Türk resminin en özel alanı
29 Aralık 2021 - 09:12Seray Şahinler
Türk resmi öyle zengin bir hazine ki “rengi” hiç solmuyor! Dünyanın birçok köşesinde varolan binlerce eser bizimle göz göze gelmeyi bekliyor. Müze, galeri ve sanat kurumlarının koleksiyonunda çok sayıda kıymetli eser var. Fakat bu işin sacayağını oluşturan diğer kanat koleksiyonerler. Öner Kocabeyoğlu da onlardan biri. Kocabeyoğlu’nun 1.500’ü aşkın tablodan oluşan koleksiyonundan seçki 10 yıl aradan sonra yeniden sanatseverlerle buluşuyor.
Kadıköy’ün yeni sanat merkezlerinden Alan Kadıköy’de ziyarete açılan “XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021” sergisinin ilki Ferit Edgü küratörlüğünde, 2011’de Santral İstanbul’da gerçekleşmişti. 10 yıl sonra düzenlenen devam niteliğindeki bu sergi, Metin Deniz tarafından hazırlandı. Türk resminin “ustalarını” buluşturan 182 eserin sergilendiği Alan’da kimler yok ki?
Paris Ekolü
1945-1960’ı kapsayan ve “Paris Ekolü” olarak anılan dönemde Paris'te yaşayan Türk ressamlar, önemli role sahip. Sergi bu “yere” parmak basarak modern sanat tarihine iz bırakmış sanatçılara yeniden bakıyor.
Abidin Dino, Adnan Çoker, Albert Bitran, Ara Güler, Avni Arbaş, Burhan Doğançay, Fahrelnissa Zeid, Ferruh Başağa, Fikret Muallâ, Hakkı Anlı, Komet, Mehmet Güleryüz, Mübin Orhon, Nejat Melih Devrim, Ömer Uluç, Selim Turan ve Yüksel Arslan gibi büyük ustalarının resimlerine rastlıyoruz sergide. Fikret Mualla’nın sokaklarında gezerken, Selim Turan’ın portrelerini izlerken Ferruh Başağa’nın soyut çalışmalarına, Yüksel Arslan’ın “vurucu” tablolarına bakarken hem zamanda yolculuk yapıyor hem Türk resminin belleğine ve geçtiği “duraklara” konuk oluyoruz. Sanatçıların kavramsal yaklaşımları, yaşadıkları dönemin sosyopolitik ve kültürel atmosferi yansıyor tablolara. Abidin Dino’nun çizgilerindeki öğrenci eylemleri, Yüksel Arslan’ın politik atıfları hayli “vurucu.”
Her şey bir tabloyla başladı
Öner Kocabeyoğlu’nun hikâyesi Selim Turan’la başlıyor. 19 yıl önce müzayededen satın aldığı bir Selim Turan tablosu koleksiyonerliğin ilk adımı olmuş. Kocabeyoğlu, ağırlıklı olarak Paris Ekolü ile ilgilenmiş ve bu dönemden eserleri heybesine katmış. 2009’da Fahrelnissa Zeid’in 1940’lı yıllarda ikinci katında ilk sergisini açtığı Ralli Apartmanı’nda Papko Art Collection’ı açan Kocabeyoğlu, 100’den fazla sanatçının 1500’ü aşkın eserinin yer aldığı koleksiyonunu meraklılarıyla paylaşıyor. Koleksiyon, 1960 sonrası çağdaş sanatı, yeni kuşak genç sanatçılar ve dünya çapında önemli yabancı çağdaş sanatçılara ait yapıtlarla büyümeye devam ediyor.
Sanata yeni rota
Kadıköy’ün yeni sanat merkezlerinden olan Alan Kadıköy, tiyatro ve sergi alanıyla sanat dünyasını hareketlendirecek. Türkiye ve dünyadaki çağdaş tiyatronun sahnelenme biçimlerinden esinlenerek projelendirilen mekân, sahne tasarımıyla takdire şayan. Seyir yeri ve sahne arasındaki ayrımların bir yana bırakıldığı ‘meydan sahne’ tasarımıyla, 360 derecelik bir izleme alanı yaratan salon, oyunun niteliğine göre klasik sahne, orta sahne, meydan sahne, arena sahne veya forum düzenlerinde kullanılabiliyor. Alan Kadıköy tiyatro sahnesinin yanı sıra 650 metrekare genişliğindeki galeri mekânı ile Anadolu yakasının en büyük sergileme alanını halka sunuyor.