Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Warhol ve Haring aynı sergide buluşuyor

Warhol ve Haring aynı sergide buluşuyor

Warhol ve Haring aynı sergide buluşuyor24 Haziran 2024 - 02:06
Andy Warhol ve Keith Haring, Münih’teki Brandhorst Müzesi’nde düzenlenen ve küratörlüğünü Franziska Linhardt ile Arthur Fink’in üstlendiği “Party of Life” isimli sergide ilk kez bir araya geliyor. Keith Haring'in doğum günü sloganı “Party of Life”tan esinlenen sergi, 1980'lerin MTV, diskolar, voguing, hip-hop, new wave ve graffiti ile karakterize edilen kültürel kozmosunu inceliyor. Çağdaşlarıyla işbirlikleri ve interaktif projelerin yanı sıra filmler ve arşivler de dahil olmak üzere 120'den fazla eserle sergi, sanat tarihinin bu iki dev ismi hakkında yeni perspektifler açıyor.
Onlar pop yıldızları ve (kendini) pazarlama dehalarıydı: Andy Warhol ve Keith Haring sadece 20. yüzyılın ikinci yarısının en ünlü sanatçılarından ikisi değildi. Aynı zamanda sanat ve sanatın yayılmasına ilişkin yerleşik fikirlerde de devrim yarattılar. Warhol'un pop resimleri ve Haring'in dans eden figürleri kolektif görsel hafızamızın bir parçası haline geldi ve günümüzde reklam, moda, müzik ve filmlerde her yerde karşımıza çıkmaya devam ediyor. Aralarındaki büyük yaş farkına ve farklı tarzlara rağmen bu iki sanatçı arkadaş ve yoldaştı. New York'un sanat ve kulüp sahnesinde tanıştılar ve birbirlerini ve daha birçoklarını etkilediler.
 
 
Keith Haring, Untitled, 1982
 
Pop Art'ın öncülerinden biri olan Warhol, sanat anlayışını ve kavramını değiştirdi ve genç Haring üzerinde büyük bir etki yarattı. New York metrolarının kamusal alanlarına binlerce “metro çizimi" yapan Haring sanatını aktivist poster kampanyalarında kullandı ve 1986'da Warhol'un desteğiyle kendisinin ve diğer sanatçıların tasarladığı tişörtleri, rozetleri ve posterleri sattığı Pop Shop'u açtı. Bu süre zarfında Warhol TV şovları hazırladı, ısmarlama işler ve ünlü portreleri yaptı. Her iki sanatçı da elitist bir sanat anlayışından uzak durdu, ticaretle flört etti ve farklı mekânlar, kanallar ve medyalar kullandı. İki sanatçı, farklı yaş ve tarzlarına rağmen, New York'un hareketli sanat ve kulüp ortamında bir dostluğu paylaştılar.
 
 
Keith Haring, Subway Drawing, 1982/84
 
Sergi, tematik odalar aracılığıyla Warhol ve Haring'in 1970'ler ve 1980'lerdeki eserlerinin yalnızca aşırı sosyopolitik gerilimlerin yaşandığı bir dönemde yaratılmadığını, aynı zamanda bugün de son derece güncel olduğunu gösteriyor. Her iki sanatçının da aşırı tüketim kültürü, yeni medyanın imkânları, queerlik, soylulaştırma, nükleer savaş korkusu ve aktivizm ile kriz zamanlarında topluluk arayışına dair keşifleri sergide deneyimlenebilir. "Party of Life"ın öteki yüzü de AIDS salgını ve iki sanatçının ölümle yüzleşmesi fonunda yansıtılıyor. Bu durum, Keith Haring ve yazar William S. Burroughs'un Brandhorst Koleksiyonu'na yeni eklenen ve müzede ilk kez sergilenen çok parçalı ortak çalışması "Apocalypse”te (1988) belirgin bir şekilde görünür hale geliyor. İki sanatçı, etkileyici imgeler ve metinlerle 1980'lerin New York'unu bir kıyamet manzarası olarak tasvir ediyor.
 
 
Andy Warhol, “Ladies and Gentlemen” (Marsha P. Johnson), 1975
 
Bu ortak çalışmaya ek olarak, Haring ve Warhol arasındaki sayısız işbirliğinin yanı sıra Richard Avedon, Jean-Michel Basquiat, Joseph Beuys, William S. Burroughs, Fab 5 Freddy, Futura, Courtney Harmel, Eric Hazzer, Bill T. Jones, Grace Jones, LA II, Madonna, Robert Mapplethorpe gibi dönemin sanatçıları, sanatçıları, yazarları, grafiti yazarları ve müzik ve moda ikonlarıyla işbirliği içinde oluşturulan projeler de sunuluyor. Burroughs, Fab 5 Freddy, Futura, Courtney Harmel, Eric Haze, Jenny Holzer, Bill T. Jones, Grace Jones, LA II, Madonna, Robert Mapplethorpe, Malcolm McLaren, Yoko Ono, Kenny Scharf, John Sex, Stephen Shore, Tseng Kwong Chi, Vivienne Westwood ve çok daha fazlası sergide yer alıyor.
 
 
Andy Warhol, “Crosses”, 1981-82
 
"Andy Warhol & Keith Haring. Party of Life" sergisi, Brandhorst Müzesi'nin kapsamlı koleksiyonundan çok sayıda eserin yanı sıra kurumsal ve özel koleksiyonlardan önemli parçalar da sunuyor. Sergi, ünlü eserlerin yanı sıra film ve fotoğraflara, arşiv malzemelerine, posterlere, gündelik nesnelere de odaklanıyor. 120'den fazla eserle Avrupa'nın en büyük Warhol koleksiyonuna ve Haring'in giderek büyüyen eser koleksiyonuna ev sahipliği yapan Museum Brandhorst'taki sergi, böylece her iki sanatçıya dair yeni perspektifler açıyor.
 
Sergi 28 Haziran’dan itibaren 26 Ocak 2025’e kadar Münih’teki Brandhorst Müzesi’nde izlenebilir.