Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » İstanbul’un yeni ‘Sanat Meydanı’

İstanbul’un yeni ‘Sanat Meydanı’

İstanbul’un yeni ‘Sanat Meydanı’22 Mayıs 2022 - 09:05
MERKUR, Zilberman, .artSümer ve Pi Artworks’u bu yıl başında bünyesine katan Piyalepaşa İstanbul, yeni “Sanat Meydanı” ile şehrin sanat rotasında “Ben de varım” diyor.

Seray Şahinler 

 

İstanbul’un zaman zaman dalgalanmalar yaşayan sanat hayatı şu sıralar harekete geçti. Galeriler, tiyatro salonları, müzeler artık şehrin farklı ve “şaşırtıcı” noktalarına yayılmış durumda. Yeni projelerin sunduğu yaşam alanları da şehrin sanat rotasındaki yerini aldı.

Piyalepaşa bu durakların en yenisi. Polat Holding tarafından hayata geçirilen “Piyalepaşa İstanbul” yıl başında .artSümer, MERKUR, Zilberman ve Pi Artworks’u deyim yerindeyse transfer etmişti. Dört galeri Tophane ve Karaköy’deki mekânlarından Piyalepaşa’ya taşındı. Bölgeye ivme kazandıran bu buluşmanın geçen Çarşamba günü “adı kondu.” Piyalepaşa İstanbul, “Sanat Meydanı” ile şehrin sanat hayatında artık “Ben de varım” diyor. Son yıllarda Arter, Dirimart, Evliyagil Dolapdere ve Pilevneli’nin Dolapdere’ye taşınmasıyla birlikte bölge zaten hareketlenmişti. Aynı hinterlanda ekleyebileceğimiz “Sanat Meydanı” ve çeperindeki galeriler rotayı iyice zenginleştiriyor. İstanbul’un 500 yıllık geçmişe sahip tarihi semtlerinden Piyalepaşa artık .artSümer, Merkür, Zilberman ve Pi Artworks ile çağdaş sanatın nabzını tutacak. Hem de geçmişle bugünü buluşturacak. Yan yana konuşlanan galeriler omuz omuza verip bir aradalık üzerinden söz söylüyor.

 

Gözyaşlarımız biter mi sandın?

 

MERKUR’un Sanat Meydanı ile aynı gün açılan “Kim o/o Kim” sergisi toplumsal cinsiyet rolleri ve kadın olma hâlleri üzerine bir sorgulama. İsmini Amerikalı feminist yazar Judy Grahn’ın şiirinden alan sergide Canan, Merve Dündar, Leyla Emadi, Neriman Polat ve Saliha Yılmaz; eserleriyle kadın olmayı tanımlayan değerleri, imajları, davranışları, inanç sistemlerini sorguluyor. Meydanın köşesinde ise üç galeri var: .artSümer, Zilberman ile Pi Artworks.

Her şeyi kontrol altında tuttuğumuz gibi gözyaşlarımızı da kontrol edebilir miyiz? “Yas” kavramı üzerinden içinde yaşadığımız çayın global kederine atıf yapan Isaac Chong Wai’yi “Ağlamaya devam edersek, kör olacağız” sergisiyle ağırlayan Zilberman’daki sergi Wai’nin eserlerinde öne çıkan “zincirleri” bir prangayken bir yandan da değerler silsilesi etrafında “kır zincirlerini” diyor. Erdal Duman ise .artSümer’daki beşinci kişisel sergisinde “Bu İşte Bir Terslik Var” mesajını veriyor. Bir şeylerin ters gittiği günümüz dünyasında, dünya tersine döndüğünde gerçeklerin daha net görülebileceğine vurgu yapan sanatçı, alüminyum levhalarıyla inşa ettiği “dünyada” bu hayatın ne kadar “sürdürülebilir” olduğunu sorguluyor. Galerilerin son durağı Pi Artworks ise yeni mekânda yeni nesil sanatçıları ağırlamış. “Yine Boya” adlı grup sergisinde genç sanatçıların pandemi dönemindeki üretimlerini izliyoruz.

 

Penguen’de mola verin

 

Piyalepaşa Sanat Meydanı’nda yaptığınız galeri turunun ardından yeni çıkan kitap ve yayınlara göz atmak isteyenleri Penguen Kitabevi karşılıyor. Son zamanlarda Anadolu Yakası’ndaki büyük ve ferah mekânlarıyla okurların yeni buluşma noktası olan Penguen de Piyalepaşa’daki yerini almış.

Art On’dan meydana özel heykeller

 

Art On İstanbul, Sanat Meydanı’nın açılışına özel iki eserle meydandaki yerini aldı. Songül Girgin’in “Tohum–Seed” ve Onur Dumansız’ın “Helix Thorn” paslanmaz çelik üzerine çalışmış iki işi izleyiciyle buluştu.