Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Fazıl Say'ın Twitter davası hakim karşısında

Fazıl Say'ın Twitter davası hakim karşısında

Fazıl Say'ın Twitter davası hakim karşısında18 Ekim 2012 - 06:10
Dava ilk duruşmanın akabinde 18 Şubat 2013 tarihine ertelendi
İSTANBUL (AA) - 18.10.2012 - Piyanist ve besteci Fazıl Say, ”halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı” iddiasıyla yargılandığı mahkemeye sunduğu yazılı savunmasında, yazdığı hiçbir yazı, kullandığı hiçbir ifadede hakaret ve aşağılama amacı olmadığını belirtti.

İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada savunmasını yazılı olarak sunan Fazıl Say, dilekçesinde 5 Nisan 2012 tarihinde, sosyal paylaşım sitesi olan Twitter’da yazdıkları hakkında kendisine yöneltilen hiçbir suçlamayı kabul etmediğini aktardı.

”Twitter’da yazmış olduğum hiçbir yazı, kullandığım hiçbir ifadede hakaret, aşağılama amacım yoktur” diyen Say, aksine, yazılarının iyice incelenmesi durumunda, dini değerleri istismar eden ile dini değerlerden rant sağlamaya çalışan kişilerden rahatsızlık duyduğunu ifade ettiğini bildirdi.

Say, sayfadaki yazılara kendi iradesi dışında hiç kastetmediği anlamların yüklendiğini savunarak, ”Kullandığım ifadeler çarpıtılmıştır. Bu çarpıtma, benim iradem dışında, şahsım hedef gösterilerek meydana getirilmiştir. Bu durumdan sorumlu tutulmam mümkün değildir” ifadesini kullandı.

"Hesabım kamuya açık değildir”

Dilekçesinde, yaklaşık 800 yıl önce yaşayan Ömer Hayyam’a ait olduğu düşünülen ve sosyal paylaşım sitelerinde birçok kişi tarafından paylaşılan ifadelerin suç duyurusu konusu yapıldığını öne süren Say, şunları belirtti:

”Söz konusu tüm yazılar, kendi hesabımda yer almakta ve bunlar sadece beni özel olarak takip etmek isteyip de sayfamı ziyaret eden kişiler tarafından görülebilmektedir. Başka bir deyişle hesabım kamuya açık değildir. Sadece özel olarak takip etmek isteyenler görebilmektedir. Öyleyse kapalı ortamda paylaştıklarımdan rahatsız olan var ise yapması gereken yazdıklarımı takip etmemekten ibarettir.

Tüm bunlar dikkate alındığında, ’halkı kin veya düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu’nu işlememin söz konusu olamayacağı ortadadır. Benim yaptığım, bir sanatçı ve birey olarak düşüncelerimi twitter adlı sosyal paylaşım sitesinde beni takip edenlerle paylaşmaktan ibarettir. Hiç kimseyi şiddete çağırmadığım, kamu barışını tehlikeye düşürmediğim açıktır.”

"Baskı ve tehditler dini değerlere zarar vermekte”

Say, Türkiye’yi en iyi şekilde temsil ederek ülkesine hizmet ettiğini bildirerek, ”Halkıma gece gece gündüz hizmet vermeye gayret ederken, halkımı tüm dünyada en iyi şekilde temsile uğraşırken, halkımı dini değerler üzerinden aşağıladığımı iddia etmek çok yanlıştır” ifadesini kullandı.

Kendisini suçlayanların, özgür düşüncesini engellemeye çalıştığını ve dini değerlerin baskı altına alınarak korunamayacağını kaydeden Say, kendisine yönelik ”baskı ve tehditler”in dini değerlere zarar verdiğini ve kamu barışını bozduğunu savundu.

Say'a destek

Bu arada, Fazıl Say’ın duruşmasını izlemek ve destek olmak için aralarında sanatçı ve yazarların da bulunduğu birçok kişi Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne geldi.

Adliye önünde bekleyenler, ”Sanata evet, savaşa hayır”, ”Evrensel nefesimiz Fazıl Say’ın nefesini kesemezsiniz”, ”Fazıl Say yalnız değildir” pankartları açtı. Eyleme, Tarık Akan, Bülent Kayabaş, Selçuk Yöntem, ”Odatv” davasının sanıklarından Barış Pehlivan ile birçok sanatçı ve yazar destek verdi.

Fazıl Say’a destek için adliyeye gelenler arasında bulunan Almanya Parlamentosu Milletvekili Sevim Dağdelen, yaptığı açıklamada, ”Türkiye’deki ifade özgürlüğü konusunda kaygılarımız var. Buraya 102 parlamento üyesini temsilen geldim. Fazıl Say hakkında açılan dava geri alınmalıdır. Bunun yanında birçok tutuklu gazeteci var. Bunların da serbest bırakılması gerekmektedir. Say davası, bir simgedir. Bu nedenle bu duruşmaya destek olmak için geldim” dedi.

Say davasının ikinci duruşması, 18 Şubat 2013 tarihine ertelendi.