Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Farhadi ‘intihal yok’ dedi

Farhadi ‘intihal yok’ dedi

Farhadi ‘intihal yok’ dedi20 Mayıs 2022 - 09:05
75. Cannes Film Festivali’nde jüri üyeliği yapan Asghar Farhadi, festivalin basın toplantısında ilk kez intihal olayı hakkında detaylı olarak görüşlerini açıkladı.

Geçen aylarda Tahran’daki mahkeme Farhadi’nin, Cannes’dan Büyük Ödül ile dönen ve Oscar’da İran için yarışan “A Hero/Kahraman” filmini, eski öğrencisi Azadeh Masihzadeh’in “All Winners, All Losers” adlı belgeselinin temel öğelerinden intihal yaptığına dair kanıt bulmuştu.

Farhadi net bir dille bu kararı reddetti ve “Benim filmim bu belgesele dayanmıyor” dedi. Yönetmen açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bu belgeseli bir atölyede gördüm. Öğrenciyle bu konuyu konuştum ama çok daha sonra ‘A Hero’yu yaptım. Bu bir çeşit intihal olarak görülemez. Çünkü filmde olanlar oldukça farklı. Bu belgesel ve benim filmim, atölyeden iki yıl önce gerçekleşen bir olaya dayanıyor. Bir olay gerçekleştiğinde ve basın tarafından keşfedildiğinde, o zaman kamuoyuna mâl olur ve bununla istediğinizi yapabilirsiniz. Yani olay hakkında biri diğerinin kopyası olmadan bir hikâye yazabilir veya bir film çekebilirsiniz. Bu olayla ilgili haber ve bilgilere bakabilirsiniz. ‘A Hero’ bu olayın sadece bir yorumu. Benim filmim belgesele dayanmadı. Umarım bu konuda yazılan yanlış bilgi düzeltilir. Hatta ceza aldığım bile söylendi ki bu yanlış. Davayı değerlendirecek bir jüri olacak. Ancak davanın ne zaman görüleceğini bilmiyoruz. Bu çok uzun bir süreç.” Sinema çevrelerinde Farhadi’nin, intihal kararı ortaya çıkana kadar Cannes jürisine başkanlık edeceği ama sonrasında üye olarak katılmasının daha uygun olacağına karar verildiği konuşuluyor. KÜLTÜR SANAT SERVİSİ