Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Tarihi hamamların satışı ne anlama geliyor?

Tarihi hamamların satışı ne anlama geliyor?

Tarihi hamamların satışı ne anlama geliyor?21 Temmuz 2022 - 09:07
Son dönemde satılık ilanlarıyla gündeme gelen tarihi hamamların akıbetini sanat tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz ile konuştuk: “Osmanlı uzun süre kiraya verdiği için zamanla takibi yapılamamış ve hamamların mülkiyeti şahıslara geçmiş. Satıştan sonra iyi değerlendirilen hamamlar var. Bu satışlar hamam kültürümüzü canlandırabilir”

Seray ŞAHİNLER/ İSTANBUL

 

 

İstanbul’un tarihi hamamları son dönemde “sahibinden satılık” ilanlarıyla gündemde. Geçtiğimiz mayıs ayında Mimar Sinan’ın inşa ettiği 440 yıllık Ayakapı Hamamı satışa çıktı. 1582 yılında III. Murad’ın annesi Nurbanu Sultan tarafından Cibali’de yaşayan Museviler için Mimar Sinan’a yaptırılan hamam için mülkiyeti 65 yıldır elinde olan Yıldırım ailesi tam 33 milyon TL istedi.

Edirne’deki II. Murad döneminde 1422’de yapılan Mezit Bey Hamamı 150 milyon, aynı dönemlerde yapılan Tahtakale Hamamı da 16 milyon liradan satışa sunuldu. Hamam satışları İstanbul için yeni değil. Geçtiğimiz yıllarda yine Mimar Sinan imzalı Kapıağası Yakup Ağa Hamamı, Kanuni döneminde Has Odabaşı Behruz Ağa tarafından yaptırılan Horhor Hamamı satışa çıkmıştı. Peki tarihi eser niteliğindeki bu hamamların satışı ne anlama geliyor? Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Hayri Fehmi Yılmaz ile hamamların akıbetini konuştuk.

 

Son zamanlarda tarihi hamamlar bir bir satışa çıkıyor. Bu mümkün mü? Ne ifade ediyor bu hamamların satışa çıkması?

 

Bizim gibi çok eski ve köklü şehirlerde doğal bir durum bu. Kültür Varlıkları’nın sahibi bakanlıklardır, devlettir. Ama şüphesiz ki bazı kültür varlıkları şahsa ait olabiliyor. Sayıları az buz değildir. Tapulu kilisesi olan çok kişi var mesela. Geçtiğimiz günlerde bir Bizans kulesi satışa çıktı. Marmara ve Haliç surlarının bir kısmı tescillidir ama kuleler genelde şahıstır. Ayakapı’da bir Bizans kulesi Petshop olarak hizmet vermekte. Oto tamircisi olan yerler de var... Bazı kültür varlıkları zaman içinde satılmış. Bu Türkiye için çok normal. Arkeolojik miras ise bambaşka bir konudur; mesela tarlanızda bir höyük olabilir…

 

Satışların özellikle hamamlar üzerinden gerçekleşmesi ne anlama geliyor peki?

 

Osmanlı, vakıf hamamlarını uzun süreli kiraya veriyordu. Bazen 50,70 ya da 100 yıllığına kiraya verdikleri oluyordu. Böylece iki nesil geçiyordu. Sonrasında da bir şekilde takibi yapılamıyor, ya kayıtlar gidiyor ya evraklar kayboluyor. Osmanlı’nın son döneminden itibaren devletin resmi kadastrolar geçirmeye başladığı süreçte hamamların çoğu şahıs malı hâline geldi. Bugün, hamamların çoğu şahıstır. O yüzden 16. ve 17. YY hamamların ve Osmanlı’nın önde gelen isimlerinin sahibi olduğu diğer hamamların satıldığını gördük. Yedikule’de Evhaddin Hamamı satıldı, Ayakapı satışta. Birçok başka hamam da satılıyor. Yapacak bir şey yok.

 

Satıldıktan sonraki süreç nasıl işliyor?

