Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ‘Onunla daha özgür yürüyoruz’

‘Onunla daha özgür yürüyoruz’

‘Onunla daha özgür yürüyoruz’22 Mayıs 2022 - 09:05
Duygu Asena Roman Ödülü’nün bu yılki sahibi Seray Şahiner, “Duygu Asena, bizden önce bu yollardan geçip, türlü eleştiriyi göğüsleyerek, şimdi daha özgür yürümemizi sağlayan yazarlardan biri” diyor.

Fatma Demir 

 

Türkiye’de kadın hakları, özgürlük ve eşitlik mücadelesinin öncü isimlerinden Duygu Asena’nın anısına Doğan Kitap tarafından verilen “Duygu Asena Roman Ödülü”nün bu yılki sahibi belli oldu. Ödül, “Ülker Abla” adlı romanıyla Seray Şahiner’e verildi.

Jüri ödül gerekçesinde Seray Şahiner’in, ilk öykü kitabı “Gelin Başı”ndan bugüne kadın meselesinin üzerine giden, bunu temel mesele edinen, eserlerinde kadınlar arasında dayanışmayı önemseyen bir yazar olduğunu belirterek gösterdiği süreklilikle ve tüm bunları yarattığı güçlü, akılda kalıcı roman kahramanları aracılığıyla okurlara aktardığını vurguladı. Kurduğu bu edebi dünyanın yeni ürünü olan “Ülker Abla” romanı da kendine özgü dili, gözlem gücü ve hikâyesiyle oy birliğiyle ödüle değer bulundu. 

 

Vefa duygusu yarattı

 

Koca dayağından kaçarak hastaneye sığınan, bütün kimliklerini bir kenara bırakarak dışarıdan gelecek tehlikelere karşı kendisine ‘abla’yı kalkan yapan Ülker’in hikâyesi bugün Türkiye’deki kadının mücadelesinin bir örneklemi. Şahiner ödülle ilgili duygularını şu sözlerle anlatıyor: “Duygu Asena, bizden önce bu yollardan geçip, türlü eleştiriyi göğüsleyerek, şimdi daha özgür yürümemizi sağlayan yazarlardan biri. Bu anlamda üstümüzde büyük emeği var. Cesareti bende hep bir vefa duygusu yarattı. Duygu Asena ‘Kadının Hâlâ Adı Yok’ Roman Ödülü’nü ‘Ülker Abla’ romanımla almak, şu açıdan da benim için çok kıymetli: Hem kayıtlara geçme tedirginliği hem anılmaktan imtina ettikleri vesilesiyle, babasının ve kocasının soyadından arınmaya çalışan bir kadını anlattım. Yalnız kendisi ve kendi adından ibaret olmak istiyor orada da sırf isim, ‘Ülker’ türlü tehlikeleri çağırıyor; ‘abla’ sözünden yardım alarak, dışarıya bir ailedenlik, bir yakınlık bağı, etkisi yaratarak, varlığını ve güvenliğini korumaya çalışıyor… Adının yanına ‘Bana dokunmayın’ diyen ‘abla’ sözünü kendi ekliyor… Duygu Asena ile birlikte anılmak büyük onur. Seçici kurula, taltifinden dolayı teşekkür ediyorum.”

Hayatının son dönemini hastalıkla mücadeleyle geçiren ve 2006’da 60 yaşında hayata veda eden Duygu Asena, hastanede eğer Ülker Abla ile karşılaşaydı onunla omuz omuza vererek hastaneden çıkacak ve kadın mücadelesi için doğacak her yeni güne Ülker Abla ile birlikte umutla bakacaktı. Kıymetli hatırasına saygıyla...