Sanat ve zanaat ‘diyaloğu’
17 Ekim 2022 - 10:10Farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinlerarası etkileşime zemin yaratmak amacıyla kurulan konuk sanatçı programı Gate 27 uzun yıllardır unutulmuş ya da belki de görmezden gelinmiş bir “diyaloğu” yeniden hatırlatıyor.
Seray Şahinler- Sürdürülebirliğin sadece inovatif projelerle değil aynı zamanda geçmiş ve gelenekle kurulan bağla da sağlanabileceğine dikkat çeken Gate27, “Yaratıcı Zanaat Projesi”ni hayata geçirdi.
Sürecin bir parçası
Melisa Tapan ve Beral Madra öncülüğünde hayat bulan projenin ilk misafir sanatçısı ise Pakistanlı Mahzaib Baloch oldu. Bilal Yılmaz ve Lydia Chatziiakovou’nun küratörlüğünde gerçekleşen programda Baloch, İstanbul’da kaldığı iki ay boyunca zanaatkârların iş birliğiyle “Ro-Thog” adlı esere imza attı.
Pakistanlı sanatçı Mahzaib Baloch’un İstanbul’da ürettiği eseri.
Sanatçı iki ay boyunca sanat pratiğini İstanbul’un en deneyimli kakma ustalarından Thomas Usta’nın sanatıyla birleştirdi. Bu iş birliğinin meyvesi olan ve Gate27’de sergilenen “Ro-Thog”, Thomas Usta tarafından oyulmuş ve daha sonra Baloch’un eseri bir patina elde etmek için yapay olarak manipüle ettiği bakır levhadan oluşuyor. Eserde geleneksel Ortadoğu halılarında görülen hayat ağacı deseninden esinlenildiği gözlemleniyor. Birbirine bağlı anlamlar, bilgiler ve etkileşimler eşliğinde farklı zamanları, yerleri, gelenekleri ve nesilleri kapsayan bir eser bu. “Yaratıcı Zanaatkar İş birliği” yapay zekânın sanata yön vermeye başladığı bir süreçte hem insan emeğinin hem geleneğin önemine işaret etmesi açısından daha da anlamlı. Geleneğe ve zanaate romantik bir yerden bakmak yerine onu sürecin bir parçası olarak konumlandırıyor. Proje önümüzdeki yıl da yeni sanatçıların katılımıyla devam edecek.