fizy İstanbul Müzik Haftası başladı
19 Eylül 2018 - 09:09Türkiye’nin ilk popüler kültür festivali olarak hayata geçirilen fizy İstanbul Müzik Haftası, Zorlu PSM Sky Lounge’da “Kent ve Müzik” başlığında gerçekleşen panellerle başladı.
Yüzyüze “aşk”tan, izlenme aşkına…
“Folktan Popüler ve Kitle Kültürüne: Türkiye’de Müziğin Değişimi ve Süreklilikler” başlıklı oturum, Prof. Dr. Ali Tayfun Atay’ın sunumuyla gerçekleşti. Sosyal antropoloji konusunda çalışan Atay, oturumunu dinletiler eşliğinde tamamladı. Yüzyıllar boyunca devam etmiş her şeyi kendi içinde üreten folk dünyanın, sanayileşme ve şehirleşme ile pop’a dönüştüğünü anlatan sunumuyla Atay, aslında folk ve pop’un aynı anlamı taşıdığını, ikisinin de halkı işaret ettiğini ve kapsadığını, sadece bahsi geçen halkların ifade ettikleri kimliklerin dönüştüğünü tarih içinde popüler kültürü mercek altına alarak açıkladı.
Sosyolojinin kültürü Hip Hop
“Yaşama Müzikle Tutunanlar: Hip Hop Gençliği” oturumu farklı kuşaklardan hip hop sanatçılarının dışında, farklı başlıklarla hip hop’a dokunan isimleri ağırladı. Gazeteci Müjde Yazıcı Ergin’in moderatör olduğu oturum, sosyal demokrat bir aileden gelen MC Patron ve Sulukule’de kentsel dönüşümün tüm zorluklarını yaşamış Tahribad-ı İsyan grubunun katılımıyla farklı kimlikler üzerinden Hip Hop müziğinin yaratım aşamalarını katılımcılara anlattı. Türkiye’nin ilk Hip Hop radyosu olan Flow Radyo Kurucusu Emced Hammaş, Hip Hop’ın arkasındaki tarih ve felsefeyi anlatmak adına yayıncılık hayatına başladığını belirterek, Hip Hop’ın aslında kötü şartlar altındaki gençleri halka kazandırmak için kullanılabilecek bir araç olduğunubelirtti. Hip Hop kültürünün değinildiği iki belgeselin yönetmenliğini yapmış Sezer Ağgez, Hip Hop’ın son dönemdeki yükselişini vurguladı ve “Belgeseli yaparken bu kültürün böylesine patlayacağını beklemiyordum. Kendi gönül borcumu ödemek için bunu yaptım. Oysa şimdi yaptığım son belgesel TRT tarafından desteğe layık görüldü” diyerek zaman içinde yaşanılan değişimi gözler önüne serdi.