Leica Gallery Boston'da Ahmet Polat sergisi
07 Mart 2018 - 11:03Leica Gallery Boston, Leica Gallery İstanbul iş birliğiyle ilk kez Kuzey Amerika, 1 Mart - 29 Nisan tarihleri arasında ödüllü fotoğrafçı ve yönetmen Ahmet Polat’ın “The Myth of Men” isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçı sergi açılışı kapsamında ayrıca 3-4 Mart tarihlerinde “Düşündürücü Görsel Öykücülük” başlıklı Leica Akademie workshopu da gerçekleştirecek.
2017 yılında İstanbul Bienali’ne eş zamanlı olarak Leica Gallery İstanbul’da sanatseverlerle buluşan The Myth of Men sergisi, Ahmet Polat’ın yönetmen Lucas de Man ve aktör Rashif El Kaoui’yle birlikte yürüttüğü tiyatro, film ve fotoğrafik işbirliğinin bir parçası niteliğinde. The Myth of Men’in teatral prodüksiyonu da Rotterdam’daki Zuidplein Tiyatrosu’nda 2017 yılında başladı.
Polat’ın projesi görsel sunuş ve anlatımda tema olarak erişilebilir ve çağrışımcı olmasının yanında farklı kimlikleri barındıran farklı coğrafyalardan insanları tasvir eden deneysel belgesel karakteristiği barındırıyor. Sergi, erkeklik anlatısının katmanlarını gözler önüne seren videolu ve fotoğrafik bir yerleştirmeyle ziyaretçilerini karşılıyor. Kendisini farklı durumlara ve olaylara sokarken kadrajına aldığı karakterin sosyal statüsü ve kişiliğine, onun şehirle olan ilişkisine, yaşayış şekline, geleneklerine ve bireysel bakış açısına derinlemesine inerek kendine has bir yaklaşım sergiliyor. Sergideki eserler, yenilikçi üretim metotları ve hareketli görüntüler yakalanmasını sağlayan Leica lensleriyle çekildi.
Leica Gallery Boston’un Küratör & Galeri Müdürü Anabel Vázquez Rodríguez, serginin Boston ve Amerika’nın genelinde süregelen mevcut eşitsizliği ve cinsiyet rollerini ele alan diyalog ile bağlanma şekline kapıldığını belirterek “The Myth of Men, yurtdışındaki çok özgül toplumlardaki erkeklik kavramıyla ilgileniyor olmasına rağmen erkeklerin Amerikan toplumundaki rolleri üzerine de tartışma başlatacak evrenselliğe sahip. Polat’ın sinematik ve fotoğrafik, deneysel belgeselci yaklaşımıyla bu tartışmaya küresel çapta bir erişim hissedilebilir” şeklinde konuştu. Leica Gallery İstanbul Küratör ve Galeri Müdürü Yasemin Elçi ise “Erkeklik konusu Ahmet Polat’ın sarsmayı amaçladığı ilk mit değil. Onun ikili kişiliği kalıplaşmış doğrular karşısında şüpheci olmasına izin verirken içinde bulunduğu toplumlara kuş bakışı bir perspektif sağlıyor. Polat adaletsizliğin doğurduğu sonuçları hem öngörüyor hem de deneyimliyor. Birtakım yerleşik kavramların getirdiklerine odaklanmak yerine bu kavramların tarihsel arka planının ötesine bakıyor. Polat’ın metodu bilimsel, dili birleştirici ve anlatımı ise herkesi kapsıyor. Türk kimliğini, Hollanda toplumunu ve Türkiye’deki Afrikan kökenlerini sorgularken bu yaklaşımını uyguluyor” dedi.
Eserleri gözlem ve yönetmenlik alışkanlıklarına bağlı olan Ahmet Polat, beklenilmedik olanı yakalama dürtüsüyle gerçekleştirdiği işlerle önemli eleştirmenlerden hak ettiği itibarı kazandı. Hollanda’daki St. Joost Academy’den mezun olduğundan bu yana 2006 ICP Infinity Award ve 2015 the Laureate Photographer of the Dutch Nation ödülleri de dahil olmak üzere birçok ödüle layık bulundu. Ayrıca Brüksel’deki Bozarts, İstanbul Modern, Rijksmuseum, FOAM ve Amsterdam Stedeljik gibi önemli yerlerde sergi açıp ders vermesinin yanı sıra New York Times, Vogue Fransa ve Vogue Türkiye gibi birtakım prestijli haber kaynaklarında yer aldı. Babası Türk ve annesi Hollandalı olan Ahmet Polat bütün işlerine çift kültürlü bakış açısını yansıtıyor.