Rodin ile yontulmuş drama
14 Mayıs 2021 - 02:05İngiltere'nin başkenti Londra'daki Tate Modern, 18 Mayıs'ta Fransız heykeltıraş François-Auguste Rodin'in çalışmalarında alçının önemine odaklanan ilk sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Tate Modern'in basın bültenine göre 20. yüzyılın başında eserlerini üreten Rodin, modern çağın karmaşıklıklarını ve belirsizliklerini yansıtan bir insan vücudu görüntüsünü yaratmak için klasik heykelin kurallarını çiğeneyen bir isim. "The EY Exhibition: The Making Of Rodin" isimli sergi ise sanatçının çalışmalarında alçının önemine odaklanan ilk çalışma. Sergi, en çok bronz ve mermer heykelleriyle tanınan Rodin'in kil ve alçı gibi esnek malzemelerle hareketi, ışığı ve hacmi yakalayan bir modelle çalıştığı eserlerini görebilme imkânı sunacak. Ayrıca sergide Rodin Müzesi'nden ödünç alınmış ve birçoğu daha önce Fransa dışında gösterilmemiş 200'den fazla eser yer alacak.
Sanatçının atölyesinde dolaşma hissi
Küratörlüğünü Nabila Abdel Nabi ve Chloé Ariot'un üstlendiği "The EY Exhibition: The Making Of Rodin" sergisi, Rodin'in alçı kullanımına derinlemesine odaklanıyor ve sanatçının 1900'de Pavillon de L'Alma'da kendi düzenlediği sergisinden ilham alıyor. Artlyst adlı internet sitesine göre sergi aynı zamanda Pavillon de l’Alma'nın atmosferini de çağrıştırarak izleyiciye, sanatçının stüdyosunun hayali atmosferini de sunuyor. Ayrıca Rodin'in Pavillon de l’Alma'daki alçı çalışmalarının yanında sergilemeyi seçtiği arşiv görüntüleri, sanatçının vücut formları üzerinde çalıştığı bir dizi suluboya çizimi de yer alacak. Rodin'in "Calais Burjuvaları", "Right hand of Pierre and Jacques de Wissant" ve "The Kiss" gibi bilinen heykelleri de sanatseverlere sunulacak. Bu eserlerle birlikte de izleyiciler, sanatçını alçı gövde parçaları stoğu, parçalanma, tekrarlama ve mevcut parçaları alışılmadık şekillerde birleştirme konusunda sürekli olarak nasıl deneyler yaptığını da deneyimleyecek. Evening Standard yazarı Melanie McDonagh sergideki eserler hakkında "Esas olarak çalıştığı kil ile igili olan şey onun dövülebilir olmasıdır. Bu yüzden mermer bronzun mükemmelliğinden ziyade akışkanlığı taşır. Kil modellerden yapılan alçı kalıplar genellikle toplanır ve kalıptaki dikişler temizlenir. Ancak burada devam eden işleri görüşüyorsunuz. İşin yapımını ve yeniden yapımını..." açıklamasında bulundu. Sergi, 21 Kasım 2021 tarihleri arasında görülebilecek.
Heykelin büyük ustası İstanbul'dan geçti
Sakıp Sabancı Müzesi, 12 Haziran 2006 tarihinde "Heykelin Büyük Ustası Rodin İstanbul’da" sergisine ev sahipliği yapmıştı. Sergide Rodin’in özel koleksiyonundan 20 antik heykel, 23 fotoğraf ve 58 desenin yer aldığı sergide sanatçının “Düşünen Adam”, “Öpüşme”, “Calais Burjuvaları”, “Yürüyen Adam”, “Victor Hugo Anıtı” ve “Cehennem Kapısı” heykelleri yer almıştı. Ayrıca sergide sanatçının yaşamı kronolojik bir biçimde fotoğraflar eşliğinde anlatılırken dönemin önemli olayları da izleyiciye sunulmuştu.