Kültür yolu Türkiye’yi dolaşacak
08 Eylül 2022 - 12:09Beyoğlu Kültür Yolu ile başlayan Başkent Kültür Yolu rotasıyla genişleyen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, bu kez beş ilde birden düzenleniyor. 16 Eylül-23 Ekim tarihleri arasında İstanbul, Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve Konya’da gerçekleşecek festivallerde sanattan sinemaya, edebiyattan dansa, müzikten dijital sanatlara kadar 3 binden fazla etkinlik sanatseverlerle buluşacak. 15 bine yakın sanatçı festivallerde yer alacak.
Bir kültür ekosistemi
Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, festivallerin şehirlerin kültürel, mimarî ve tarihî miraslarına dikkat çektiğini belitti. Festival rotalarındaki mekânlara yeni bir ruh kattıklarını vurgulayan Ersoy, “Şehirlerimizdeki kültür rotalarını oluştururken, kültürel öneme sahip mekânlarımızı yeniden elden geçiriyor ve restore ediyoruz. Bunu yaparken de o rotada yer alan galerilerden vakıflara, araştırma kurumlarından antikacılara herkesi sürece dahil ederek, bir kültür sanat ekosistemi yaratıyoruz. Ön plana çıkardığımız tarihi ve kültürel unsurlar son derece özgün cazibe merkezlerine dönüşüyor” diye konuştu.
Barış güvercinleri
Bir ayı aşkın bir süreye yayılan festivaller, 7’den 70’e herkesi çok sayıda sanat etkinliğiyle buluşturacak. 1-23 Ekim tarihleri arasında aynı anda hem Beyoğlu hem Başkent festivalleri düzenlenecek. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde 46 ayrı mekânda 6 binden fazla sanatçı, binden fazla etkinlikte sanat- severlerle buluşacak. Buika, AKM Opera Salonu’nda müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak. AKM Galeri’de ise Devrim Erbil’in kişisel sergisi sanatseverlerle buluşacak. Festivalin en iddialı sergilerinden biri, Tophane-i Amire Tek Kubbe’de açılacak. Aralarında Behçet Necatigil, Oğuz Atay, Tomris Uyar ve Orhan Pamuk’un da bulunduğu edebiyatçıların el yazmalarından örnekler bu sergide bir araya gelecek.
Başkent Kültür Yolu’nda ise 70 farklı noktada 5 bin sanatçının katılımıyla 500’den fazla etkinlik gerçekleşecek. Şanlıurfa’da 12 bin yıllık geçmişiyle “tarihin sıfır noktası” olarak nitelendirilen Göbeklitepe’den ilham alan “Göbeklitepe Operası”, Büyük Tiyatro’da sahnelenecek. 8-16 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır Sur Kültür Yolu’ndan barış güvercinleri uçurulacak. Dengbejlerden Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na, Türkçe, Kürtçe, Ermenice şarkılardan eyvan gecelerine tüm değerler tek bir festivalde buluşacak. Kapadokya’nın balonları Diyarbakır’da uçuş yapacak, Keçiburnu Terası’ndan gökyüzü gözlem etkinliğiyle festival rengârenk bir hâl alacak. Refik Anadol’un Rönesans eserleriyle hazırladığı dijital enstalasyonu “Renaissance Dreams”, Saint George Sanat Merkezi’nde, ressam İsmail Acar’ın sergisi Surp Giragos Kilisesi’nde ziyaretçileriyle buluşacak. Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’ne dahil edilen 19’uncu Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali de sanatseverleri farklı dünyalara götürecek. Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin 815’inci doğum yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenecek festival 22-30 Eylül tarihlerinde.
Geçen yıl Beyoğlu Kültür Yolu kapsamında düzenlenen “Genç Sanat: 7. Güncel Sanat Projesi” sergisinden bir kare.
Troya efsanesi canlanıyor
Çanakkale’de gerçekleşecek Troya Kültür Yolu Festivali, sergi, konser, söyleşi ve atölyelerden oluşan 100’den fazla etkinliği sanatseverlerle buluşturacak. 40’tan fazla mekânda yapılacak etkinliklerde 1000’den fazla sanatçı yer alacak. Troya Müzesi’nde yapılacak Troya efsanesi video mapping gösterisi izleyicilere görsel şölen yaşatacak. Devlet Opera ve Balesi’nin “3 Tenor” konseri ile Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin sahneye koyduğu “Hisseli Harikalar Kumpanyası” müzikali, Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi’nde izleyicilerle buluşacak.