Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Süpürgenin rotası dayanışma

Süpürgenin rotası dayanışma

Süpürgenin rotası dayanışma22 Mayıs 2022 - 09:05
25. Uçan Süpürge Film Festivali, sinemaseverleri 26 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında kadın sinemacıların 60’ı aşkın filmiyle buluşturuyor.

Müjde Işıl

 

Bu sene çeyrek asrı tamamlayan Uçan Süpürge Film Festivali, “Kadınların Mirası” temasıyla 25. kez havalanıp 10 gün boyunca Endonezya’dan Hindistan’a, Costa Rica’dan Arjantin’e, Birleşik Krallık’tan Vietnam’a geniş bir coğrafyadan gelen kadın yönetmelerin yeni filmlerini izleyicilerle buluşturuyor. Gösterimler, Büyülü Fener Kızılay Sineması ve Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılıyor.

Program Direktörü Nil Kural, “Pandeminin sekte vurduğu sinemada, film izlemenin benzersiz deneyimini yeniden canlandırıp ve sinemacılar ile izleyicileri ortak bir diyaloğa davet edecek zemini sunmayı planlıyoruz. Bu diyaloğun dayanışma ruhunu teşvik edeceğini düşünüyoruz” diyerek festivalin bu yılki yol haritasını çizdi.

FIPRESCI ödüllü “Her Biri Ayrı Renk” yarışmasında yaratıcı sinema dilleriyle öne çıkan filmler yer alıyor. Türkiye’den Ceylan Özgün Özçelik’in kendilerine şiddet uygulayan eşlerini öz savunma olarak öldürdükleri için hapiste olan kadınlara ses verdiği belgeseli “Cadı Üçlemesi 15+” bu bölümde gösteriliyor. Romanyalı ünlü animasyon yönetmeni Anca Damian’ın Robinson Crusoe efsanesi üzerine müzikal bir fabl sunan yeni filmi “Ada”, Türkiye prömiyerini Uçan Süpürge’de yapacak.

 

Maviye gerek yok!

 

“Pembesiz Mavisiz” seçkisinde kuir sinemanın örnekleri izleyiciyi bekliyor. Fransa’dan genç bir kadının duygularının peşinde gittiği “Anais’in Aşkları”, Türkiye’den Kader Gülşen ve Zekiye Kaçak’ın imzasını taşıyan “Bu Ben Değilim”, bu bölümde yer alan filmlerden… “Olay Yeri: Aile Bölümü”nde aileyi merkeze alan filmler gösteriliyor. Carla Simón’a 2022 Berlin Film Festivali’nden Altın Ayı kazandıran “Alcarràs”, Claire Denis’nin yeni filmi “Bıçağın İki Yüzü”, Romanya’dan sert bir aile hikâyesi sunan “Mavi Ay”, izleyiciyle buluşacak.

İsmini Nobel ödüllü Belaruslu yazar ve araştırmacı gazeteci Svetlana Aleksiyeviç’in sözlü tarih anlatısından alan “Kadın Yok Savaşın Yüzünde” seçkisinde barışı inşa eden kadınlara dair filmler bir arada. Türkiye’den Didem Pekün’ün Bosna Savaşı sırasındaki Birleşmiş Milletler görüşmelerini aktardığı “Disturbed Earth” ve Suriye’den Ukrayna’ya gelip savaştan kaçamayan bir mülteciyi merkeze aldığı Ukrayna yapımı “Bu Yağmur Hiç Dinlemeyecek”, bu seçkinin filmleri arasında yer alıyor.

Zengin programlı seçkiler Türkçe ismini Marguerite Duras’nın “Yıkmak Diyor Kadın”ından, İngilizce ismini ise Fiona Apple’ın son albümü “Fetch the Bolt Cutters”tan alan bölümde geleneğe, kadınları hapseden sisteme karşı bir çıkış yolu arayan filmler izleyiciyle buluşacak. 2021 San Sebastian Film Festivali’den En İyi Yönetmen Ödülü ile dönen “Cennet Gibi”, bol ödüllü özgürleşme öyküsü “Clara Sola” ve 2022 Berlin Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanan “Değerli Taşlar” bu bölümde izleyiciyle buluşacak.

“Küçük Kadınlar Bölümü”, büyüme hikâyelerini bir araya getiriyor ve bir kız çocuğu olmanın zorluklarına dair tanıdık hissiyatta ortaklaşıyor. Vietnam’dan çocuk yaşta evlenmeye zorlanan kız çocuklarını merkeze alan belgesel “Sisin Çocukları”, Endonezya’dan benzer bir konuya odaklanan kurmaca film “Yuni”, Ukraynalı yönetmen Kateryna Gornostai’nin ilk filmi olan ve kendini keşfetmek için gereken sabır üzerine derin, kişisel bir hikâye sunan “Dursun Dünya”, akran zorbalığını anlatan ve Belçika’nın Oscar adayı olan “Oyun Alanı”, bu bölümde yer alıyor.

“Ayak Basılmamış Yollar” seçkisinde ise tiyatrodan sinemaya ve edebiyata, kadınların yaratım sürecine odaklanan filmler bir araya geliyor ve hem zor hem ilham veren bir izlek oluşturuyor. Joanna Hogg’un otobiyografik ve modern klasikler olarak nitelendirilen filmleri “Hatıra” ve devamı niteliğinde “Hatıra: Bölüm II”, peş peşe gösterimlerle izleyiciyle bu bölümde buluşuyor.

“Perdeyi Sahipleniyoruz”, kadın filmlerinin temsil edilmeyenlerin sesinde buluştuğunu gösteriyor. Elif Nazlı Durlu’nun orta üst sınıf, çalışan bir kadının hayatına odaklandığı, ödüllü “Zuhal” de bu seçkide Türkiye’den yer alan film. Festivalin Türkiye seçkisinde Esra Yıldız’ın “Vatansız” adlı belgeseli, 2021 Antalya Film Festivali’nden En İyi Kısa Film Ödülü kazanan “Siz Biraz Uzak Kaldınız” da gösteriliyor.