Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Berkant, Samanyolu'na kavuştu!

Berkant, Samanyolu'na kavuştu!

Berkant, Samanyolu'na kavuştu!02 Ekim 2012 - 07:10
Dün sonsuzluğa uğurladığımız Berkant Akgürgen, bütün sıfatlarından önce 'Bay Samanyolu' idi, kuşkusuz... ASU MARO

Bir şarkının insanın kaderini nasıl değiştirebileceğinin kanıtıydı Berkant - "Samanyolu" ilişkisi. O güne kadar da şarkılar söylemişti ama hiçbiri "Bir şarkısın sen..."in popülerliğinin yanından geçememişti. Bu yüzden dün sonsuzluğa uğurladığımız Berkant Akgürgen, bütün sıfatlarından önce 'Bay Samanyolu' idi, kuşkusuz.
1938 yılının 31 Aralık'ında Ankara'da dünyaya gelen Berkant, müziği abilerinin yönlendirmesiyle küçük yaşta sevmişti. Ağız mızıkası çalan mimar abisi Bülent'e özenerek ilk enstrümanını seçti. Daha küçük bir çocukken dinlediği şarkılara, türkülere mızıka ve mandolinle eşlik etmeye başladı.
Babası Hasan Akgürgen, Köy Enstitüleri'nde görev yaptığı için ilkokulu Hasanoğlan'da, ortaokulu Bilecik’te okudu. Ankara Atatürk Lisesi'nde başladığı liseye yatılı olarak Denizli Lisesi'nde devam etti ve ailesinden uzak olduğu yalnız günlerine hep müzik eşlik etti. Oradayken piyano öğrendi, Dean Martin, Frank Sinatra, Nat King Cole şarkılarını ezberleyip zengin bir repertuvar yaptı kendine. 1956'da yine Ankara'ya dönüp Kurtuluş Lisesi'ni bitirdi ve ertesi yıl sahneye ilk adımını attı. Üstün Poyrazoğlu Orkestrası'nın solisti olarak Akalın Düğün Salonu'nda...
Bir tesadüf, daha 18'indeyken radyoya çıkıp en azından mahalle çapında şöhrete kavuşmasını sağladı. Yakın bir arkadaşı, kiracısı olan İlham Gencer'e kadife sesli bir arkadaşı olduğunu çıtlattı, Berkant'ı kolundan tutup onun karşısına çıkardı. İlham Gencer'e iki Elvis Presley şarkısı söylemesiyle kendisini radyo programında bulması bir oldu. İlk kayıt, ilk heyecan...
1957 yılında Jüpiter Kenteti adlı topluluğu kurdular. Gitarda Yurdaer Doğulu, kontrbasta Atilla Özdemiroğlu, piyanoda Ertuğrul Çayıroğlu ve bateride Oktay Evren... 1960'a kadar hem Ankara'nın gece kulüplerinde çalışıp hem radyo programları yaptılar. Sonra geldi askerlik. Üç yıl süren askerlik süresince bandoda olduğu için çaldığı enstrümanlara bir de tenor saksofon ekledi. 1964'te terhis olup Ankara'ya döndü ya, artık bu şehir ona dar gelmeye başlamıştı. Yurdaer Doğulu ile çalışırken İstanbul Kulüp Fuaye'den teklif aldılar ve atlayıp gittiler. Berkant'ın parlak yıllara ilk adımı...
1965 yılında Vasfi Uçaroğlu Orkestrası'nın solistliğine geçti. Sahneyi Kamuran Akkor ile paylaşıyordu. Aynı yıl ilk 45'liğini yayınladı: "Cici Pabucum Cici / Arabamın Atları". "Evvel Zaman İçinde" parçasıyla Sezen Cumhur Önal ile çalışmaya başladı ve peşpeşe 45'likler yayınladı. Ama asıl şöhret, 1967'de "Samanyolu" ile geldi. Neredeyse yarım asırdır popülerliği kadar yazılışına dair gizemini de koruyan şarkı... Kimine göre müziği Metin Bükey'e, sözü Teoman Alpay'a ait; kimine göre Metin Bükey, bestecisi Teoman Alpay'dan şarkıyı bir şişe rakı karşılığı satın aldı... Teoman Alpay'ın Aysel Gürel ile birlikte olduğu dönemlerin tanığı Müjde Ar, şarkının Alpay tarafından bestelendiğinden eminken, Adnan Ekinci Radikal'deki yazısında "Samanyolu" filminin müziğini yapan Bükey'in film çok tutunca apar topar Teoman Alpay'a söz yazdırıp şarkıyı piyasaya sürüdüğünü anlatıyor.
Kesin olan şu ki: Metin Bükey gelip Berkant'ı buldu ve bu şarkıyı söyletti. Plak dört ayda 1 milyon sattı, Berkant Platin Plak ve ondan çok daha kalıcı bir şöhretin sahibi oldu. "Samanyolu" ise yurt sınırlarını da aşıp "Oh Lady Mary" adıyla önce David Alexandre Winter, sonra da Dalida tarafından söylendi.
O günden sonra da Yeşilçam şarkılarında sesini duyduk Berkant'ın... "Nisan Yağmuru", "Mevsim Bahardı", "Hayat Sevince Güzel", "Bülbül Yuvası" bunlardan birkaçı... İlki Gönül Yazar ile oynadığı "Trafik Belma" olmak üzere yedi filmde de başrol oynadı. 1972'de Milliyet'in güzellik yarışmasının 1967 yılı birincisi, 'Bayan Bacak' lakaplı Serpil Örümcer ile nikah masasına oturdu. İçinde "Düğün Şarkısı"nın da olduğu bir plak yaptılar, Fulya adında bir kızları oldu ve 1 yıl içinde ayrıldılar.
Müzikte alışkanlıklar değişir, 45'lik dönemi yavaş yavaş kapanırken, 80 adet 45'lik ve 1 longplay sahibi Berkant da son plağı "Fani Dünya - Izdırap Çocuğu"nu 1975 yılında yaptı. Aynı yıl yaşamının geri kalanını birlikte geçireceği Engin Akgürgen ile evlendi, Öykü ve Övgü adında iki oğlu oldu.
"Samanyolu" hiç unutulmazken biz 'Bay Samanyolu'ndan zaman zaman haberler alır olduk... Mersin'de yaşayıp Surtaşı otelinde sahneye çıktığını, yeni bir albüm çalışması planladığını okuduk... 1993'te "Samanyolu '93" adlı bir CD yaparak 12 eski şarkısını yeniden seslendirdi.
Son yıllarda Hakan Eren'in düzenlediği Gazino Show'larla yeniden sevenleriyle buluşuyordu Berkant. Akciğer kanseriyle mücadelesi sahneye çıkmasını engellemiyordu. 21 Temmuz'da Selamiçeşme Özgürlük Parkı'nda son kez söyledi şarkılarını. Kısa bir süre sonra rahatsızlığı arttı ve hastaneye kaldırıldı. O günden beri iyi değildi gelen haberler... 1 Ekim'de de Memorial Hastanesi'nden son haber geldi. Yarın sabah 10'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda bir anma töreni düzenlenecek 'Bay Samanyolu' için. Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na götürülecek Berkant... Samanyoluyla buluşmaya...