Avi Avital, Cappella Gabetta ile İş Sanat’ta!
10 Aralık 2018 - 07:12Grammy ödüllerine aday gösterilen ilk mandolin sanatçısı olan Avi Avital, oda orkestrası Cappella Gabetta ile Barok dönemden çağdaş müziğe kadar uzanan bir repertuvarla İş Sanat’ta dinleyicileri ile buluşacak. Topluluğu, çağımızın önemli kemancılarından biri olan Andres Gabetta yönetiyor.
New York Times’ın “tutkulu ve karizmatik”, Haaretz Daily gazetesinin “Bir mandolinden bu çeşitlilikte melodiler duymayı asla hayal edemezsiniz… Enstrümanı üzerindeki ustalığı ve adanmışlığı nefes kesici…” diye övgüyle söz ettiği Avi Avital, 8 yaşında mandolin çalmaya başladı. Hocası, Rus kemancı Simcha Nathanson’un kurduğu ve yönettiği gençlik orkestrasında çalmaya başlayan Avital, Kudüs Müzik Akademisi’nden mezun olduktan sonra Ugo Orlandi ile mandolin repertuvarı üzerine çalışan Avital, 2010 yılında Avner Dorman’ın Mandolin Concertosu performansı ile Grammy ödüllerine aday gösterilen ilk mandolin sanatçısı oldu.
Mandolin muazzam yaratıcı bir alan tanıyor
Kendisi için yazılmış çok sayıda çağdaş eser bulunan Avi Avital, “Klasik mandolin sanatçısı olmanın en heyecan verici taraflarından biri de enstrümanın size muazzam yaratıcı bir alan ve özgürlük tanıması. Benim için yazılan her yeni eserde, her farklı müzik türünde, enstrümanımın benzersiz yönlerinin açığa çıktığını hissediyorum.” diyor.
Wigmore Hall, Royal Albert Hall, Carnegie Hall gibi prestijli salonlarda konserler veren sanatçı, Zubin Mehta, Giovanni Antonini, Kent Nagano, Ton Koopman gibi önemli şeflerle çalıştı. Aspen, Salzburg, Verbier, Tanglewood müzik festivallerinde de sahne alan Avital, Andreas Scholl, Ksenija Sidorova, Ray Chen, Juan Diego Florez, Itamar Doari gibi sanatçılarla da müzikal işbirlikleri gerçekleştirdi. Arik Kerman yapımı bir mandolin çalan Avital, enstrümanıyla olan ilişkisini şöyle anlatıyor: “Mandolinimle kurduğum bağı kelimelerle ifade etmem zor aslına bakarsanız. Ellerim, enstrümanımın her bir kör noktasına, her kıvrımına hâkim… Sahnedeyken onunla bütünleşiyorum, çoğu zaman elimde bir müzik aleti olduğunu dahi fark etmiyorum.”
Türk müziğine hayranım
Şimdiye kadar yayımlanan dört albümü ve verdiği çok sayıda konserle adından söz ettiren mandolin sanatçısı Avi Avital, ilk albümünde Bach eserlerini ele alırken, ikinci albümü “Between Worlds” ile yerel melodilerin yoğunlukta olduğu coğrafyalar arası bir albüme imza atmıştı. Üçüncü albümü “Vivaldi” ile Barok müziğin eşsiz şefi Vivaldi’nin eserlerini kaydeden Avital, 4. ve son stüdyo albümü “Avital Meets Avital”de Omer Avital ile harika bir müzikal bir denge yaratarak müzik dünyasının dikkat çeken isimlerinden biri olmayı başardı. Yerel müziklere ilgisiyle bilinen Avi Avital Türk müziğine hayran olduğunu belirtiyor.
