Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Radara takılanlar

Radara takılanlar

Radara takılanlar17 Temmuz 2022 - 09:07

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

 

Radarımda bu hafta Amerika, Baltimore çıkışlı Turnstile vardı. Şu anda turnesi devam eden grubun “Glow On” adlı 2021 albümüyle enerjik müzik ihtiyacımı karşıladım. 2010’dan bu yana aktif olan grup bu yıl NME tarafından en iyi live band seçildi. Hardcore’u popülerleştirmesi bakımından önemli Turnstile gibi iki dünyanın arasında duran gruplar. İngilizlerin “Best of both worlds” dediği, her iki dünyanın da en iyi yanlarını müziğinde taşıyan bir ekip. Hardcore ve melodik rock sevenleri memnun eder.

Radarıma takılan bir diğer ekip Skapova. Dört kişilik rock ekibinin “Ben Senden Vazgeçtim”i son dönem çıkan en iyi rock şarkılarından biri. Yeni şarkı “Neyse”yi dinleyince devamını da bekler oldum. Gitar sound’unu, kullandıkları riff’leri ve vokalleri dikkat çekici. Türkiye’nin gitar müziği geleneği 2020’lerde devam etmedi. Aksine mevcut gitar grupları da geçen 5-10 yılda popa, elektroniğe, bol synthe’li dans sound’larına ilgi gösterdi. Bunun en bariz örneği Adamlar’ın geçirdiği evrim. Yeni sound’ları ne müzikal açıdan onları daha yukarıya taşıdı ne de popülerlik kattı. Aksine hâlâ eski rock sound’lu şarkıları daha fazla dinleniyor.

Gitara, davula, basa ihtiyaç var. Müzik sahnesinde büyük bir boşluk var bu anlamda. Skapova gibi yeni grupların dolduracağını umduğum bir boşluk.

 

İki albüm haberi

 

“Stranger Things” kadar müzikle iç içe bir dizi daha yok herhâlde şu ara. Ana karakterlerden birini oynayan Joe Keery’nin “Change” adlı yeni şarkısı 22 Haziran’da yayınlandı. “Decide” adlı albüm eylülde gelecek. Bir diğer oyuncu, Keery’nin yakın rol arkadaşı Maya Hawke’un da albümü eylülde yayınlanacak. Keery Indie Pop sularında gezinirken Maya Hawke’un 2020 tarihli “Blush” adlı albümünden folka yönelmiş olduğunu biliyoruz. Hawke geçen hafta NME’ye verdiği röportajda oynadığı hiçbir rol için deneme çekimi yapmadığını bu konuda ayrıcalıklı olduğunu kabul ettiğini söylemiş. Maya, Ethan Hawke ve Uma Thurman’ın kızı. Ayrıcalıklı olduğunu kabul etmesi güzel bir şey. Sıfırdan başladım, tırnaklarımla kazıyorum, falan dese komik olurdu. Hawke’un eylülde yayınlanacak albümünden ilk single 29 Haziran’da dinleyiciyle buluştu. Adı “Thérese”. Bana sorarsanız Hawke müzikte Cat Power, Norah Jones, Fiona Apple gibi vokalleri kendine örnek alıyor. Müzisyenliği oyunculuğundan iyi olabilir.

 

Spotify Heardle’ı neden satın aldı?

 

Geçenlerde Deezer kullanan bir arkadaşım bu uygulamayı tercih etmesinin nedenlerinden biri olarak sosyal medya formatına uzak olmasını göstermişti. “Başkalarının ne yaptığı beni ilgilendirmiyor ki, ben müzik dinlemek istiyorum. Dinlediklerimi başkaları görsün gibi bir derdim de yok. İlgimi çeken albümler en iyi fiyat - hizmet dengesiyle nerede sunuluyorsa oraya abone olurum.” Günümüzde hayli azınlıkta olan bir dinleyici kitlesinin dikkate değer düşünceleri. Büyük çoğunluk için ise sosyal medya yoksa platform cazip değil. Hem dinlemek, hem paylaşmak hem de el alem ne dinlemiş onu öğrenmek asıl amaç.

Her ne kadar dinleme odaklı olduğunu çeşitli platformlarda dile getirse de Spotify bir yandan da sosyal medya olduğunun bilincinde. Çalan şarkıyı erkenden tahmin etmeye dayalı online trivia oyunu Heardle’ı satın alması da bundan. Bir adım daha sosyal medya olmuş oldu Spotify. Şu anda entegre olarak çalışmayan uygulama zamanla nasıl bir formatta hizmet verecek henüz bilmiyoruz. Muhtemelen kullanıcılar arası yarışmalar üzerine odaklanılacak. Ama kesin olan şu Spotify bu sayede daha fazla veri toplayabilecek. Müzik dinleme alışkanlıklarını zaten biliyordu şimdi insanların zihnine kazınmış şarkıları öğrenme fırsatı doğdu.

Spotify’ın müzikten sorumlu başkanı Jeremy Erlich “Her zaman yeni müzikler keşfetmenin yenilikçi ve eğlenceli yollarını arıyoruz. Sanatçıların yeni dinleyicilerle tanışması önceliğimiz” diye konuştu konuyla ilgili.

Heardle çalan şarkıyı ilk notada tanımak üzerine kurulu bir online oyun. Buradan gelecek veri aynı zamanda yeni nesil hit şarkıların formülü konusunda güncellemeler de getirebilir.

Heardle’ın esinlendiği kelime tahmin oyunu Wordle’ı da geçen yıl New York Times satın almıştı.