Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Sanatsal geri dönüşüm böyle olur!

Sanatsal geri dönüşüm böyle olur!

Sanatsal geri dönüşüm böyle olur!07 Şubat 2014 - 01:02
İzlenimci İngiliz sanatçı Jane Perkins eski ve kullanılmayan objeleri "sanatsal geri dönüşümlerle" sanat eserine çeviriyor

 

Söz konusu resim sanatı olduğunda hepimiz 'çağdaş mı yoksa klasik mi' ikilemini duymuşuzdur. Fakat günümüzde artık resim sanatı bu çatışmaların üstüne çıkıyor, kendine yepyeni çatışmalar yaratıyor. Önceden boya tekniğini tartışırken, şimdi boyasız yapılan sanat eserlerini görüyoruz. 

 

İngiliz sanatçı Jane Perkins de işte tam bu çatışmaların tam ortasında yer alıyor. “Plastic Classics” serisinde legolardan tokalara, düğmelerden plastik oyuncaklara kadar, farklı boylardaki, farklı renklerdeki objeleri kullanarak, boyasız bir şekilde tablolar yaratan sanatçı, üstelik "İnci Küpeli Kız", "Mona Lisa" ve Albert Einstein gibi aşina olduğumuz yüzleri tekrar yaratıyor. İzlenimci akımın bir türü olarak betimlenen bu taze sanat alanı detaylarda başka, bütünde başka bir görüntü sunuyor. 

 

Albert Einstein, Afgan Kızı (Steve McCurry) ve Kraliçe Elizabeth

 

Somerset Sanat ve Teknoloji Koleji'nden mezun olan Perkins, son dönemde yaygınlaşan "geri dönüşümlü sanat" akımının en önde gelen sanatçılarından biri. Eski saatlerle steampunk tarzı eserler yaratan Susan Beatrice, eski araba parçaları ve paslanmış demirle böcekler yaratan Fransız sanatçı Edouard Martinet gibi yenilikçi sanatçılar gibi Perkins de kendini bir "geri dönüşümcü" olarak tanımlıyor. Geri dönüşümcülüğü "objeleri yeni şeylere dönüştürme isteği ve ilhamı alan kişi" olarak tanımlayan sanatçı, alt yapısı tekstil üzerine olsa da plastik üzerine çalışmayı daha çok sevdiğini söylüyor. Resmi sitesi olan bluebowerbird.co.uk/ sitesinde heykeltraş David Mach'in "Every artist needs to find the right material through which he can express himself" (Her sanatçı kendisini ifade edebileceği doğru materyali bulmalıdır) sözünü paylaşan genç sanatçı, kendi materyalinin düğmelerden mandallara, bebek parçalarından boncuklara dek uzanan geniş yelpazesinden oldukça memnun.

 

Van Gogh - "Sunflowers" ve Johannes Vermeer - "İnci Küpeli Kız / Girl with a Pearl Earring"
 

"İnci Küpeli Kız / Girl with a Pearl Earring" çalışması için "İnci Küpeli Kız / Girl with a Pearl Earring" romanının yazarı Tracy Chevalier'den de olumlu eleştiriler alan sanatçı, yazarın yorumunu internet sitesinde de paylaşmış. Chevalier eserle ilgili olarak, "Ne kadar güzel bir klasik tablo yorumlaması! İnsanların bu tabloyu yeniden yorumladığını çok görüyorum ancak çok azı tablonun gerçek ruhunu yakalayabiliyor. Jane Perkins tabloyu bir adım ileri götürmüş ve onu kendi tablosu haline getirmiş. Eminim bu yeniden yorumlara yağlıboya tablonun sahibi Vermeer'i gülümsetirdi" diye belirtmiş.