Hayata ‘içeriden’ bakıyor
09 Mart 2022 - 10:03Seray Şahinler
Günlük ya da 'sıradan' olan nedir? Sıradanlığın ölçütü neler? Etrafımızda gördüğümüz herhangi bir şeye yalın gözle bakmakla ya da ona yüklediğimiz anlamlar silsilesiyle varlığını nereye eviriyoruz? Selim Süme'nin Versus Art Project'te açılan "TRANSİT" adlı sergisi bu sorgulamayı fotoğraflar eşliğinde yaparak gündelik olanın estetize veya dramatize edilmesini araştırıyor.
Sergide yer alan işler, ilişki ve tanıklıklarla Süme'nin kendi hayatına içeriden bakıyor denebilir. Şair Ahmet Güntan'ın “Parçalı Ham” şiirinden ilham alan Süme, -ki bu şiirde de "Gözlemlemediğin, dokunmadığın şeyi şiire sokma. Görmediğin coğrafyaları, yaşamadığın tarihi yazma" diyor şair- bu tercihi fotoğrafa başka nasıl bakılabilir sorusu ekseninde yeniden yorumluyor. Karşınıza çıkan kareler an'ların olduğu gibi kayıt altınma hâli. "TRANSİT" bir sanatçının geriye dönüp kendine baktığı bir sergi aynı zamanda... Süme 25 yıl önce bıraktığı yerden devam ederek, lens odaklı işler üzerine çalışmaya başladığında kullandığı üretim biçimine geri dönüş olarak tanımladığı seride bas-çek pratiğini kullanmayı tercih etmiş. Sergide yer alan işler, bir nevi "görünen ile görünür olmayanın" kesişimi.
Bir sanatçı güncesi
Aileden herhangi biri ya da günlük hayattan herhangi bir kesit tüm yalınlığıyla “TRANSİT”in malzemelerinden. Sergi bu yönüyle bir sanatçı günlüğü tadında... Fotoğraf çekmenin aynı zamanda bir şeyi çekmemek/göstermemek, kadrajın dışında bırakmak olduğuna işaret eden Süme, "Hayatımızdaki bazı şeyleri estetik anlamda seçiyoruz. İnsanları, kıyafetleri... Bazı insanlar, eşyalar gözümüze daha güzel gelebiliyor. Görsel sanatlarda nesneler eğer kendiliğinden toplumsal olarak kabul ediliyorsa ya da ünlülerse o zaman fotoğraftan daha ön planda size bir şey söylemeye başlıyor. Çünkü temsil düzlemi değişiyor. Hayatın kendisine bakmaya çalıştığım bir şey yapmak istedim. Günümün içinde karşıma çıkan, benim özellikle kurgu yapıp aramadığım şeyler bunlar. Bir şeyin içindeki güzelliği mi arıyoruz yoksa düzensizliğin mi peşindeyiz? Sürekli çevremizde olan, o kadar dikkatli bakmadığımız ama bizim parçamız olan şeyler..." diyor. Sergi, 19 Mart'a kadar açık.