Milliyet Sanat

Sergi

Sergi07 Mayıs 2023 - 12:05
Bahara ‘kültür buketi’... Sarkis’ten sonsuz bellek ikramı… Umuda ve dirence dair... Günümüz Sanatçıları Yarışması’na başvurular başladı…
Bahara ‘kültür buketi’
 
İstanbul Modern’deki Piano ve Cemal Emden sergilerinin yanı sıra müzenin koleksiyonundan kapsamlı bir seçki sunan “Yüzen Adalar” sergisinde, Türkiye ve dünyadan 110 sanatçı ile iki sanatçı ikilisine ait 280’den fazla yapıt izleniyor. İM Fotoğraf Galerisi ise açılışını Nuri Bilge Ceylan’ın “Başka Bir Yerde” adlı fotoğraf sergisiyle yapıyor. Sanatçının Türkiye’nin yanı sıra Hindistan, Gürcistan, Çin, Fas ve Rusya gibi dünyanın farklı coğrafyalarında çektiği 22 büyük portreden oluşan serginin sponsorluğunu Burgan Bank üstleniyor. Yine kadın sanatçıların üretimlerini desteklemek amacıyla 2016’da kurulan İM Kadın Sanatçılar Fonu aracılığıyla müze koleksiyonuna dahil edilen yeni yapıtlar da “Hep Buradayız” adlı sergide ilk kez bir araya getiriliyor. 
 
 
Sarkis’ten sonsuz bellek ikramı
 
Usta sanatçı Sarkis’in, üretiminde geniş bir takvimi kapsayan “Sonsuz” adlı yeni kişisel sergisi, Arter’in ikinci katında izlenime açıldı. Etkinlik, açılışı için Paris’ten gelerek izleyici ve eleştirmenlerin sorularına titizlikle yanıtlar veren 1938 doğumlu sanatçının Arter Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtlarını da yeni bir mekânsal kurgu ile Emre Baykal küratörlüğünde buluşturdu. Sergi, sanatçının 1980’li yıllara tarihlenen yapıtlarından başlayıp 2015 Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’na özgü “Respiro” isimli yerleştirmesinin Arter Koleksiyonu’na bağışladığı neon ve aynalarını kapsıyor. Sarkis özelinde, farklı zaman ve mekânlara dair ışık, renk ve müzik gibi unsurlarla çıkılan gerçeküstü, akustik, mimari ve arşivsel bir yolculuk vadeden “Sonsuz”, sanatçının yapıtlarını her sergilendiğinde değişim ve yorumlamalara açık tutuyor olmasına özellikle referans veriyor. Sarkis, sergide, “Respiro”nun yanı sıra İstanbul İkonaları (1986–2023), Elle Danse (1990), Transflammation (1996–2001), Karışık Retrospektif (2001) ve (Arılara) Çağrı I (2013) adlı işlerini birbiriyle buluşturuyor. 
 
 
Umuda ve dirence dair...
 
Sevinç Çiftci’nin “Aynı Elma, Yeni Dünya” isimli kişisel sergisi Galeri Diani’de 6 Mayıs’ta açıldı. Projelerinde birey-zaman-toplum ilişkilerine dair temalara öncelik veren figüratif resmin önemli isimlerinden Çiftci bu sergisinde ‘bireyin kendini onarma’ süreçlerine odaklanıyor. Ressam kimi resimlerinde erile ait kırılganlığı öne çıkarırken gözü kapalı otoportrelerinde ise düzenin tümden reddine dayalı bir arzuyu gözler önüne seriyor, umut ve dirence ilişkin metaforları kullanıyor. Sergi 27 Mayıs’a kadar açık kalacak. 
 
 
Günümüz Sanatçıları Yarışması’na başvurular başladı
 
Çağdaş sanat alanındaki gelişmeleri teşvik etmek ve genç sanatçılara destek olmak amacıyla Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ve 30 yıldır Türkiye’nin sanat ekosistemini kapsayan Akbank Sanat iş birliğiyle düzenlenen Akbank 41. Günümüz Sanatçıları Ödülü Yarışması’na başvurular başladı. 21 Haziran 2023 tarihine kadar www.akbanksanat.com internet adresi üzerinden 40 yaş altındaki tüm T.C. vatandaşlarının katılımına açık olan yarışmaya adaylar; resim, heykel, fotoğraf, video, performans, seramik, cam, baskı, grafik tasarım, yerleştirme, işitsel sanat ve yeni medya gibi çağdaş sanatın tüm ifade biçimlerini içeren eserleriyle katılabilecekler. Yarışmanın jüri koltuğunda bu yıl koleksiyoner Hakan Çarmıklı, sanatçı Cevdet Erek, Resim ve Heykel Müzeleri Derneği Başkan Yardımcısı Gönül Nuhoğlu ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı ve serginin küratörlüğünü de üstlenen sanatçı ve yazar Ferhat Özgür yer alıyor.