Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » "Sanatın evrenselliğini sahnemizde yaşatıyoruz"

"Sanatın evrenselliğini sahnemizde yaşatıyoruz"

"Sanatın evrenselliğini sahnemizde yaşatıyoruz"01 Kasım 2019 - 10:11
31 Yılı geride bırakan ENKA Kültür Sanat yeni sezonda da pek çok konsere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Ünlü piyanist Andrey Pisarev'i 19 Kasım'da ağırlayacak olan ENKA'nın Kültür Sanat Direktörü Gül Mimaroğlu sorularımızı yanıtladı.

İhsan Dindar - milliyetsanat.com

 

Sanat buluşmalarıyla dolu 31 yıl. Bir değerlendirme olması açısından sizce bu 31 yıl nasıl geçti?

 

Sanatla dolu bu 31 yıllık süreç, bize son derece değerli deneyimler kazandırdı. Buna bir keşif yolculuğu da diyebiliriz. Bu süreçte hem sanatçılarımız hem de izleyicilerimiz ile birlikte yenilendik, birlikte keşfettik, birlikte değiştik, dönüştük. Bu süreç aynı zamanda sanat ortamının da değişiminin, dönüşümünün bir hikayesi aslında... 

Kültüre ve sanata verdiğimiz destek çalışmaları, 1984 yılında sanatın farklı dallarında başarılı sanatçıların ödüllendirilerek desteklenmesi ile başladı. O yıllarda ödül alan isimler arasında, resimde Erol Akyavaş, Burhan Doğançay; tiyatro oyun yazımında Turgut Özakman; fotoğrafta Nuri Bilge Ceylan gibi çok değerli sanatçılar bulunuyor. İlk etkinliğimizi, ENKA Açıkhava Tiyatrosu'nda 1989 yılında düzenledik. 1999 yılından itibaren mekanlarımıza ENKA Oditoryumu'nu da ekleyerek, hem etkinliklerimizi tüm yıla yaydık hem de çeşitlendirdik. Bugün, yıl boyu düzenlediğimiz etkinliklerle, farklı sanat dallarında önemli işlere imza atmış sanatçıların ve genç yeteneklerin daha geniş kitlelerle buluşması için fırsatlar yaratmaya devam ediyoruz.

ENKA Kültür Sanat için 31 yıl demek, yaklaşık 500’e yakın kurumla, 40’ı uluslararası 300’den fazla konser; 360’dan fazla tiyatro oyunu; 120’den fazla sergi; 300’e yakın film gösterimi; 50’den fazla dans ve performans gösterisi ve 7.000’e yakın sanatçıyı, 60.000’den fazla sanatseverle buluşturmak demek. Söz konusu seyircinin yaklaşık 20.000’den fazlası 25 yaş ve altı öğrencilerden oluşuyor. Bununla birlikte katılan toplam seyircimizin yaklaşık %60'a yakını da davetli olarak etkinliklerimizi seyretmiştir. Dolayısıyla kurumumuzun sadece kültür sanat sektörüne değil, şehre ve topluma pek çok açıdan katkı sağladığını söyleyebiliriz.

 

 

Geçtiğimiz günlerde yeni sezon başladı. Farklı türleri izleyicilerle buluşturuyorsunuz. Programlama sırasında en çok dikkat ettiğiniz noktalar nedir?

 

Etkinlik programımızı oluşturma sürecinde pek çok kriter aynı anda etkili oluyor. Kültür ve sanat hayatının güncel eğilimleri ve izleyici beklentisinin yanı sıra sektör profesyonelleri ve kurumlardan gelen işbirliği teklifleri de programın içeriğini belirleyebiliyor. Ancak elbette bu etkinliklerin kurumun değerleriyle örtüşmesi en temel kriterimizi oluşturuyor.

Bu yıl yine çeşitli sanat disiplinlerinden yenilikçi örneklere ev sahipliği yapıyoruz. Sahne sanatları, müzik, plastik sanatlar gibi farklı sanat dallarından örnekler sunuyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da, tecrübeli sanatçılarımızın yanı sıra yeni yeteneklere ve genç isimlere sahnelerimizi açıyoruz.

 

 

Buna ek olarak sizden bir program değerlendirmesi alabilir miyiz?

 

Bu yılki müzik buluşmalarımızda, klasik müzik ağırlıklı bir seçkiye ev sahipliği yapıyoruz. Yeni dönemi 1 Ekim’de Trio Hexis konseri ile açtık. Ardından, dünyaca ünlü piyanist ve besteci, daimi sanatçımız Fazıl Say’ı; Eylem Pelit, Volkan Öktem ve Sabri Tuluğ Tırpan’ın yer aldığı Pow Trio’yu ağırladık. Yine ülkemizin en güçlü seslerinden Birsen Tezer, Cem Adrian’ın konuk sanatçı olarak katıldığı konseri ile etkinliklerimize konuk oldu.

