamını anlatıyor.


“Çiftlik”te Yaşam / La vie au ranch

Yönetmen: Sophie Letourneur
Oyuncular: Sarah-Jane Sauvegrain, Eulalie Juster, Mahault Mollaret
Fransa 90’, 2009, renkli
Fransızca, Türkçe altyazıyla

Letourneur, vefat etmiş olan Fransız ustaları Rohmer ve Rouch’un yapıtlarıyla karşılaştırılan ilk uzun metrajlı filminde, bohem kızlardan meydana gelen küçük bir grubun görünürde oldukça mutlu gündelik yaşamını derin bir kavrayış ve mizahla sergiler (kızlar, Sol Yaka’da “Çiftlik” adını verdikleri yerde birlikte yaşarlar). Yaklaşık 20 yaşlarında, birbirine çok bağlı bu grup, Lola, Pam, Manon, Chloé ve Jude’dan oluşur. Profesyonel olmayan oyuncuların canlandırdığı ve gerçek yaşamlarında da birbirlerinin arkadaşı olan bu kızlar, zeki ve biraz saftırlar, çoğu zaman bir saatleri bir saatlerine uymaz, günlerini içki içerek, sigara tüttürerek, gülerek, dans ederek, dedikodu yaparak ve aşk yaşamlarını tartışarak geçirirler. Ta ki her biri, gruptan ayrılıp kendi yaşamının izinden gitmesi gerektiğini anlayıncaya kadar. Bağımsız Sinema Derneği’nin 2010 Cannes filmleri listesinde yer alan "La Vie au Ranch", beğenilen bir festival filmi olup Viyana Uluslararası Film Festivali’nde, Vancouver’da, Sidney’de, Belfort’ta (orada En İyi Fransız Filmi Ödülü’nü almıştır) ve Rotterdam Uluslararası Film Festivali’nde gösterildi. Letourner’in yarı otobiyografik ilk uzun metrajlı filmi, amatör oyuncuların performanslarını, çok katmanlı diyalogları ve gerçek yaşam kast deneyimlerini kusursuz şekilde birleştirmektedir.