Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Yemekleriyle baştan yaratılan ülkeler

Yemekleriyle baştan yaratılan ülkeler

Yemekleriyle baştan yaratılan ülkeler17 Mart 2014 - 04:03 | Mısır ürünlerinden bir Amerika, karidesten bir Avustralya, kurutulmuş meyvelerden bir Güney Amerika, kurabiyelerden bir İngiltere ve muz ve yeşil sebzelerden oluşan bir Afrika
Kültürler arası iletişimin en önemli öğelerinden biri olan yemekler, ülkeleri yeniden "şekillendiriyor"

Günümüzde kültürler pek çok farklı kulvarda şekilleniyor. Her kültürün kendine ait özellikleri var. Danslar, kıyafetler, gelenekler... Bu spesifik farklılıkların en önemlilerinden birini de mutfak kültürü oluşturuyor.

 

Yolculuk düşkünü sanatçılar Caitlin Levin ve Henry Hargreaves, her kültürün kendine has mutfak özelliklerini kullanarak, ülkelerin harikadaki yerlerini yeniden yaratıyor. Mısır ürünlerinden bir Amerika kıtası ya da bisküvilerden bir İngiltere ile yemekle sanatı bir araya getiren ikili, "Food Maps" adını verdikleri bu çalışmayla sosyal bir araştırmaya da imza atmış oluyor. Ülkelerin etkileşimi, mutfak kültürlerini de kapsıyor. Bu sayede "ülkelerarası mutfak iletişimi" de haritaya dökülmüş oluyor diyebiliriz. Her ülkenin kendi mutfağına has kilit noktası olan gıdaları kullanılarak yaratılan haritalarda, Güney Amerika'dan türeyen domatesin nasıl İtalyan mutfağının vazgeçilmezi olduğunu, Meksika mutfağının temeli ola baharatların Hindistan'ı nasıl fethettiğini de görüyoruz. 

 

İşte "masa sanatı"ndan örnekler;

 

Baharattan yaratılan bir Hindistan ile ekmek ve peynir çeşitlerinden hazırlanan bir Fransa haritası
 
Domatesten bir İtalya ve yosundan bir Japonya haritası