Şu günlerde, dünyaca ünlü Rus piyanist Andrey Pisarev’in 19 Kasım'da ENKA Oditoryumu'nda gerçekleştireceği Schubert’e saygı duruşu niteliğindeki resitaline yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yılı klasik ile modern müziği buluşturduğu repertuvarıyla öne çıkan piyanist AyşeDeniz Gökçin'in performansı ile kapatacağız. 26 Kasım'daki bu çizgi dışı performansa tanıklık etmek isteyenler konser tarihini şimdiden ajandalarına not alabilir.

Öte yandan ENKA Kültür Sanat’ı bünyesinde barındıran ENKA Vakfı olarak, yaklaşık 1984’ten bu yana İKSV’ye verdiğimiz sponsorluk desteğini bu sezonda da sürdürüyoruz. 21- 22 Kasım tarihlerinde, 23. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında izlenecek olan “Bir Rus Masalı: Yevgeni Onegin”in gösteri sponsoru olmaktan büyük heyecan ve memnuniyet duyuyoruz. 

 

 

İstanbul önemli bir ismi ağırlayacak. Çaykovski Konservatuarı'ndan Andrey Pisarev ENKA Sahnesi'nde müziksevererle buluşacak. Bu konsere dair ayrıntıları alabilir miyiz?

 

Sanatın evrenselliğini sahnemizde yaşatabilmek amacıyla her dönem sahnemizde yurt dışından sanatçıları da ağırlamaya özen gösteriyoruz. Bugüne kadar dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda sanatçıya da buluşmalarımızda yer verdik. Bu yıl bu özel konuklardan biri, Moskova Çaykovski Konservatuvarı Piyano Bölümü’nde Profesör olarak görev yapan Andrey Pisarev. Sanatçı, başta 1991 yılında Mozart Yarışması’nda kazandığı “Büyük Ödül” olmak üzere bugüne kadar birçok prestijli ödüle layık görülen önemli bir isim. Kendisinin, Franz Schubert’in eserlerinden oluşan resitali ile İstanbul seyircisini selamlayacağı, 19 Kasım Salı gününü heyecanla bekliyoruz.

 

 

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu sene de Borusan Quartet ENKA Sahnesi'nde. İlgi nasıl?

 

Borusan Quartet, bu yıl ilki 12 Kasım, ikincisi 17 Aralık olmak üzere sahnemize iki kez konuk olacak. Aslına bakarsanız Borusan Quartet, bizim ENKA Müzik Buluşmaları kapsamında çok kez ağırladığımız ve ancak geçtiğimiz yıldan bu yana farklı bir konseptte sahnemizi açtığımız bir ekip oldu. Biliyorsunuz, Borusan Quartet’ın Anadolu Yakasındaki ana sahnesi Süreyya Operası. Geçtiğimiz yıldan bu yana da ENKA Sahnesi, Borusan Quartet’ın Avrupa Yakasındaki daimi sahnesi oldu.

Klasik dönemden modern döneme uzanan geniş bir repertuvara sahip olan Borusan Quartet, ENKA’nın klasik müzik sever kitlesi ile çok güzel bir uyum yakaladı. Önümüzdeki yıllarda da kendilerini sahnemizde ağırlamaya devam edeceğiz.

 

 

Son olarak, gelecek yıla dair sizden neler duyabiliriz?

 

2019 yılını az evvel bahsettiğim etkinlikler ile tamamlayacağız, gelecek yıla yönelik çalışmalarımıza ise devam ediyoruz. Her yıl olduğu gibi sanatın her dalından yenilikçi örnekler programımızda yer bulacak. Bu programın tüm detaylarını Ocak ayında duyurmuş olacağız.

2020 yılına yönelik bir iki ipucu vermek gerekirse, Leipzig Operası Gençlik Korosu ile Barış İçin Müzik Gençlik Orkestrası'ndan toplam 120’ye yakın genç müzisyeni, çalıştaylar yapmak ve konserler vermek üzere bir araya getirmeye hazırlanıyoruz. ENKA Okulları'nda ev sahipliği yapacağımız bu buluşmada, çocukların arkadaşlığı, dostluğu, başarıyı, rekabeti, sanat ve kültürü iç içe yaşayacakları müthiş bir fırsat, bizim öncülüğümüzde sağlanacak. Şimdiden çok heyecanlıyız…

 

ihsan.dindar@milliyet.com.tr