Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Festival tadında tek kişilik oyunlar

Festival tadında tek kişilik oyunlar

Festival tadında tek kişilik oyunlar22 Mayıs 2022 - 09:05
Ayak sesleri pandemiden önce gelmeye başlayan tek kişilik oyunlar salgın boyunca daha güvenli ve ekonomik olmaları nedeniyle çoğaldı. Biz de sahnelerin dikkat çeken tek kişilik performanslarına baktık.

Seyhan Akıncı 

 

Hayatımıza aniden girdi o tuhaf sözcük: Pandemi. Ve “Maskenizi, yüzünüzü ve burnunuzu tamamen kapatacak şekilde takın” uyarılarını henüz yarımız anlamadan da çıktı. Artık gölgesi dolaşıyor sadece. Fakat etkisi öylesine dönüştürücü oldu ki kiminle konuşsanız ya bir yakınını ya işini kaybetmiş, ya evden çalışmaya başlamış ya da kısa çalışma ödeneği ile hak kaybına uğramış. Şanslı azınlık ise bu evrede Ege’ye yerleşenler ama kıskanmıyoruz elbette! Kültür sanat evrenini de pas geçmedi şüphesiz pandemi. Sahne sanatlarında güvenlik ve ekonomik kaygılar bizi hiç olmadığı kadar tek kişilik oyunla buluşturdu. Yine pandemide kapılarını açan Mahal art Galata, 14-21 Mayıs tarihlerinde ilkini gerçekleştirdiği Tek Kişilik Oyun Festivali’ne imza attı. Direklerarası Seyirci Ödülleri’nde “Tek Kişilik Performans” ve “Tek Kişilik Prodüksiyon” ödülleri dağıtıldı örneğin. Kısaca sahneler tek kişilik dev kadrolarındı bu sezon. Parklar bahçeler bizi çağırsa da salonların perdeleri hâlâ açık ve izleyebileceğiniz birbirinden özel tek kişilik oyunlar yoluna devam ediyor.

 

Toz

 

Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun kaleme aldığı oyunda Zerrin Tekindor’u izliyoruz. 1960’lardan günümüze uzanan bu hikâyede Handan üzerinden yolumuzun kalabalıklarla kesiştiği tek kişilik oyunun yönetmeni ise Hira Tekindor. Sezonun en dikkat çekici tek kişilik performanslarından birine imza atan Zerrin Tekindor’u ve “Toz”u izlemek için son oyunlar.

 

Harika Şeyler Listesi

 

Oyunu izleyenler çoktan kendi listelerini yapmaya başladı bile. Henüz izleyemeyenlerin ise çok şey kaçırdığını söylemeliyim. Bora Akkaş’ı izlediğimiz oyunun yönetmen koltuğunda Lerzan Pamir oturuyor. Duncan Macmillan ve Johny Donahoe’nun kaleme aldığı “Harika Şeyler Listesi”, annesini hayata bağlamaya çalışan bir çocuğun dünyanın ne kadar yaşanabilir bir yer olduğunu ona anlatmak için yapmaya başladığı listeyle bambaşka bir hâl alıyor.

 

Bir Istakozu Öldürmenin En İnsancıl Yolu

 

Yaşadığımız travmalar kimileri için iyi hâl indirimine tabidir, kimileri de zaman aşımına uğrar... Oysa gerçek sadece ortaya çıkmak için zamanını bekler. Evrim Doğan, “Bir Istakozu Öldürmenin En İnsancıl Yolu”yla cinsel istismar meselesini sahneye taşıyor ve izleyiciyi oldukça zor bir çözülmeyle baş başa bırakıyor. Duncan Macmillan’ın kaleme aldığı oyunu Deniz Ekinci yönetiyor.

 

“İstifra” Çıkrıkçılar Yokuşu

 

Murat Eken, ona Direklerarası Tiyatro Ödülleri’nde “Tek Kişilik Performans” ödülünü kazandıran oyunculuğuyla sezonun en başarılı oyunlarından birine imza atıyor. Turgay Korkmaz’ın yazdığı, Serkan Üstüner’in yönettiği oyun bugünlerde hayatımızın değişmez gündemine 40 dakikalık etkileyici bir yaklaşım sunuyor.

 

Düğün Şarkıcısı

 

Bir dönem hepimiz izledik. Aramızda oy gönderenler bile vardır, itiraf edin! BBG yarışmayken eğlenceliydi ama bir BBG yarışmacısıymış gibi hayatlarımızın her anında izlenmek hiç de eğlenceli değil. Şahnaz için de başta işler yolundaydı ta ki şöhreti bir gün herkesin 15 dakikalığına ünlü olacağı önermesini doğrulayana kadar. Nergis Öztürk’ün sahnede büyüdüğü oyunu Erdi Işık kaleme alırken Kayhan Berkin yönetiyor.

 

Dalgakıran

 

Serkan Altunorak’ın minimal oyunculuğuyla derinlemesine hissettiğimiz hikâye bizi kayıp duygusuyla baş başa bırakıyor. Sezonun dikkat çeken tek kişilik oyunlarından “Dalgakıran”ı Simon Stephens kaleme alırken yönetmen koltuğunda Çağ Çalışkur oturuyor.

 

Doğal Afet

 

William Shakespeare, “Hamlet”te “Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu” der. Bütün mesele bu mudur, hakikaten bilinmez ama hepimizin dönem dönem hesaplaşmalar, sorgulamalar yaşadığı değişmez bir gerçek. Lauren Gunderson’ın yazdığı “Doğal Afet” bizi bu hesaplaşmalarla baş başa bırakıyor. Nilperi Şahinkaya’yı izlediğimiz oyunun yönetmeni ise Ahmet İlker Ergin.

 

“Afara” Bir Arabesk Müzikali

 

Uğur Aslan ve Şirin Aktemur’un 25 yıllık dostluğunun ve tiyatro birikiminin sahneye ilk yansıyışı olan bu müzikalde Aslan bir döneme damga vurmuş arabesk şarkılar eşliğinde hayat hikâyesini anlatıyor. Şirin Aktemur’un yazıp yönettiği müzikalde hem konser hem de tiyatro doyumu alacaksınız.

 

Tilkiler ve Kötü Kalpli İtler

 

Kadıköy Boa Sahne’nin yenisi “Tilkiler ve Kötü Kalpli İtler”, Halep’ten Aksaray’a, geçmişten yarına uzanan bir yol hikâyesi anlatıyor. Algı Eke’yi izlediğimiz oyunun yazarı ve yönetmeni Özden Selim Karadana.

 

Gomidas

 

Osmanlı döneminde yaşamış Ermeni, Osmanlı ve dünya kültüründe kuvvetli bir iz bırakmış müzisyen ile müzik araştırmacısı Gomidas’ın hayat hikâyesine bir yolculuk sunan oyun seyirciyi, Gomidas’ın son yıllarını geçirdiği akıl hastanesinde buluşturuyor ve sanatçının zihnindeki hayali koyunun peşinde yolculuğa çıkarıyor. Direklerarası Tiyatro Ödülleri’nde “Tek Kişilik Prodüksiyon” ödülünü alan oyunda Fehmi Karaarslan’ı izliyoruz. Oyunun yazarı ve yönetmeni ise Ahmet Sami Özbudak.