Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Piri Reis’in gizemi sergiye ilham verdi

Piri Reis’in gizemi sergiye ilham verdi

Piri Reis’in gizemi sergiye ilham verdi22 Mart 2013 - 10:03 | Serginin küratörü Yalçın Balcı, haritaların her birinin sanat eseri olduğu üzerinde durdu. Fotoğraf: Selin Arutan
UNESCO, 2013 yılını Piri Reis’in Dünya Haritası’nın 500. yılı olarak ilan etmesi üzerine, İstanbul Exhibitions, Boyut Yayınları ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bir araya gelerek bir sergi hazırladı: ‘Piri Reis ve 1513 Dünya Haritası: 500 Yılın Gizemi’GÜLDEN ÖKTEM

Piri Reis, ünlü dünya haritasını Miladi takvime göre 1513 yılının muharrem ayında tamamlar. 1513 yılının muharrem ayı ise, 9 Mart ile 7 Nisan tarihleri arasındadır. Bu verilere göre Piri Reis, bundan tam 500 yıl önce tamamladı haritasını. UNESCO da bu tarihlerden yola çıkarak 2013 yılını Piri Reis'in Dünya Haritası'nın 500. Yılı olarak ilan etti.

İstanbul Exhibitions, Boyut Yayınları ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi de biraraya gelerek bir sergi hazırladı: "Piri Reis ve 1513 Dünya Haritası: 500 Yılın Gizemi".

Piri Reis'in haritasından yola çıkılarak hazırlanan sergi önceki akşam Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde açıldı. Açılışa aralarında Meltem Demirören, Claudia Badi ve Banu Çarmıklı'nın da olduğu çok sayıda davetli katıldı.
Sergide, Piri Reis'in haritasından yola çıkılarak hazırlanan harita örnekleri ile aslına sadık kalınarak yapılmış özgün baskılar yer alıyor. Piri Reis'in haritasının Topkapı Sarayı'nda olan bölümünün özgün baskısının da bulunduğu sergide, çini sanatçısı Fahri Çetinkaya'nın üzerine Piri Reis'in haritalarını işlediği çini koleksiyonu da izleyiciyle buluşuyor.

Serginin küratörü, İstanbul Exhibitions Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Balcı, "Piri Reis ve 1513 Dünya Haritası: 500 Yılın Gizemi" sergisinin yaklaşık 1 buçuk yıllık bir zamanda hazırlandığını söyledi. Balcı sergiyle ilgili olarak, "Burada, insanoğlu Piri Reis'in haritasından önce dünyayı nasıl hayal ediyordu, nasıl haritalıyordu sorusuyla ilgili bir dizi harita sergileniyor. Bunlara harita demek aslında durumu basitleştirmek olur, her biri birer sanat eseri aslında," dedi.

Yalçın Balcı serginin bölümlerinden de söz etti: "Girişte, Piri Reis'in haritasıyla ilgili kapsamlı bir bölüm var. Orada Piri Reis'in doğumundan ölümüne; haritanın 1929 senesinde Topkapı Sarayı'nda bulunmasından günümüze kadarki bölümüne odaklandık."

İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi'nde bulunan "Kitab-ı Bahriye"nin yeni bir teknikle, dijital hale getirildiğini sözlerine ekleyen Balcı, "Bu kitabın içindeki 250 tane harita tek tek temizlenerek ve aslına sadık kalınarak renklendirildi. Bu haritaların içinden seçilmiş 50 harita da burada sergi alanında. Bunlar da aslına sadık kalınarak hazırlanan özgün baskılar," diye konuştu.

Serginin çıkışında ziyaretçiler bir sürprizle karşılaştı: "Kitab-ı Bahriye"nin, Boyut Yayınları tarafından büyük boyda hazırladığı baskısı. Prof. Dr. Mustafa Kaçar, Svat Soucek, Prof. Dr. Doğan Uçar, Gregory C. McIntosh, Günsel Renda, Cevat Ülkekul ve Celal Şengör'ün katkıda bulunduğu sergi 31 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.