Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Kültürel mirasımızı KORUmak elimizde

Kültürel mirasımızı KORUmak elimizde

Kültürel mirasımızı KORUmak elimizde26 Temmuz 2022 - 09:07
Medeniyetlerin kurulup yıkıldığı, neredeyse kazılan her karış toprağın altından bizden çok önce yaşamış olan insanların izine rastladığımız bir coğrafyada yaşıyoruz.

 

Coğrafya kaderse eğer kaderimizin bize kültürel miras anlamında epey cömert davrandığını kabul etmek gerek. Kazı alanlarından gelen her yeni keşif haberi, her başarılı restorasyon bu mirasın gelecek kuşaklara taşınması adına umut veriyor. Artık bireysel olarak da kültür varlıklarımızın korunması adına yapabileceklerimiz var.

Kentimiz İzmir Derneği tarafından geliştirilen KORU mobil uygulamasıyla korunması gereken kültür varlıklarına yapılan olumsuz müdahaleler artık ilgili birimlere bildirilebilecek. KORU mobil uygulaması, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından Avrupa Birliği Sivil Toplum Destek Programı Üçüncü Dönem Hibe Programı’ndan destek alarak hayata geçirilen “Kültürel Mirasın Korunmasında Daha Güçlü Bir Sivil Toplum” projesi kapsamında hazırlandı.

Proje kapsamında hazırlanan İzmir Kültürel Miras Stratejisi verilerine göre İzmir’de yapılan araştırmada, mevcut tescilli kültür varlıklarının yüzde 35’inin restorasyona ihtiyaç duyduğu saptanmış. Bu oran gün geçtikçe artmakta ve tescilli yapıların maruz kaldığı hem doğal hem de insan kaynaklı müdahaleler sonucunda somut kültür varlıkları yok olmakta. İşte bu sorundan yola çıkarak hazırlanan mobil uygulama ile bu konuda duyarlı olan vatandaşların müdahale edilmesi gereken kültür varlıklarını ilgili kurumlara bildirmesi için bir iletişim aracı geliştirildi. 

 

KORU Mobil uygulaması nasıl kullanılıyor?

 

Mobil uygulamanın kullanımı ve arayüzü oldukça basit. Müdahale gerektiren tescilli yapının bulunduğu noktada uygulamayı açtıktan sonra aşağıda yer alan dört adımda bildirimde bulunabilirsiniz.

1. Profil bilgilerinizi tamamlayın ve kaydedin.

2. Müdahale edilmesi gerekli yerin konumunu seçin.

3. Bildirimle ilgili bilgileri yazın ve fotoğraf/ları ekleyin.

4. Bildirimi gönderin.

 

Bildirim sonrası süreç nasıl işliyor?

 

1. Bildirimin ön incelemesi yapılıyor.

2. Bildirim, ilgili kuruma iletiliyor.

3. Bildirim, ilgili kurumlar tarafından değerlendiriliyor.

4. Sonuç, bildirim sahibine uygulama üzerinden iletiliyor.

 

Etiketler: KORU mobil