Cappella Gabetta, Gabetta kardeşlerin bir zamanlar hayalini kurdukları bir proje olarak hayata geçti. Yeteneği, müzikalitesi ve sahnedeki ışığıyla büyüleyen ödüllü çellist Sol Gabetta ve keman virtüözü erkek kardeşi Andrés Gabetta önderliğinde kurulan ve seçkin müzisyenlerden oluşan topluluk, barok ve erken dönem klasiklerini içeren zengin bir repertuvara sahip. Aralık 2010’dan bu yana Avrupa’nın en prestijli salonlarında konserler veren Capella Gabetta, Bremen Müzik Festivali, Menuhin Festival Gstaad, Lyon Barok Müzik Festivali gibi pek çok festivalde de sahne aldı. Topluluğun, İtalyan barok repertuvarını ve soprano Vivica Genaux ile Handel ve Hasse eserlerini içeren Sony Music etiketli iki albüm yayınladı. Bu albümler Gramophone dergisi ve Almanya’daki BR-Klassik ve RBB radyoları tarafından ayın ve haftanın kaydı seçildi. Topluluk, Andrés Gabetta’nın solistliği ve konzermeisterliğinde, Simone Kermes ve Vivica Genaux işbirliği ile “Rival Queens” ve “Music at the Habsburg Court” CD’lerini de müzikseverlerle buluşturdu. Capella Gabetta’nın müzikal işbirliği içinde olduğu diğer sanatçılar arasında Gabor Boldoczki, Giuliano Carmignola, Nuria Rial, Christophe Coin gibi isimler yer alıyor.
9 Ocak2019 Çarşamba, saat 20.30’da İş Sanat’ta gerçekleşecek konseri ajandalarınıza not etmeyi unutmayın!
İş Sanat’ta her sezon klasik
Dünyanın en köklü orkestraları ile müzik dünyasının ünlü solistleri İş Sanat’ta bir araya gelmeye devam ediyor.
Eleştirmenlerin günümüzün en seçkin kemancılarından olduğu konusunda fikir birliğine vardığı, bugün kariyerinin zirvesinde olanRenaud Capuçon, uluslararası platformda önemli topluluklar arasında yer alan ve 30’uncu yılını kutlayan oda orkestrası Wiener Concert-Verein ile 14 Aralık, Cuma akşamı konser verecek. Konserin şefliğini Philippe Morard üstleniyor.
Günümüzün önemli opera salonları ve şeflerinin vazgeçemediği solistler arasında yer alan, Washington Post’un “gerçek bir diva” olarak söz ettiği mezzosoprano Magdalena Kozená İstanbul’da. Sanatçıya 9 Şubat, Cumartesi akşamı yenilikçi ve yaratıcı yaklaşımıyla müzik dünyasında farklı bir yere sahip olan Orchestra of the Age of Enlightment eşlik edecek. Bu özel akşamda orkestrayı İtalyan Giovanni Antonini yönetecek.
Shangai Operası’nın daimi konuk sanatçısı ünlü bas bariton Shenyang, orijinali piyano ve vokal için yazılmış olan, Franz Schubert’in bestelediği Winterreise Liedleri’ni, Borusan Quartet ile birlikte ilk defa 6 Mart, Çarşamba akşamı İş Sanat’ta seslendirecek.
2000 yılında erken dönem klasik müzik uzmanı Christiana Pluhar tarafından kurulan L'Arpeggiata, 25 Nisan, Perşembe akşamı “Handel Goes Wild” ile barok müziği caz tınılarıyla süsleyecek. Ünlü soprano Céline Scheen’in de sahne alacağı gecede müzikseverleri macera dolu bir konsere davet ediyoruz.
Piyanodaki hünerine eşdeğer ölçüde sıra dışı bir hafızaya da sahip olan klasik müzik çevrelerinin övgüyle söz ettiği piyanist Garrik Ohlsson,dünyanın en saygın oda müziği topluluklarından biri olan Boston Symphony Chamber Players ile 9 Mayıs, Perşembe akşamı konser verecek.
Satış noktaları
İş Sanat Ana Gişe - 0212 316 10 83 / Biletix – 0216 556 98 00 / www.biletix.com
www.issanat.com.tr
https://www.youtube.com/user/issanatsm// https://play.spotify.com/user/issanat
https://www.facebook.com/issanat / https://twitter.com/issanathttps://www.instagram.com/issanat