Boston Gay Men’s Chorus İstanbul’daydı
29 Haziran 2015 - 09:06'Boston Gay Men's Chorus' grubu, Zorlu PSM'in açıklama yapmadan konseri iptal etmesine rağmen keyifli bir konser gerçekleştirdi. Koronun şefi Reynolds, yaşanan eleştiriler için "Demirden korksak trene binmezdik" cevabını veriyor
SELAY SARI
Türkiye’de konser veren, isminde eşcinsel kelimesi geçen ilk koro olma özelliğini taşıyan Boston Gay Men’s Chorus, dün Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs otoparkında ücretsiz bir konser verdi. Böylece ilk Ortadoğu turnesini tamamlayan koro, bazı gazetelerin kışkırtıcı haberlerine ve alınan tehditlere rağmen konseri sorunsuz tamamladı.
BGMC’nin çoğunluğu Müslüman bir ülkede vereceği ilk konserin mekanı için aslında Zorlu PSM belirlenmişti. Ancak Vahdet, Yeni Şafak ve Yeni Akit’in aralarında bulunduğu gazetelerin ‘Eşcinselliği yaymak için Türkiye’ye geliyorlar’, ‘Sapkınlar Korosu Türkiye’ye geliyor’ gibi nefret söylemi içeren haberlerinin sonrasında Zorlu PSM kamuya net bir açıklama yapmadan konserin önce bilet satışını durdurdu, sonra da etkinliği iptal etti. Uzun süre gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli olmayan konserin Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılacağı açıklandı, ancak yeni mekan da tepki ve tehditlere maruz kaldı.
Konser öncesinde, koronun müzik direktörü ve şefi Reuben Reynolds ile söyleşi için Taksim’de bir otelde buluştuğumuzda kendisi tüm bu olanlardan habersiz gibiydi. Konserin organizatörlerinin gerginliği bıçakla kesilebilecek durumdayken, Reynolds son derece kaygısız ve neşeli bir ruh halindeydi. Ancak bu saf olduğu anlamına gelmiyordu tabii: Olanların oldukça farkındaydı ama 25 yıldır koroyla birlikte türlü çeşitli tepkilere maruz kalmış, 36 yıllık partneri Derek ile geçen sene evlenebilmiş eşcinsel bir adam olarak olaylara yaklaşımı “Demirden korksak trene binmezdik,” şeklindeydi. Boston Gay Men’s Chorus’un amacının hem müzikle insanların hayatına renk katmak, hem de LGBTİ bireylerin kendilerini yalnız hissetmemesini sağlamak, özellikle AIDS ile ilgili sağlık sorunlarını çözebilecekleri fonlar oluşturmak olduğunu anlattı.
Fotoğraf: Derya Ülkar
Toplamda 200 kişilik olan koronun 100 üyesinin Ortadoğu Turnesi’ne geldiğini anlatan Reynolds, Türkiye’den önce İsrail’de Ein Gedi kibbutzu, Kudüs ve Tel Aviv’de konser verdiklerini, özellikle Kudüs konserinin kendilerini çok etkilediğini belirtti. “Koro profesyonel olmadığı için üyelerin önemli kısmı işlerinden izin alıp turneye katıldılar, onlar için de çok heyecan verici,” diyen Reynolds, bu turneye özel olarak yapılan ‘Peace’ parçasından da bahsetti: “Besteci Joshua Shank’e ısmarladığımız ‘Peace’ (Barış, huzur) parçasında, koro üyelerinden en huzurlu oldukları anları yazmalarını istedik. ‘Eşcinsel olduğumu aileme açıkladığımda bana sarıldıkları an’, ‘Oğlumun elini kuvözde ölmeden önce tuttuğum an’, ‘Köpeğimle uyuduğum an’ gibi yüzlerce yanıt geldi. Shank de tüm bu anıları bir şarkıya dönüştürdü. Gerçekten çok etkileyici.”
Koronun ilk Avrupa turnesinde uğradıkları Polonya’nın Wroclaw kentinde, prova sırasında konser salonlarının protestocular tarafından basıldığını, otellerinin polis arabalarıyla çevrildiğini hesaba katarsak, İstanbul konseri oldukça huzurlu geçti diyebiliriz.
1500 kişilik oturma alanının yanı sıra otoparkın ayakta seyircilerle dolduğu konser, 18:30 olarak duyurulan başlama saatinden de birkaç dakika erken başladı. Koro öncelikle ‘Oz Büyücüsü’, ‘Wicked’ gibi müzikallerden bazı parçalar seslendirdikten sonra, LGBTİ haklarının en popüler savunucularından Madonna’ya döndü. Konseri rengarenk kurdelelerle Katy Perry’nin ‘Firework’ünü seslendirerek bitiren Boston Gay Men’s Chorus’un bu şarkıda bir eşlikçisi de vardı: ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter. Türkiye’de konser veren, kendini eşcinsel erkek korosu olarak tanımlayan ilk koro, İstanbul’dan iyi anılarla ayrıldı.