Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Tarihi hamamda farklı bir deneyim

Tarihi hamamda farklı bir deneyim

Tarihi hamamda farklı bir deneyim03 Ekim 2022 - 10:10
İstanbul’un tarihi mekânlarından The Çinili Hamam kapılarını geçici olarak ilk kez 17. İstanbul Bienali’nde sanatseverlere açıyor. Osmanlı hamam mimarisinin en önemli örneklerinden birisi olarak 1540’lı yıllarda, Kaputan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan The Çinili Hamam, önümüzdeki sene gerçekleşmesi planlanan büyük açılışından ve hamam olarak kullanımından önce yapıyı deneyimlemek isteyenler için benzersiz bir fırsat sunuyor.
İstanbul Bienali kapsamında sergilenecek eserler, mekânın mimari akustik özellikleri göz önünde bulundurularak belirlendi. The Çinili Hamam’da ücretsiz görülebilecek seçkide yer alacak sanatçılardan Taloi Havi’nin “Answer to the Call (2021)” eserinde ziyaretçileri Buka Adası’ndan okyanus yolculuğu ilahileri, oşinografik araştırma gemisi R/V Falkor’da alınan sonar haritalamanın hidrofon kayıtları ve Bougainville müzisyeni Ben Hakalitz’in enstrümantal bir parçasından oluşan çok kanallı ses kompozisyonu çalışmasının yeniden ölçeklendirilmiş yerleştirmesi karşılayacak. Havini’nin disiplinler arası pratiği, sanatçının Okyanusya bölgesindeki kişisel deneyimlerini yansıtıyor.
 
Renato Leotta’nın “Posidonia–Concertino Per Il” Mare isimli multimedya eseri ise sanatçının uzun zamandır araştırdığı, Akdeniz’e endemik bir su bitkisi olan deniz eriştesinden (Posidonia oceanica) ilhamla ürettiği bir ses ve karışık malzeme yerleştirmesiyle bir konserden oluşuyor. 
 
Sanatçının çeşitli sualtı bölgelerinden topladığı yaprak numunelerinden bir kütüphaneden yola çıkan çok kanallı, çok enstrümanlı yerleştirme, ekosistemin sağlık durumunun canlı bir göstergesi sayılan bu bitkinin notaya dökülmüş kayıtlarına dayalı bir besteyle arşiv malzemelerini bir araya getiriyor. Bu bitki, denizin ve yaşadığımız dönemin yeni bir görünümünü çıkartmak için hayat dolu bir alt metin sağlıyor. Besteci Federico Bisozzi ve mimar Giuseppe Ricupero ile birlikte bienal için özel olarak üretilen üç bölümlü bir konser de bu kapsamda canlı olarak icra ediliyor.