Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » İlk seks işçileri müzesi Amsterdam'da açıldı

İlk seks işçileri müzesi Amsterdam'da açıldı

İlk seks işçileri müzesi Amsterdam'da açıldı07 Şubat 2014 - 12:02
Seks İşçileri Müzesi, Amsterdam'daki seks işçilerinin yaşamlarından kesitler sunuyor

"Kırmızı Fenerin Sırları-Fahişelik Müzesi / Red Light Secrets Museum of Prostitution" ziyaretçilere seks işçilerinin dünyasına bir göz atabilme olanağı sağlayacak.

 

Oudezijds Achterburgvval Caddesi'ndeki müzenin yetkilileri, müzede hayat kadınlarının dünyasının sansasyondan uzak ve önyargısız bir şekilde anlatıldığını belirttiler. Her gün binlerce turistin ilgi odağı olan kırmızı fenerli sokaklarıyla ünlü semti ziyaret edenlerin, her gün 12.00-24.00 arası açık olacak müzede olayı farklı bir perspektiften görebilecekleri belirtildi. Müzenin eğitim merkezinde öğrencilere, genç kadınlara yönelik fuhuş tuzaklarıyla ilgili bilgilendirme de yapılacak. Seks işçilerinin hangi koşullarda çalıştığını göstermek amacıyla açılan müze, turistleri "seks işçilerine saygı" konusunda eğitmeyi hedefliyor. Müzede yer alan video donanımlı odada, Amsterdam'daki "Red Light District" ya da diğer adıyla "Kırmızı Fener Sokağı"ndaki bir vitrinin ardında müşteri bekleyen seks işçisinin yaşamı canlandırılıyor. Pencere önündeki sandalyeye oturan ziyaretçi, seks işçilerine ne kadara olumsuz yaklaşıldığını, sanal ortamda bizzat görebiliyor.

 

Stakelborough: "Gönüllü seks işçileri de var"

 

Kendisi de uzun yıllar seks işçisi olarak çalışan Geisha Derneği Başkan Ilona Stakelborough, "Bir kadın, yarı çıplak halde vitrinde oturmaya karar vermişse, bu sizin ona saygısız yaklaşmanız için davetiye değildir. Evet, insan kaçakçılığı sebebiyle bu mesleği yapan kadınlar kadar, bunu gönüllü olarak seçenler de var" dedi. Stakelborough, "Turistler vitrindeki kadınların fotoğrafını çekiyorlar. Biz turistlerden ısrarla bunu yapmamalarını istiyoruz. Çünkü o camın arkasındakilerin de aileleri var" diyerek, Seks İşçileri Müzesi'nin, bu anlamda turistleri "eğiteceğini" söylüyor. Müzenin düzenleyicilerinden Melcher de Wind'e göre, birçok ziyaretçi için, burada gördükleri şeyler "şok edici". De Wind, "Seks işçisi kadınların nasıl bir ortamda çalışmak zorunda olduklarını görüyorlar" diyor. Müzenin bir odası da, "itiraf duvarı" olarak düzenlenmiş. Ziyaretçiler, "seks sırlarını" bu duvara yazabiliyorlar.

 

"Red Light Secrets Museum of Prostitution"