Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Erdoğan: "AKM'yi dahi yıkmalıyız"

Erdoğan: "AKM'yi dahi yıkmalıyız"

Erdoğan: "AKM'yi dahi yıkmalıyız"01 Haziran 2013 - 04:06
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde yaptığı konuşmada "AKM'yi dahi yıkmalıyız, yıkıp gururlanabileceğimiz bir proje yapmalıyız" ifadesini kullandı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olaylara değinerek, “Biber gazı araştırılıyor, burada bir yanlış var eyvallah ama yeri geldiğinde kurallara göre onu da kullanacağız. AKM’yi dahi yıkmalıyız” dedi.

Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 20. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı toplantıda, Gezi Parkı’nda yaşanan olaylara değindi. Demokrasi ve hukuk devletinde çoğunluğun azınlık üzerinde baskı kuramayacağı gibi azınlığın da çoğunluk üzerinde baskı kurup, dayatmalar yapamayacağını belirten Erdoğan, “Bunu da görmek zorundayız. Zira demokrasiler milletin oylarıyla azınlığın iş başına geldiği iktidarlar değildir. Çoğunluğun iş başına geldiği iktidarlardır” dedi. Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olaylara da tepki gösteren Erdoğan, “Hiç kimsenin ağaçlar kesiliyor bahanesiyle ortaya çıkıp gerilimi artırmaya hakkı yoktur” dedi. Biber gazı kullanımının ise araştırıldığını söyleyen Erdoğan, “Burada bir yanlış var eyvallah ama yeri geldiğinde kuralara göne onu da kullanacağız. Dünyanın her yerinde bu yapılıyor” dedi. Erdoğan, AKM’nin yıkılması konusunda ise “AKM’yi dahi yıkmalıyız. Yıkıp gururlanabileceğimiz bir proje yapmalıyız, bir opera binası yapmalıyız. Burası önemli bir merkez olmalı ve gelen turistler gururla görmeli” dedi.

Restorasyon dün durdurulmuştu

Bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda restorasyonunun bitirileceği öngörülen AKM binası, son yıllarda kültür sanat camiasının en çok tartıştığı konulardan biri oldu. 2005 yılında, binanın ekonomik ömrünü tamamlamış olduğu gerekçesiyle dönemin Kültür Bakanı Atilla Koç tarafından binanın yıkılması önerilmişti. Ancak sanat ve mimarlık platformları ile sivil inisiyatiflerin tepkisi, düzenlenen gösteriler ve basın desteğiyle yeniden yapılan değerlendirmeler sonucunda Kasım 2007’de İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu, Atatürk Kültür Merkezi’ni ‘1. grup kültür varlığı’ olarak tescil etmiş, böylece yıkım gerçekleşmemişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından imzalanan protokolle İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın üstlendiği Atatürk Kültür Merkezi’nin yenileme projesini hazırlamak üzere Tabanlıoğlu Mimarlık görevlendirildi. Daha sonra tadilat, Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası’nın açtığı dava nedeniyle mahkeme kararıyla durduruldu. Şubat 2012’de Sabancı Holding ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında Atatürk Kültür Merkezi’nin restore işlemlerine dair mutakabat imzalandı. Atatürk Kültür Merkezi’nin yenileme çalışmalarına Sabancı Holding, 30 milyon liralık katkı sağladı. Ancak 1200 kişilik kapasitesiyle İstanbul’un çukurlu sahneye sahip tek opera, bale ve tiyatro sahnesi olan AKM’nin yenileme çalışmaları çok ağır işlediği için zamanla tartışmalar büyüdü. 31 Mayıs günü ise AKM’de söküm işlemleri tamamlanmış ve henüz yenileme işlemine başlanmamışken, çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Yeni Yapı ve Taca İnşaat’a gönderilen bir faks mesajında verilen talimatla “ikinci bir emre kadar” durduruldu.