Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » “Maziye bakma, mevzu derin”

“Maziye bakma, mevzu derin”

“Maziye bakma, mevzu derin”03 Aralık 2021 - 11:12

Çağdaş Ertuna

 

Eylül 2019’da İstanbul’un önde gelen koleksiyonerleri, sanatçıları, sanat galerisi sahipleri ve yerli ve yabancı basından isimlerle Söğütlüçeşme hızlı tren istasyonunda buluşmuş, hep birlikte Eskişehir’e gitmiştik.

Odunpazarı Modern Müze’nin (OMM) açılışı için.

Bu sayede hem Eskişehir’i hem de UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yer alan Odunpazarı evlerini de görme şansımız olmuştu.

Erol Tabanca’nın Eskişehir’e kazandırdığı OMM, koleksiyonuyla olduğu kadar Tokyo Olimpiyat Stadı’na da imza atan, şimdi Haruki Murakami’nin kütüphane projesi üzerinde çalışan Japon mimar Kengo Kuma imzalı mimarisiyle de dikkati çekiyor.

Avrupa Müzecilik Ödülleri ve 18. Uluslararası Müzecilik ve Kültürel Miras Ödülleri’ne layık görülen OMM, pandemiye rağmen iki yılda Türkiye’den ve yurt dışından binlerce ziyaretçiyi ağırladı, eğitim programlarıyla farklı yaştan bireyleri müzede buluşturdu.

Şimdiye kadar OMM’yi 200 bin kişi ziyaret etti, binlerce öğrenci ücretsiz okul turlarıyla müzeyi gezdi, 15 binden fazla kişi eğitim programlarına katıldı.

Bu yıl sürdürülebilirlikle ilgili hedef odaklı adımlar atıldı.

İnsanın doğayla olan ilişkisine odaklanan, 36 sanatçının 40’ı aşkın eserinin sergilendiği “Günün Sonunda” sergisinden sonra şimdi de sırada “Maziye Bakma Mevzu Derin” isimli karma sergi var.

10 Aralık’ta başlayacak sergi birey ve toplum arasındaki ilişkide bireye biçilen rollere, toplumsal normlara dayanan alışkanlıklara ve “öteki”yi tanımlama biçimlerine odaklanıyor.

31 sanatçıyı bir araya getiren sergi, kutuplaşan bir bireysellik anlayışının hakimiyet sürdüğü bu dönemde “ifade özgürlüğü nedir?” sorusuna da cevap ariyor, aidiyet, adaptasyon, kabul görmeme, meydan okuma hallerini de araştırıyor.

“Maziye Bakma Mevzu Derin, 20. yy’da Türkiye’de yaşanan toplumsal, kültürel ve siyasal değişimlerin bireyin varoluş çabası üzerindeki etkisi ile beraber bahsi geçen sosyolojik yapıya içkin aidiyet sorunsalına yoğunlaşıyor.” diye özetliyor OMM Sergiler Direktörü Zeynep Birced.

Sergide eserleri yer alan sanatçılar arasında Ali Elmacı, Can İncekara, CANAN, Gözde İlkin, Halil Altındere, İhsan Oturmak, Kezban Arca Batıbeki, Nancy Atakan, Nilbar Güreş, Pınar Yolaçan, Şükran Moral gibi birçok isim dikkat çekiyor.

Unutmadan, sergi 31 Mayıs 2022 tarihine kadar OMM’de görülebilecek.

Etiketler: Çağdaş Ertuna  OMM