Tarihi mekânı çağdaş sanat eserine dönüştürdü
10 Ağustos 2021 - 07:08Çağdaş Ertuna
Farklı şehirlere optik illüzyona dayalı eserleriyle imza atıyor Fransız sanatçı JR. Son çalışmasını Roma’da Fransız Büyükelçiliği’nin bulunduğu Palazzo Franese’nin dış cephesine yerleştirdi.
Rönesans mimarı Antonio da Sangallo imzasını taşıyan binanın giriş kısmındaki ‘Vanishing Point’ adlı eser, göz yanılmasıyla yapının iç kısmını yansıtıyor.
Eseri “Saray herkese açık değil, görülemeyen odalar ve alanlar var. Bu, binayı açmanın bir yoludur. Artık var olmayan orijinal freskleri ve kemerleri ortaya çıkarıyor” diye özetliyor JR.
Böylece tarihi bir mekânı çağdaş kamusal bir sanat eserine dönüştürüyor.
JR, bu yaz Eyfel Kulesi’nin altında dev bir kanyon varmış gibi gösteren eseriyle de gündemdeydi.
Daha önce de göz yanılsaması tekniğini Floransa’da kullanan JR’ın Eyfel Kulesi’nin karşısına yaptığı eserin içine girenler kayalık bir uçurumdaymış gibi görünüyordu.
Hatırlayacaksınız, tam 6 yıl önce JR İstanbul’a gelmiş, helikopter turu yaparak çalışacağı alanları belirlemişti.
Daha sonra ise Balat’taki yıkık dökük binalardan mucizeler yarattı.
Sadece eserleriyle şehri güzelleştirmekle de kalmadı, yüz binlerce takipçisiyle Instagram’da bu eserleri ve tabii bin bir İstanbul manzarasını da paylaştı.
Sokak sanatıyla az çok ilgili olanlar ‘The Inside Out’ projesiyle TED (Yaymaya Değer Fikirler) Ödülü’ne layık görülen JR’ın meşhur ‘Wrinkles of the city’ (Şehrin kırışıklıkları) projesini biliyor zaten.
Şanghay’dan Havana’ya özel bir tarihe sahip şehirlerin dahil edildiği dünya çapında bir sanat projesi bu.
Amaç, o şehirlerde yaşayan yaşlı halkın portre fotoğraflarını, dev ölçeklerde kamu alanlarına taşıyarak, yaşlanma sürecini ve bu sürecin hem insanların hem de şehrin kimlik anlayışını nasıl etkilediğini samimi ve etkili bir şekilde anlatmak.
Tam da Instagram’da herkesin JR fotoğrafları paylaşmaya başladığı, hatta JR’a şehri güzelleştirdiği için teşekkür mesajları yağdırdığı sırada ise haber gelmişti, vandalizm kurbanı oldu diye.
Kaç saatlik çalışmanın üstüne gelişigüzel kırmızı boya atılmıştı, başka bir eseri ise tamamen parçalanmıştı.
Kimin ya da kimlerin yaptığı belli değildi.
Başka yerlerde tanınmış sokak sanatçılarının eserlerinin başına böyle şeyler pek gelmiyor tabii.
Herkes emeğe saygılı davranıyor, güzellikleri koruyor.
Oysa biz dünyanın sayılı tarihi miraslarının duvarlarına isimleri kalplerle kazıyabiliyoruz.
Daha 2-3 gün önce yapılmış esere müdahaleye gelene kadar, neler var daha iyi korunması gereken...
Ali Kabaş sergisi Ayvalık’ta
iyi işlere imza atıp geri planda kalmayı tercih eden bir fotoğraf sanatçısı Ali Kabaş.
Daha önce Nişantaşı Işık Lisesi’nin galerisinde Ali Kabaş’ın Yabani / Untamed adlı fotoğraf sergisini gezme şansımız olmuştu.
Bugün ise Ali Kabaş’ın ‘Yabani/Untamed’ sergisi Sabiha Kurtulmuş küratörlüğünde, 49. yılını kutlayan Milliyet Sanat’ın ev sahipliğinde Ayvalık Ayazması’nda açılıyor.
Ali Kabaş’ın çevre değişikliğine ve doğaya verilen zarara dikkat çektiği sergide sanatçının Türkiye’nin Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz sahillerinde, insan müdahalesi olmayan doğal alanları paramotoruyla uçarak fotoğrafladığı kareler yer alıyor.
“Bu sergi fikri oluştuğu zaman Türkiye’de son günlerde yaşadığımız birçok felaket yaşanmamıştı ama geliyorum diyordu. İnsanoğlu dünyaya verdiği zararı önümüzdeki dönemde aynı hızla devam ettirirse çocuklarımıza torunlarımıza gerçekten yaşayacak bir dünya bırakamayacağız. Bence bu serginin sözü, Doğaya rağmen değil doğa ile birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz…” diyor Ali Kabaş.
Sergi 15 Ağustos’a kadar Ayvalık Ayazması’nda görülebilir.