Sanat tarihçilerinden pazarcı olur mu?
07 Kasım 2014 - 10:11Sanat tarihçileri ve arkeologların istihdam sorununa karşın Kültür Sanat Emekçileri Derneği, 9 Kasım'da bir açlık grevi düzenleyeceklerini duyurdu. Dernek genel başkanı Hızır İnan, "Amacımız bu alandaki ilgisizliğe, duyarsızlığa dikkat çekerek farkındalık yaratmak," diyor
FİSUN YALÇINKAYA
Türkiye'de çok sayıda sanat tarihçisi ve arkeolog, istihdam edilemedikleri için pazarcılıktan tutun da garsonluğa kadar pek çok farklı meslek kollarında çalışıyor. Yıllardır süren bu durum bu yıl beklenen istihdamların gerçekleşmemesiyle Kültür Sanat Emekçileri Derneği'ni seslerini duyurmaya yöneltti. Kültür sanat politikaları ile meslek mensuplarının istihdam sorunları ve özlük haklarına dikkati çekmek isteyen kültür sanat emekçileri, 9 Kasım'da Ankara, Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı'nda açlık grevine çıkacaklarını duyurdu. Kültür Sanat Emekçileri Derneği'nin düzenlemeyi planladığı eylem hakkında dün bir basın açıklaması yapıldı ve gereken istihdamın kasımda yapılacağına dair kendilerine söz verildiği ancak yerine getirilmeyen sözler sonucunda açlık grevine başvurmaya karar verdikleri açıklandı. Derneğin başkanı Hızır İnan, Milliyet'e yaptığı açıklamada, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Personel Dairesi Başkanı ile 16.05.2014 tarihinde meslektaşlarımızın atamaları hakkında yapılan görüşmede dernek başkan yardımcımız Binnur Çelebi’ye KPSS 2014 Kasım atamalarında kadro ihdası ile en az 50 arkeolog atayacaklarına dair söz verilmiştir. Ancak daha sonra 15.10.2014 tarihindeki ikinci ziyarette bu kadroları ancak KPSS 2015 Haziran atamalarında kullanacaklarını, ellerinde kadro olmadığı için KPSS 2014 Kasım atamalarında hiçbir bölüm için talepte bulunmadıklarını bildirerek daha önce verilen sözlerini yerine getiremeyeceklerini ifade etmişlerdir. Maliye Bakanlığı'nın kurumlar arasında personel alımında adil davranmaması ve Kültür ve Turizm Bakanlığının bu konuya kayıtsız kalması ve KPSS 2014 Haziran ayında dokuz arkeolog ve dört sanat tarihçi dışında ne kadrolu ne de sözleşmeli personel alımına gidilmemesi üzerine bu açlık grevi kararı alınmıştır," dedi.
Yıllardır ihmal ediliyor
İnan ayrıca, açlık grevinin, derneğin yönetim kurulundan Binnur Çelebi, Ayşe İpekçi, Taner Aşık, Merve Ulu ile arkeoloji ve sanat tarihi mezun ve öğrencilerinin ve bazı milletvekillerinin ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilmesinin planlandığını belirtti. Sanat tarihçileri ve arkeologların hangi mesleklerde çalışabildiğini sorduğumuzda ise, "Büyük çoğunluk Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde istihdam ediliyor. Diğer kurumlarda bu sayı bir ile 10 kişi arasında kalıyor. Bu nedenle binlerce mezunumuz kendi meslek alanında iş imkânı bulamadığından garsonluk, pazarcılık, taksicilik, tezgâhtarlık gibi mesleklere mecburen yönelmek zorunda kalıyor," dedi.
Hızır İnan eylemlerinin dikkat çekme amacı taşıdığını da belirtti: "Böylesi tarihi zenginliği olan ülkemizde bu alana yönelik yatırımlar neredeyse 50-60 yıldır ihmal edilen bir husus. Arkeolog ve sanat tarihçi istihdamına yönelik açlık grevindeki amacımız mutlak bir çözüme ulaşmak değil bu alandaki ilgisizliğe, duyarsızlığa dikkat çekerek farkındalık yaratmak. Bu eylem aslında Türkiye’de bir ilk olmakla beraber belki de dünyada da bir ilk olma özelliği açısından da önem taşıyor. Ülkemizde hemen hemen bütün meslek dallarında işsizlik söz konusu. Ancak bu meslek alanında olan son derece vahim bir hale geldi."
Etiketler: Fisun Yalçınkaya hızır inan kültür sanat emekçileri derneği binnur çelebi ayşe ipekçi taner aşık merve ulu sanat tarihçileri arkeolog Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Bakanlığı istihdam açlık grevi