Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Plak kapaklarındaki dev imzalar

Plak kapaklarındaki dev imzalar

Plak kapaklarındaki dev imzalar18 Ocak 2018 - 11:01
Plak kapaklarına imza atan efsanevi sanatçılar ABD’de açılan bir sergiye konu oldu. Sergi, Andy Warhol’dan Nan Goldin’e uzanan isimleri ağırlıyor.
Jean-Michel Basquiat’dan Warhol’a ve Nan Goldin’a dek pek çok isim bir dönem plak kapaklarını hazırladı. O kısıtlı sürede Gerhard Richter, Bach: The Goldberg Variations’ı (1984); Warhol, ‘Sticky Fingers’ı ve Robert Frank, ‘Exile on Main Street’i; Mapplethorpe ise ‘Horses‘ı tasarladı. ‘Total Records’ kitabının yazarı ve Paris’teki meşhur Librarie Galerie 213’nın kurucusu küratör ve koleksiyoncu Antoine de Beaupré, Pablo Picasso‘nun 1949 yılına ait illüstrasyonlarından Sophie Calle’nin geçen yıl tasarladığı albüm kapağına kadar samanlıkta iğne ararcasına pek çok kapağı ortaya çıkarmış. Şimdi bu kapaklar San Francisco’da bulunan Fraenkel Gallery’de ‘Art & Vinyl’ sergisi kapsamında ziyarete açıldı. 20. yüzyılın ortalarından bugüne kadar soyut espresyonizmden Jeff Koons‘un ortaya koyduğu yeni kavramsalcılığa (Koonsian) ‘Art & Vinyl’ sergisinde öne çıkan kapakları sıraladık. 
 
 
- Andy Warhol, 1951 - ‘The Nation’s Nightmare’ (Traffic in Narcotics/Crime on the Waterfront): Warhol ve müzik denince akla The Rolling Stones‘un ‘Sticky Fingers’ albümü geliyor. Uyuşturucu enjekte eden genç bir adamı gösteren ‘The Nation’s Nightmare’, aynı zamanda New York’ta tam sayfa reklam olarak da yayınlanmış. 
 
- Robert Frank, 1972 - The Rolling Stones - ‘Exile on Main St.: The Rolling Stones’un bu albümün tasarımı için çaldığı ilk kapı Man Ray’inkiydi. Fakat Man Ray’in tasarladığı örneklerin hiçbirini beğenmeyen grup, Robert Frank‘in eserini seçti.
 
- Raymond Pettibon, 1982  ‘Black Flag  Jealous Again’: Koleksiyoncu Beaupré bu plakla ilgili olarak şu cümleleri kuruyor: Bu sergideki amacım, sanatçıların tüm işlerini kirli çamaşırlarını döker gibi ortaya yığmak değildi. Seçimlerim genelde büyük sanatçıların ilk karalamalarından yanaydı. Ellerini korkak alıştırmadığı ilk dönemlerde daha cüretkar olur ve bize kendileri hakkında daha çok ipucu verirler. Tıpki Warhol ve diğerleri gibi, Raymond Pettibon kayıtları da uçsuz bucaksız denecek derecede fazla. Bu kayıt da onun ilk eserlerinden sayılır. Yaklaşık 8 yıl sonra Sonic Youth’un ‘Goo’ adlı albümünü tasarladıysa da iki albüm tasarımı arasında yadsınmaz farklar var.” 
 
- Jean-Michel Basquiat, 1983  Rammellzee vs. K-Rob. - ‘Beat Bop.’: 1980‘li yıllarda yalnızca 500 adet üretilen bir kült rap albümü. 
 
- Nan Goldin, 2000 - ‘Sous le Manteau, Ici sur terre’: Sadece 300 adet bastırılan bu kayıt bulunması en zor plaklar arasında. Beaupré müstehcen kapak tasarımı yüzünden sansürlenen ‘Ici sur terre’ albümünün, koleksiyonuna nasıl girdiğini bilmediğini söylüyor.
 
Albert Einstein’ın plak koleksiyonu sergileniyor
 
 
Beş yaşında piyano ve keman çalmaya başlayan hatta kemanına Lina ismini bile veren Einstein‘ın Asya’da başlayan sergisi, büyük bilim insanı hakkında bugüne kadar çok şahit olunmayan bir detayı ortaya çıkardı. ‘Albert Einstein: Life in Four Dimensions’ isimiyle geçen hafta başlayan sergide Einstein’ın kişisel plak koleksiyonu da ilk kez sergileniyor. Müziğe olan tutkusunu “Hayallerimi, hayatımı her zaman müziğe göre yaşıyorum” diyerek açıklayan Einstein için büyük oğlu Hans Albert Einstein, “Ne zaman işi hakkında önemli bir karar vermesi gerekse hep müziğe sığınırdı” açıklamasını yaptı. Sergi 8 Nisan arasında Japonya ve Çin’i dolaşacak.
 
Etiketler: Andy Warhol  Nan Goldin