 

Bizde güzel örnekleri konuşmak çok hoşa gitmiyor açıkçası ama birkaç hamamda bu satışların çok faydalı olduğunu gördük. Tophane’deki Kılıç Ali Paşa Hamamı, Zeyrek’teki Çinili Hamam, yine Cibali yakınlarındaki Küçük Mustafa Paşa Hamamı çok güzel örneklerdir. Çok başarılı restorasyonlar geçirdiler. Şahıstırlar ama çok güzel kullanıyorlar.

 

Atıl hâlde, harap olacağına satışlarla birlikte yeniden hayat buluyorlar diyebilir miyiz?

 

Tabii ki aslına riayet etmek koşuluyla… Evet, iyi değerlendirilince güzel de oluyor. Küçük Mustafa Paşa Hamamı bir sergi salonu olarak kullanılıyor mesela. Tophane Kılıç Ali Paşa Hamamı da hamam kültürü konusunda çok özel bir merkeze dönüştü. Zeyrek’teki Çinili Hamam için de büyük mücadele verildi. Çok güzel restorasyon yapıldı. Hem bir hamam araştırmaları merkezi hem de yaşayan hamam olması planlanıyor. Ama tabii ki böyle bir kültür varlığına sahip olmak ona her şeyi yapma hakkını vermiyor. Şahıslar eski eserler kanunlarına tabi olarak işlem yapmak zorunda. Bu sıkı takip edilen bir konu ve mal sahipleri yanlış uygulamanın cezası olacağını biliyor. Ülkemizde kültür varlıklarına karşı bilinç artıyor. Bir kültür varlığını satmak için ne kadar eski olduğunu anlatmaya çalışıyorlar. Hakikaten para ediyor, saygı görüyor. Ben bunun büyük bir kazanım ve değişim olduğunu düşünüyorum.

 

Ayakapı’nın satışı gündeme geldi… Geçtiğimiz yıllarda satışa çıkmıştı sonra vazgeçildi. Şimdi tekrar 33 milyon liraya satışta. Orada durum nedir?

 

Ayakapı uzun süredir terk edilmiş durumdaydı. Hamam terk edildikten sonra uzun süre imalathane gibi kullanılmış. Dolayısıyla içinde ağır bir tahribat var. Özgünü 16. YY’dır. Yapı yerinde olsa da maalesef 16. YY’daki hamamdan geriye bezemesi, döşemesi gibi şeyler kalmadı. Çok güzel bir hamamdır. Havuzlu Hamam da denirmiş buraya. Üzerindeki satılık ilanı duruyor. Umarım yeni sahipleri içindeki niteliksiz ekleri kaldırarak burayı yeniden İstanbul’a kazandırabilir. Restorasyonları da çok büyük maliyet. Şahıs da olsa her türlü müdahaleye çok dikkat edilmeli. Roma’dan beri devam eden bir geleneğin Osmanlı tarafından modern dünyaya devrini sağlar hamamlar. Bu yönüyle ilginç yapılardır. Hamam fonksiyonlu yapılarımızın sayısını artırmalıyız. İstanbul’da doğup büyümüş ve bir kere bile hamama gitmeyen insanlar var. Belki bu geleneğimizi de canlandırmalıyız.

 

PODESTA MÜZE OLABİLİR

 

Son olarak geçtiğimiz hafta 1314 yılında yapılan İstanbul’daki Cenevizlilerin buluşma noktalarından olan Galata’daki Podesta Sarayı 7 milyon dolara satışa çıktı. Buranın önemi nedir? Podesta için ne yapılmalı?

 

Podesta’yı Türkiye’nin önde gelen aileleri ya da yerel yönetimlerimiz satın alabilir. Eski fonksiyonuna dönüştürüp çalıştırabilir. Ben her kültür varlığının mümkün olduğu kadar inşa edildiği amaç için kullanılmasını doğru buluyorum. İsterim ki Podesta Sarayı yerel yönetimler tarafından alınıp müze yapılsın. Çünkü Galata’da yer alan ve Cenova kolonisini hatırlatan bir yapıdır burası. İtalya’yla, Cenova’yla ilişkimizin ilginç bir hatırası. Ve buraya dair çok zengin arkeolojik buluntu var elimizde. Hepsi İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde. Onları Podesta’da sergilemek güzel olurdu.