Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ‘Enkaz arkeolojisi’yle 288 eser kurtarıldı

‘Enkaz arkeolojisi’yle 288 eser kurtarıldı

‘Enkaz arkeolojisi’yle 288 eser kurtarıldı24 Mart 2023 - 10:03
Kahramanmaraş merkezli 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerde birçok tarihi ve kültürel yapı ile içeriğindeki bazı eserler de zarar gördü.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce toplam 10 ilde 5 ayrı ekip ve 173 uzmanın katılımıyla ağır hasar gören tarihi yapılardaki nitelikli malzemelerin, enkazdan ayıklanarak koruma altına alınma çalışmaları devam ediyor. Ekipler, depremde yıkılan birçok tarihi ve kültürel yapıdaki 288 eseri, enkaz arkeolojisi çalışmalarıyla enkazdan çıkardı. 265’i Hatay, 23’ü diğer illerde kurtarılan kitabe, sikke, ikona, kandil, Osmanlı arması, haç gibi eserler müze ve kazı evlerinde koruma altına alındı.
 
 
Enkazda tespiti, tasnifi, temizleme ve belgeleme çalışmaları yapılan eserler, envanter kayıtları tutularak müzelere ve geçici kazı evi depolarına naklediliyor. Hatay’daki çalışmalarda 21 Mart itibarıyla 23 cami, 8 mescit, 3 kilise, 3 hamam, 3 kamu binası, 5 türbe ve 8 çeşme, 10 konut olmak üzere toplamda 63 tescilli taşınmaz üzerinde ön hazırlık, keşif ve enkazdan eser ayıklama çalışması gerçekleştirildi. 21 kitabe, 18 litürjik malzeme, 13 ikona, 7 bezemeli mimari parça, 6 seramik, 2 kandil, 1 Osmanlı arması, 1 metal haç, 7 el yazması mukaddes kitap, 185 dini kitap, 2 kapı tokmağı ve 1’er adet ahşap kapı kanadı ile sikke olmak üzere toplamda 265 eser enkazdan çıkartılarak koruma altına alındı. Enkaz arkeolojisi çalışmalarında Hatay dışındaki diğer illerde enkazdan da 23 eser kurtarıldı. Malatya’da 3 yapı kitabesi, 2 mezar taşı kitabesi, 2 lotus palmet motifli rölyef toplam 7 parça kurtarılıp Malatya Müzesi’ne teslim edildi. Gaziantep’te yıkılan Gaziantep Kalesi’nden kale kitabesi ve mimari parçalardan oluşan 15 parça kurtarıldı. Adıyaman’da 1 sikke kurtarılan eserler arasında yer alıyor.